Rusija atsijungia nuo Pabaltijo

Anonimusas
+ 15 - 0
Автор: Aleksandras Nosovič
Источник: https://www.rubaltic.ru...
7536-03-08 (2018 г.), читали 1360
2

Dviejų naujų šiluminių elektrinių įvedimas į aksploataciją Kaliningrado srityje skausmingai priimtas kaimyninėje Lietuvoje: dabar Kaliningrado energetikos sistema gali veikti izoliuotam režime ir Rusija gali pasitraukti iš elektrožiedo BRELL, nelaukdama kol iš jo išeis Baltijos šalys. Jei anksčiau Baltijos šalys traukė saitus su Rusija, tai dabar Rusija vykdo infrastruktūros atsiejimo nuo Baltijos šalių politiką. Ir nepaisant to parodomojo noro laikytis atokiau nuo savo rytinės kaimynės, Lietuvai, Latvijai ir Estijai ne visai nepatinka, kad jūrų uostai,vamzdynai ir elektrinės statomos apeinant Pabaltijį. Sovietsko ir Gusevo miestuose, Kaliningrado srities rytuose, pradėjo veikti Majakovskaja ir Talachovskaja šiluminės elektrinės. Iškilmingoje įvedimo į eploataciją ceremonijoje dalyvavo Rusijos pržzdentas V. Putinas , kas liūdija paie įvykio svarbą aukščiausiai Rusijos valdžiai.

Šių dviejų elektrinių įvedimu eksplotacijon Rytų regione Kaliningrado energetikos modernizavimas nesibaigia. Rudenį bus paleistas pirmas energoblokas Pregolės ŠES, netoli Kaliningrado. Per ateinančius kelis mėnesius pradės darbą likusieji tris blokai, ir iki 2019 m. balandžio Pregolės ŠES pradės veikti visu 456 megavatų pajėgumu. O 2020 m vasarą pradės veikti visu pajėgumu rezervinė Primorsko ŠES prie Svetlyj. Keturių naujų elektrinių paleidimas dvigubai padidins Kaliningrado srities generuojamą galią. Tai leis toliausiai vakaruose esančiam Rusijos regionui veikti izoliuotam režime, kas padarys Kaliningradą nejautriu energijos tiekimui iš Lietuvos.

reklama

Iki šiol Kaliningrado sritis buvo prijungta prie likusios Rusijos energetinės sistemos per Lietuvos elektros tinklus. Lietuvos valdžia planuodama išeitį iš BRELL elektrožiedo (Baltarusija - Rusija - Estija - Latvija - Lietuva), su neslepiama piktdžiuga, įsivaizdavo su kokiu galvos skausmu susidurs Maskvą dėl Kaliningrado srities energetikos. Ir iš Lietuvos nieko nepaimsi : mes nutraukiame infrastruktūros saitus su "okupantais" ir Kaliningrado elektromaitinimas ne mūsų mūsų problema.

Tačiau ta žinia, kad Rusija išsprendė problemą ankščiau nei ji iškilo, ir dabar ji pati gali atsijungti nuo BRELL ir atsikratyti Baltijos šalių buvimo savo elektros tinkluose, Baltijos politikai kažkodėl visai nesidžiaugia.. "Po to, kai Baltijos šalys pradėjo diskusijas apie atsijungimą nuo Rusijos elektrožiedo ir sinchronizavimą su Vakarais, Maskva iškėlė Kaliningrado klausimą, ir tai turėjo tapti vienas iš pagrindinių derybų objektų. Bet dabar Rusijos noras išlaikyti izoliuotą Kaliningrado sistemą izoliuota, sako, kad diskusijų šiuo klausimu nebus ", - pakomentavo Kaliningrado srities naujų elektrinių atidarymą Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pareiškimas iš tikrųjų nuvyliantis. Pasirodo, kad Lietuva norėjo diskutuoti ir derėtis su Rusija, o Rusija jai nesuteikė tokios galimybės, klastingai pasistačiusi naujas elektrines, leidžiančias Kaliningrado energetikos sistemai veikti atskirai nuo Pabaltijo. Ar tik tai nebuvo Baltijos šalių išėjimo iš BRELL prasmė: priversti, kad Rusija kalbėtų su Lietuva, Latvija ir Estija, ir iš silpno ir prašančio pozicijos? Atseit, prašome supraskite padėtį: turime Kaliningrado sritį, ji išliks be elektros, jei paliksite elektrinį žiedą. Pagalvokime kartu apie šią problemą ir pasiekime kažkokį kompromisą, parodykite supratimą, mes esame pasiruošę atsakyti ir padaryti nuolaidų kituose klausimuose ... Vietoj viso to Rusija eilinį kartą parodė savo agresyvią imperinę esmę: per kelerius metus pastatė naujas elektrines ir dabar bet kuriuo momentu gali išmesti Baltijos valstybes iš savo elektrotinklo, jei jos taip jau nori iš ten išeiti . Ar tai įžeidžia? Žinoma, tai yra įžeidimas. Tai vienas dalykas, kai jūs sakote, "lik sveika, neprausta Rusija", išdidžiai nusigręži ir nueini į saulėlydį, ir visai kitas dalykas, kai pati Rusija apsuka tave pasiunčia pendeliu užpalin į vakarus.

"Šis žingsnis rodo, kad yra statomas naujas vidinis žiedas, kuris leidžia atskirti Baltijos šalis nuo kontinentinio Rusijos tinklo", - apie naujas šilumines elektrinės Kaliningrado srityje, Astravo AE Baltarusijoje statybą ir Rusijos ir Baltarusijos tinklų rekonstrukcijas sakė energetikos ministro patarėja Aurelija Vernitskaite. Argi tai ne laimė? Rusija pati yra atsiskiria nuo Baltijos valstybių. "Imperija" nutraukia infrastruktūros ryšius su buvusiomis "okupuotomis" teritorijomis. Džiaugtis reikia. Tačiau, ministro patarėja apie tai, kas vyksta sako ne su malonumu, bet su nerimu. "Aš taip suprantu, viskas jau yra paruošta, tai gali būti padaryta, ministerija taip pat sako, kad tai turėtų būti daroma iš karto, nes mes jau pralaimėjome vieną panašią mūšį. Tai taikoma atominei elektrinei. Analogija ta pati: Rusijos užbėgo mums už akių ir Baltarusijos noras statyti AE palaidojo bet kokias viltis dėl atominės elektrinės statybos Baltijos šalyse, generuoti didesnį energijos kiekį ir parduoti ", - pakomentavo energetinius Rusijos ir Baltarusijos projektus Lietuvos Seimo konservatorius Paulius Saudargas.

reklama

Šie Lietuvos veikėjų pareiškimai yra parodomieji ir atviri. Rusijos strateginis kursas dėl infrastruktūros atsiejimo nuo Pabaltijo vietoj pasitenkinimo sutinkamas su pavydu, susierzinimu ir nuoskauda: jie dabar garantuotai neturės nei pinigų iš Rusijos tranzito, nei galimybės paveikti Maskvą. Dešimtmečiais deklaravę nenorą turėti reikalų su Rusiją, likti nuošalyje nuo jos ir visomis mintimis likti Europoje, Baltijos šalys labai norėtu pasikalbėti su Kremliumi, bet tik savo sąlygomis. Jų idiliškame vaizde Rusijoje buvo atgailaujantis agresorius, kuris pripažįsta "sovietinės okupacijos", atsiprašo už "genocidą" Baltijos tautų, verkia ir moka Baltijos šalims šimtus milijardų dolerių materialinę kompensaciją, iš kurios lietuviai, latviai ir estai nerūpestingai gyvena net geriau nei Tarybų Sąjungoje. Vietoj to, Maskva atsisakė iš vis kalbėtis su Baltijos šalimis ir pastatė savo krovinių uostus Baltijos jūroje, kad būtu nepriklausoma nuo tranzito per Baltijos respublikas. Ir dabar Lietuvos, Latvijos ir Estijos vadovams lieka griežti dantimis iš pykčio: jų uostai ir geležinkeliai netrukus nė vieno rublio iš Rusijos tranzito nebematys, kalbėtis su jais apie "okupaciją" iš Maskvos su jais niekas neketina, o monopolio uostams ir dėl to gebėjimas daryti įtaką Rusijai nebėra. Baltijos šalių išėjimas iš "BRELL" yra tos pačios istorijos tęsinys.

Tokia nuostabi proga buvo praleista pakalbėti su Rusija iš jėgos pozicijos dėl Kaliningrado elektroenergijos tiekimo. Pamatyti prašanti Putiną. Todėl, užuot pajutus pranašumą, eilinį kartą patirti nepilnavertiškumo kompleksą. Juk Rusija per trumpiausią laiką pašalino problemą, per kelerius metus pastačiusi keletą jėgainių. Be to, kaip tik Lietuvos prezidento rinkimams"Rosatom" paleis Baltarusijos atominę elektrinę. Nauji Rusijos uostai Baltijos jūroje didina krovinių apyvartą. Geležinkelis, apeinant Ukrainą, buvo pastatytas per dvejus metus ir pradėtas eksploatuoti. Tuo tarpu Visagino AE projektas baigėsi Power Point pristatymais. "Rail Baltica" geležinkelio negali pastatyti Baltijos šalyse jau du dešimtmečius. Ventspilio naftotiekis yra tuščias. SGD terminalas Klaipėdoje - "lagaminas be rankenos", kurio ir nešti neįmanoma, ir išmesti negalima. Latvijos ir Estijos uostai kasmet praranda krovinius.

Tarybiniais metais Rusija investavo milžiniškas pinigų sumas į Pabaltijo infrastruktūrą - dabar Rusija investuoja daug pinigų į Pabaltijo aplenkimo infrastruktūrą, nuosekliai nutraukdama infrastruktūros ryšius su Estija, Latvija ir Lietuva. Ir pirmieji asmenys, kad ir kaip jie bando vaizduoti atsiribojimą ir abejingumą, negali paslėpti pavydo ir pykčio. Milžiniški ištekliai, kurie eidavo į Baltijos šalis, dabar eina pro Baltijos valstybes. Aplink jas viskas statosi ir auga, o pas juos stovi ir rūdyja. Ir niekas nenori su jais kalbėtis Rusijoje. Ir su tuo nieko negalima padaryti. Tik ir lieka graužti nagus.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
15   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 2

2. Gabris 0 0
2018-03-12 16:09:02

Kazin kiek vietiniai ruskeliai praplove pinigeliu, turbut butu isejusios 4 elektrines uz ta pacia suma

1. Darius 4 1
2018-03-09 09:27:51

Rusu valdzia, mokslininkai, energetikai ir t.t. dirba savo salies gerbuviui, skirtingai nuo Lietuvos parsidavusiu vakarams marioneciu valdzioje, ziurinciu, tik kaip kuo daugiau pinigu nugrezti nuo ES, prisidengiant visokiais valstybiniais projektais ir prisikisti savo kisenes...

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают