Donaldas Trampas ir broliai Kochai

Versijos.lt
+ 4 - 0
Автор: Versijos.lt
Источник: http://versijos.lt/donaldas-trampas-ir-broliai-kochai/...
7535-03-02 (2017 г.), читали 1597
0

Agresijos Trampo atžvilgiu amerikiečių visuomenėje laipsnis toks, kad kartais susidaro įspūdis, jog jo išvis niekas neremia, o pati Amerika jau atsidūrė ant spalvotosios revoliucijos slenksčio.

Tačiau situacija anaiptol ne tokia, kitaip Trampas niekada nebūtų patekęs į valdžią. Fronto linija jau išryškėjo: aistras prieš Trampą kursto daugiausiai Amerikos IT gigantai, glaudžiai susiję su virtualia ekonomika ir IT bendrija.

Technologinio vektoriaus pasikeitimas realaus ekonomikos sektoriaus naudai, kurį sumanė Trampas, gresia tiems gigantams mažų mažiausiai jų socialinio ir ekonominio statuso smukimu. Didelį susierzinimą Amerikos stambiajai žiniasklaidai kelia ir tai, kad Trampas išsivertė be jos paramos, susikoncentravęs ties bendravimu su rinkėjais per socialinius tinklus.

Šalia viso kito, jis šituo įrodė, kad orientacija į realų sektorių ir darbas su naujausiomis technologijomis vienas kitam neprieštarauja. Dabar dar sunkoka išaiškinti visus, netgi stambiausius Amerikoje besiplėtojančios „realistų“ ir „virtualų“ konfrontacijos dalyvius, tačiau kai kurios figūros iš Trampo stovyklos vertos ypatingo dėmesio.

Bent jau dėl to, kad apie tuos žmones labai retai kalbama. Pavyzdys – broliai Kochai.

reklama

Čarlzas ir Deividas Kochai (Charles Koch ir David Koch) drauge valdo stambiausią pasaulyje privačią kompaniją Koch Industries, kurioje darbuojasi 100 000 žmonių. Brolių akcijų paketas šioje kompanijoje vertinamas 94,2 milijardo dolerių. Jau ilgą laiką jiedu yra pagrindiniai respublikonų partijos konservatyvaus sparno donorai. Brolių veiklos sfera – naftos perdirbimas, įrengimų, skirtų naftos perdirbimo pramonei gamyba bei aptarnavimas, vamzdynų tinklų eksploatacija, medžio apdirbimas, elektroninių komponentų šioms ir kitoms pramonės šakoms gamyba ir t.t.

Veikdami kaip glaudus tandemas, broliai savo nuosavybės dydžiu pranoksta Microsoft įkūrėją Geitsą su 87,4 milijardo dolerių vertės akcijų paketu. Tam tikra prasme brolių Kochų ir Bilo Geitso konfrontacija – tai svarbiausio dabartinės Amerikos prieštaravimo tarp realios ir virtualios ekonomikos atspindys.

Konfrontacijos aštrumas lėmė ir išplaukusių į paviršių aistrų temperatūrą. Pakanka pasakyti, kad New York Times duomenimis, finansinės pramoninės grupės, kurios susijusios su broliais Kochais, planavo išleisti rinkimams 900 milijonų dolerių. Tokie didžiuliai statymai buvo neseniai įvykusioje ir lemtingoje Amerikai kampanijoje.

Vadinti Trampą brolių Kochų statytinius būtų neteisinga. Nors savo turto dydžiu, kuris siekia 4,5 mlrd dolerių, jis smarkiai nusileidžia broliams, tačiau Trampas visgi jiems yra greičiau partneris ir sąjungininkas. Trampo verslo interesai irgi susiję su realia ekonomika. O štai naujojo prezidento komandoje brolių Kochų tiesiogiai paskirtų žmonių yra pakankamai daug.

Pats pastebimiausias iš jų – viceprezidentas Maikas Pensas, kurį per rinkimus atvirai rėmė vienas iš artimiausių brolių Kochų patarėjas, jų įkurtos ir finansuojamos organizacijos „Amerikiečiai už klestėjimą“ (Americans for Prosperity – AFP) pirmininkas Timas Filipsas. Pensas buvo garbės svečiu brolių aurengtoje 2016 metų rugpjūtį konferencijoje, skirtoje rinkti politines aukas. Vienas iš Koch Industries darbuotojų Markas Šortas tapo Penso patarėju viešųjų ryšių klausimams. Dar būdamas Indianos gubernatoriumi, Pensas dažnai susitikdavo su broliais Kochais, tame tarpe per AFP valdybos suvažiavimus, ir dėkodavo jiems už suteiktą paramą.

Ir jau visai akivaizdus Kochų „įgaliotinis“ yra naujasis CŽV direktorius Maikas Pompeo. Savo gimtajame mieste Vičitoje, Kanzaso valstijoje, kur ir įsikūrusi Koch Industries būstinė, Pompeo savo laiku buvo Kanzaso politikos instituto globėjų tarybos pirmininku. Šis institutas – tai brolių Kochų smegenų centras. Už brolių pinigus vyko ir Pompeo rinkiminė kampanija, kai jis balotiravosi į kongresą 2010 metais. Pompeo štabui tuo metu vadovavo buvęs Kochų kompanijos juristas, o rėmė Pompeo tuose rinkimuose vis ta pati organizacija „Amerikiečiai už klestėjimą“, glaudžiai susijusi su „Arbatėlės judėjimu“ (Tea Party movement).

reklama

Pati savaime ši organizacija, iš pradžių turėjusi pavadinimą „Piliečiai už sveiką ekonomiką“ (Citizens for a Sound Economy), yra vienas svarbiausių Amerikos konservatyvių sąjūdžių ir turi savo gretose daugiau kaip 2,3 mln žmonių. Be brolių Kochų ją finansuoja tokie gigantai kaip ExxonMobil, Phillip Morris, General Electric ir kt. AFP pasisako už verslo laisvę, mokesčių bei vyriausybinių išlaidų mažinimą.

Kadangi brolių biznis yra vienas didžiausių gamtos teršėjų Amerikoje, nieko nuostabaus, kad AFP aktyviai priešinasi įvairiausioms „žaliųjų“ teorijoms. Pirmuoju AFP pirmininku buvo Ronas Polas, žinomas, be viso kito, savo pasisakymais už bendradarbiavimo su Rusija plėtojimą. Savo naujausiuose interviu Ronas Polas sveikina Trampo ryžtą eiti tuo pačiu keliu, tačiau abejoja, kad „šešėlinė vyriausybė“ leis jam tai padaryti. Nors daug kas čia priklauso nuo to, kaip pasidarbuos nauja Trampo komanda.

Netikėtas figūras reikšminguose politiniuose postuose, pasirodžiusios Trampo komandoje, tame tarpe buvęs ExxonMobil direktorių tarybos pirmininkas Reksas Tilersonas, greičiausiai reikia traktuoti ne kaip palankumo vienai ar kitai pusei demonstravimą. Į visa tai reikėtų žvelgti per tarpusavio santykių naujoje administracijoje prizmę. JAV politinėje hierarchijoje valstybės sekretoriaus pareigos laikomos ketvirtomis pagal svarbą. Paskirdamas į šį postą Tilersoną, Trampas sukuria atsvarą brolių Kochų žmonėms savo aplinkoje, tačiau ši atsvara yra tokia, kad negali sukelti broliams susierzinimo, kadangi jiedu irgi priklauso nuo naftos gavybos. Tilersonas jokiu būdu negali būti brolių statytinis – ne tas kalibras ir svoris visuomenėje – jis, kaip ir pats Trampas, yra jų partneris ir sąjungininkas.

Įtraukdamas į administraciją ir kitas stambias figūras iš verslo pasaulio, naujasis prezidentas vadovaujasi visų pirma orientacija į realaus ekonomikos sektoriaus vystymą. Tarp finansininkų tai, pavyzdžiui, Goldman Sachs atstovai, kurie labiau už kitus finansinius konglomeratus orientuojasi į investicinę veiklą. Dažnai pasigirstantys amerikiečių žiniasklaidoje tvirtinimai, kad Trampo komandai trūksta susitelkimo ir profesionalizmo, vargu ar atitinka tiesą. Trampas pakankamai sumaniai įtraukė į savo komandą reikalingus jam svertus, kad užtikrintų darnų darbą. O svarbiausi – jis subūrė bendraminčių komandą svarbiausioje kryptyje: ir ekonomika, ir politika turi remtis sveiku protu. Tik šiuo atveju pavyks Ameriką „vėl padaryti didžia“.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
4   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают