Dviejų metų trukmės naftos karas. Laimėjo JAV ir Rusija

Versijos.lt
+ 5 - 0
Автор: Versijos.lt
Источник: http://versijos.lt/dvieju-metu-trukmes-naftos-karas-laimejo-...
7534-10-07 (2016 г.), читали 1622
0

Visi puikiausiai žino šią istoriją. 2014 metų viduryje Saudo Arabija nutarė nemažinti naftos gavybos, kas sukėlė kainų kritimą. Šitas arabų žingsnis sukėlė naftos karą. Kai kas 2015 metų pradžioje manė, kad blogiausia jau praeityje, tačiau jie klydo. Eilinę kainų griūtį 2016 metų pradžioje sukėlė Brent markės naftos kainos smukimas iki 25 dolerių už statinę.

Kaipgi atrodo naftos rinka po 2 metų naftos karo. Kai kurių ekspertų požiūriu, nugalėjo šiame kare dvi šalys – Amerika ir šiek tiek mažesniu mastu Rusija.

Rusų naftos gavyba ir toliau didėjo, kas tik patvirtina šios šalies kaip energetinės supervalstybės statusą. Šiuo metu Rusija susiduria su finansinėmis problemomis, tačiau jos savo mastu nė iš tolo neprilygsta toms bėdoms, kurias patiria Saudo Arabija. Be to, šių problemų aštrumas buvo sušvelnintas rusams susilpninus savo rublį.

reklama

Amerikos naftos gavyba pasirodė esanti gerokai gyvybingesnė, nei dauguma manė. Dėka techninių patobulinimų, išlaidų sumažinimo ir gręžimo kokybės padidėjimo skalūnų naftos industrija Amerikoje susirado savo nišą. Kai kurie stambiausi naftos išgavėjai Amerikoje planuoja didinti gavybos tempus artimiausiu metu netgi jei išliks dabartinės kainos.

Skirtinga nei šios dvi šalys, Saudo Arabija negalėjo atsidurti nugalėtojų sąraše, nors būtent ji pati ir išprovokavo šio karo pradžią. SA turi rimtų struktūrinių problemų. Vienintelis produktas, kurį šita valstybė sugeba gaminti, yra nafta. Socialinę harmoniją Karalystėje užtikrina vyriausybė, sukūrusi dosnią socialinio aprūpinimo sistemą.

Dabartinė situacija tik paaštrina šias fundamentalias sistemos spragas ir silpnąsias puses. Iš savo rezervų šalis išėmė jau beveik 200 milijardų dolerių.

Išvadą galima padaryti maždaug tokią pačią, kaip ir prieš metus: visos šalys, kurioms teko skaudžiausias smūgis, priklauso OPEK. Galbūt, karteliui pats laikas peržiūrėti savo strategiją.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
5   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают