Lai NEGRAS skamba išdidžiai!

Blogeris Zeppelinusas
+ 19 - 0
Автор: Blogeris Zeppelinusas
Источник: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=927081084047049&...
7533-11-11 (2015 г.), читали 3683
0

Nacionalinės vertybės statusą turinčios šėšėlinės LIberalų sąjūdžio vyriausybės Kultūros ministrės D.Teišerskytės graudūs pasakojimai apie sėdint lėktuve tarp klozeto ir apsišlapinusio negro patirtą pažeminimą ir siaubingą diskomfortą viešojoje erdvėje sukėlė seniai neregėtą audrą.

negrė

E.Masiulis ir progresyvus jaunimas rūsčiai pasmerkė kolegę už tokias atviras viešas šnekas ir nevykusius palyginimus. Pašnekėjo, atvirai sakant, išties nei į tvorą, nei į mietą.

Bet liberalams tai dažnai pasitaikantis atvejis. Vien britų asilo kepurė Vilniaus miesto taryboje ko verta.

Šiek tiek nustebino vėl pasigirdę tolerantiškų mažaraščių nusišnekėjimai, priekaištaujant Liberaliai Nacionalinei Vertybei dėl lietuvių kalbos žodžio "negras" vartojimo.

Gerbiamieji, jūsų protas kaip tas gelžbetonio blokas, į kurį cvieko lengvai neįkalsi.

Sunku į jį įdiegti elementarią tiesą - žodis "negras" lietuvių kalboje, skirtingai nuo anglų, yra normalus, vartotinas ir neturi jokio rasistinio ar įžeidaus atspalvio.

Jis yra įtrauktas į Dabartinės lietuvių kalbos žodyną ir reiškia ne tai, ką jūs pamanėte, o viso labo štai ką:

reklama

nègr‖as, ~ė dkt. (2)
juodaodis Afrikos gyventojas arba išeivis
Žr. http://dz.lki.lt/get/27397/

Ir nieko rasistinio, žeminančio, įžeidaus ar neteisėto jo vartosenoje NĖRA. Senų seniausiai tai nustatė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas:

Viskas gerai su tuo negru

Lietuvos Aukščiausiojo teismo išaiškinimas

Žodis "negras" Lietuvoje yra tinkamas vartoti. Štai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimas (nagrinėjant baudžiamąją bylą Nr. 2K-91/2010):

"Vien tik juodaodžio asmens pavadinimas „negru“, nesant tikslo kurstyti diskriminavimą dėl jo rasinės priklausomybės, negali būti laikomas kitos rasės žmogaus lygiateisiškumo pažeidimu.

Žodžio „negras“ etimologinė reikšmė lietuvių kalboje istoriniu, socialiniu–kultūriniu požiūriu neturi niekinančio, žeminančio atspalvio, nes lietuvių tauta nenaudojo Afrikos gyventojų vergoviniam darbui, nebuvo įstatymais įteisintos diskriminacijos, segregacijos, nebuvo ir socialinio konflikto dėl odos spalvos bei priklausymo kitai rasei.

Lietuvoje kitų rasių asmenys praktiškai negyveno arba tai buvo tik atsitiktiniai atvejai. Taigi, lietuvių tautos kultūroje, literatūroje bei mene negro vaizdinys susijęs su netiesiogine patirtimi, dažniausiai atkeliavusia per kitų šalių literatūrą, meną, todėl siejamas su išnaudojamu, sunkiai dirbančiu, užuojautos reikalingu asmeniu".

http://atts.lt/teiseju-praktika/viskas-gerai-su-tuo-negru

Senas, bet puikus blogerio Kreivarankio įrašas apie tai:

http://kreivarankis.popo.lt/…/lietuvos-auksciausiasis-teis…/

Prezidentas V.Adamkus drąsiai vartoja šį žodį viešoje kalboje:

Vienžo, galima tvirtai konstatuoti, jog žmogus, priekaištaujantis dėl žodžio negras vartojimo LIETUVIŲ (ne anglų) kalboje, tėra beždžioniaujantis mažaraštis neišmanėlis. Neturintis supratimo apie skirtumus tarp kalbų ir bandantis vienos kalbos žodžių reikšmę pagal panašų skambesį pritaikyti kitai kalbai.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
19   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают