Lietuva ir JAV prezidento rinkimų baigtis

Anonimusas
+ 10 - 0
Автор: Linda Konecka
Источник: http://sauksmas.lt/lietuva-ir-jav-prezidento-rinkimu-baigtis...
7534-11-06 (2016 г.), читали 4017
0

Šiandien tik naivus nesupranta, kad nuo JAV prezidento rinkimų baigties priklausys Lietuvos strateginė ateitis. Jai laimės H.Klinton – Lietuvos laukia naujas militarizavimas, kuris gresia kariniu konfliktu su nuspėjama perspektyva. Jei laimės D.Trampas – turėtume tikėtis “derybų dėl Lietuvos saugumo” su Rusija. Galbūt, respublikos atžvilgiu (ir visoms Baltijos šalims  ir Lenkijai) bus susilpnintas transatlantinis poveikis dideliame žaidime su Kremliumi.

Ką reikštų Lietuvai atitolimas, nors ir nepilnas, nuo JAV įtakos sferos? Pirmiausia, tai reikštų smūgį pro-amerikietiškam elitui, kurį apjungia Lietuvos Prezidentės figūra. Štai ir aptarsim Dalios Grybauskaitės jautrius taškus.

Mane visada domino, kodėl Maskva viešai nepaskelbia ir tuo pačiu nepribaigia Grybauskaitės politinės karjeros dėl jos buvusių santykių su TSRS Valstybinio saugumo komitetu (KGB)? Apie tai pastaruosius dvejus metus nerašė tik tinginiai, bet viskas taip ir liko gandų lygyje. Pavyzdžiui,  ne vieną kartą buvo mėgaujamasi informacija, kad sovietmečiu Leningrade policija sulaikė užsienio diplomatą „mieloj kampanijoj“ su Peterburgo  universiteto studente Grybauskaite, tačiau “sportininkė, komjaunuolė ir tiesiog gražuolė” nepatyrė jokių problemų ir tęsė mokslus.

reklama

Kai Lietuvos ir Rusijos visuomenės veikėjai kreipėsi į Rusijos atitinkamas įstaigas su prašymu paviešinti Grybauskaitės asmeninę bylą, gaudavo labai keistus atsakymus.

Visų pirma, Lietuvos nepriklausomybės akto signatarui Zigmui Vaišvilai atsakė Rusijos ambasadorius Vilniuje Aleksandras Udalcovas. Diplomatas į tai numojo ranka, sakė, kad Rusijos įstatymai nesuteikia teisės atskleisti asmens duomenis trečiosioms šalims be asmens duomenų subjekto sutikimo.

“Taigi, informacija, liečianti ponios Grybauskaitės asmeninius duomenis, gali būti gauta tik iš pačios ponios Grybauskaitės”, – apibendrino Udalcovas.

Paskui tą patį pakartojo Sankt Peterburgo valstybinis universitetas (buvęs Leningrado valstybinis universitetas), kur studijavo būsima Lietuvos Prezidentė. Universiteto vadovas viešai ir tiesiai kreipėsi į Grybauskaitę prašydamas: “Sutikit viešai atskleisti Jūsų asmeninę bylą”. Už Prezidentę atsakė jos kancleris Giedrius Krasauskas: “Mes neduodam sutikimo …”

Kam šitas cirkas? Kodėl Maskva turėtų žaisti “demokratiją”, kai šis “personalinių duomenų subjektas” Rusiją vadina “teroristine valstybe”, o paprastų lietuvių raginimus draugauti su Rytų kaimynu palygina su “naikintuvais virš mūsų galvų”?

reklama

Atsakymas yra akivaizdus – Kremlius, laikantis Dalia ant tvirto kabliuko, užsiima (jei ir toliau naudotis žvejų terminologiją) įprastu  laimikio išvedžiojimu. Išvedžiojimas – tai toks veiksmas, kai žvejys laikas nuo laiko arba traukia užkibusį laimikį, arba – atleidžia pavadėlį. Po tokių manipuliacijų žuvis, net jeigu ji yra galingas grobuonis, praranda jėgas, nusilpsta ir lengvai ištraukiamą į krantą.

Su universiteto atsakymais išvis humoras.  Pažiūrėkite atidžiai į Sankt Peterburgo valstybinio universiteto laišką – jis pasirašytas “einančio rektoriaus pareigas” Pono A. Zavarzino. Bet tas pats Zavarzinas, minutėlė, tik Sankt Peterburgo valstybinio universiteto spaudos sekretorius (žr. nuotrauka). Trumpai tariant, šis laiškas – ne kas kitą, kaip Dalės Grybauskaitės pokštas, dėl kurio jos kancleris, tačiau atsakė rimtai.

Bet juokas, manau, labai greitai pasibaigs. Maskva dar neskelbia duomenis apie D.Grybauskaitę, nes iki šiol nematė tikros perspektyvos. Galų gale, jei jūs pasakysite “A”, tada kažkas pasakys “B”? Natūralu, kad KGB slaptos agentės visos bylos viešas paskelbimas, simpatiškos blondinės iš Lietuvos TSR, reikš šiandieninės prezidentės visą politinės karjeros baigtį. Taip pat, toks žingsnis viešai labai paveiktų  pro-amerikietišką elitą Lietuvoje, būtų sugadintas jų įvaizdis. Bet iškart atsiras klausimas – kas toliau? Kol Lietuva kritikuoja tik Rusiją, “raudonosios Dalės” skandalas tik teigiamai atsiliepė žiniasklaidos darbuotojų honorarams. Dėl esminių pakeitimų  respublikos valdžioje nėra ką kalbėti. Jie įvyks tik tada, kai sumažėjus JAV įtaika Baltijos šalyse, jose pakels galvas sveikos jėgos, siekiančios tikros Tautinės nepriklausomybės ir progreso, tame tarpe Lietuvoje, tos jėgos, kurios normaliai priima politinį dialogą su savo artimaisiais kaimynais ir racionalius dalykiškus santykius su jais.

Ir tokiomis sąlygomis kiek vieno asmeninė veikla tarnaus visuomenei.

Linda Konecka


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
10   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают