Lietuvos restoranų savininkai mokslo atradimų neseka. Padavėjų-barmenų svoris ženkliai įtakoja klientų užsakomo maisto ir alkoholio kiekį

Blogeris Zeppelinusas
+ 5 - 0
Автор: Blogeris Zeppelinusas
Источник: https://www.facebook.com/blogeris.zeppelinus/posts/951424304...
7534-01-02 (2016 г.), читали 1720
0

Kada paskutinį kartą Vilniaus restorane ar bare jus aptarnavo stambaus sudėjimo barmenas ar nemažai viršsvorio turinti padavėja?

Aš net nepamenu tokio atvejo per pastaruosius dešimt metų, nors viešojo maitinimo įstaigose buvoti tenka neretai.

Populiariausias šių dienų barmenų tipažas yra paaugliško sudėjimo išstypęs hipsteris, o padavėjos - iš mamos kaime atsiųstų bulvių, burokų ir raugintų kopūstų bendrike išsilaikančios studentės, visą stipendiją išleidžiančios nosies auskarams, tatuiruotėms ir žaliems bei raudoniems plaukų dažams.

Kitaip sakant, išblyškę ir padžiūvę nepilno svorio personažai, kuriems savininkas neleidžia dykai net paragauti savo užeigos maisto. Stambaus sudėjimo ir viršsvorio turintys žmonės priimant į darbą restoranuose bei baruose akivaizdžiai diskriminuojami.

Tuo tarpu naujausia New Yorko Cornell University ir Vokietijos University of Jena studija, kurios rezultatai publikuoti itin autoritetingame moksliniame žurnale Environment & Behaviour parodė labai įdomias sąsajas tarp aptarnaujančio personalo svorio ir klientų elgsenos užsisakant maistą bei gėrimus.

Mokslininkai stebėjo klientų ir personalo elgseną 60-yje restoranų 500 vakarienių metu.

reklama

Ir netikėtai nustatė, jog klientai užsako daugiau maisto bei gėrimų tais atvejais, kuomet juos aptarnauja stambaus sudėjimo bei viršsvorio turintis personalas.

Ir ne šiaip daugiau, bet ŽYMIAI daugiau.

Šansas, kad papietavę klientai užsisakys desertą ar šiaip saldų patiekalą padidėja net keturis kartus, jeigu aptarnaujantis padavėjas/padavėja turi didesnį už norminį kūno masės indeksą.

Alkoholiniams gėrimams ši taisyklė irgi galioja. Iš padidinto stambumo barmenų/padavėjų klientai nuperka net 17,65% daugiau alkoholinių gėrimų, nei iš madingai laibų džiūvėsėlių.

Įdomu ir tai, kad ši taisyklė nėra įtakojama pačių klientų svorio - iš storulių daugiau maisto ir gėrimų nuperka tiek ploni, tiek gerai įmitę žmonės.

Dar mokslininkai nustatė, jog garsi tranki muzika ir ryški šviesa patalpose skatina klientus suvartoti daugiau maisto. Skirtingai nuo tylaus džiazo ir prietemos, kuri to neskatina.

Akivaizdu, kad iš šio tyrimo išvadų seka skirtingos rekomendacijos restoranų savininkams ir kalorijas skaičiuojantiems klientams.

Pirmiesiems patartina nustoti diskriminuoti kūningą personalą - nes klientus aptarnaujantys stambuoliai ir storulikės gali atnešti ženklų apyvartos padidėjimą.

Na, o prisižiūrintiems kalorijų vergams priešingai - geriau eiti į pritemdytas džiazingas vietas ir sėsti prie staliukų, kuriuos aptarnauja liesi padžiūvėliai.

Šansai valios pastangomis susilaikyti nuo deserto ar papildomo bokalo gerokai padidėja.

Šaltiniai ir literatūra:

Mokslinis
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2701457

Populiarūs
http://www.medicaldaily.com/psychology-eating-waiters-weigh…
http://metro.co.uk/…/if-your-waiter-is-overweight-youre-mo…/
http://www.dailymail.co.uk/…/How-chubby-waitress-make-pile-…


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
5   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают