Maidano repeticijos Maskvoje ir Minske

Anonimusas
+ 14 - 0
Автор: Socialistinis Liaudies Frontas
Источник: http://ldiena.lt...
7535-04-03 (2017 г.), читали 1261
0

Pastaruoju metu kaimyniniuose kraštuose-Rusijoje ir Baltarusijoje vis aktyviau veikia destruktyvios opozicinės jėgos. Kovo 25 d. Minske buvo bandoma vykdyti masinius nesankcionuotus mitingus, reikalaujant prezidento A.Lukašenkos pasitraukimo. Vietos teisėsauga nesnaudė, sulaikė virš keturių šimtų nesankcionuotų akcijų dalyvių. Kovo 26 d. Maskvoje ir kituose Rusijos miestuose vyko daug nesankcionuotų mitingų bei eitynių. Ir čia vietos teisėsauga ėmėsi aktyvių veiksmų ir užkardė agresyvius protestuotojus, Maskvoje sulaikyta apie 700 žmonių, sulaikymai vyko ir Peterburge, Nižnyj Novgorode, Novosibirske, Omske ir kituose miestuose.

Rašytojas A.Prochanovas palankiai įvertino ekstremistinių jėgų užkardymą: ,,Ir vėl regime bandymus pakartoti Bolotnojos aikštės įvykius (prieš kelerius metus vykusias didžiules kurstytojiškas opozicinių jėgų demonstracijas). Reikia užkirsti tam kelią, nes kylantis ekstremizmas kelia didelį pavojų mūsų valstybei“.

reklama

Balandžio 2 d. Maskvoje buvo kur kas ramiau, tačiau Maskvos centre grupė žmonių bandė sukelti muštynes ir dėl to buvo sulaikyti policijos pareigūnų. Be to, kai kurie žmonės sulaikyti tuo metu, kai bandė su smurtą kurstančiais plakatais pateikti į pati Maskvos centrą. Iš viso sulaikyta 30 žmonių. Grupė aktyvių piliečių stovėjo su plakatais -,,Fašizmui –NE“, ir ,,Neleisime Maidano Maskvoje“, visuomenininkė J.Batiuškina teigė: ,,Mes nepalaikome agresyvių grupuočių, kurios kursto neramumus. Reikia taikos ir stabilumo, ir tikrai nereikia Maidano. Jau matome, į kokie Ukrainos Maidano rezultatai“.

Ekstremistai finansuojami iš Lenkijos ir Lietuvos

Dar nuo kovo 20 d. Baltarusijos teisėsauga ėmėsi aktyvių veiksmų prieš šalyje veikiančius ekstremistus. Suimta kelios dešimtys organizacijos ,,Baltasis legionas“ narių, vieno iš ,,legionierių“ lyderių I.Daškeviciaus ir kai kurių jo kolegų namuose rasta nelegalių ginklų: automatų, šautuvų, granatų, dinamito. Regimas dar Ukrainoje vykdytas ,,maidaninis“ braižas, jei ne aktyvūs teisėsaugos veiksmai, tai tokie ,,legionieriai“ po masinių mitingų priedanga būtų grobę pastatus ir pradėję vykdyti masinius nužudymus ir padegimus (tokie procesai vyko Ukrainoje 2014 m. pradžioje). Kaip teigia A.Lukašenka, ginkluoti kovotojai bei taikesni jų kolegos buvo finansuojami iš Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos.

reklama

Balandžio 1 d. grupė opozicijos veikėjų susirinko prie Valstybės saugumo komiteto pastato Minske, jie šaukė : ,,Šalin Lukašenką!“, ,,Jau laikas nuversti diktatorių!“, atvykus teisėsaugos pareigūnams, dalis jų pabėgo, o šeši ekstremistai buvo sulaikyti ir išvežti į policiją.

Kiek dar tęsis opozicijos "šabašai“?

Maskvoje opozicinių jėgų ,,šabašui“ kovo 26 d. vadovavo pagrindinis opozicijos lyderis A.Navalnas. Prieš V. Putiną ir dabartinę Rusijos vyriausybę nukreiptuose protestuose dalyvavo įvairios ekstremistinės jėgos-nuo kraštutinių kairiųjų iki liberalų ir neofašistų. A.Navalnas buvo sulaikytas už nesankcionuotų akcijų organizavimą, jam teismas paskyrė bausmes-15 parų arešto ir 20 tūkstančių rublių baudą.

Taigi Maidano repeticijos Rusijoje ir Baltarusijoje nebuvo labai sėkmingos. Tačiau ar galima teigti, jog kylanti ekstremizmo banga nuslūgs? Deja, iš Vakarų finansuojamos grupuotės veikia pagal išankstinį planą ir pasiryžę toliau ,,kaitinti” padėtį šiuose kaimyniuose kraštuose. Gerai, kad Rusijos ir Baltarusijos valdžios struktūros gerokai tvirtesnės nei per Maidaną nuversta UKrainos valdžia. Tačiau sutramdyti agresyvius ekstremistus nebus lengva. Jie ne vieni, už jų stovi jų patarėjai ir šeimininkai Vakaruose, jie disponuoja milijonais iš ,,juodųjų kasų”, jie turi ryšių ir Rusijos valdžioje, korumpuotų valdžios veikėjų tarpe. Baltarusijos provakarietiška opozicija silpnesnė, tačiau Ukrainos pavyzdys parodė, jog svarbu laiku užkardyti ekstremistinių jėgų veiklą, kitaip jos imasi agresyvių ir itin pavojingų veiksmų.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
14   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают