Kas ir kodėl sukėlė pabėgėlių humanitarinę krizę Europoje?

Ramūnas Alaunis
+ 29 - 0
Автор: Ramūnas Alaunis
Источник: http://alkas.lt/2015/09/11/r-alaunis-kas-ir-kodel-sukele-pab...
7533-09-11 (2015 г.), читали 6137
0


Migrantai Paryžiuje

NATO šalių žiniasklaida per kelias dienas išplatino jūros bangų į Turkijos paplūdimio krantą išmesto nuskendusio Sirijos Kurdų pabėgėlio Ailano Kurdi (Aylan Kurdi) nuotrauką, kuri daugeliui žmonių sukėlė užuojautos pabėgėliams jausmą. Tačiau nuotrauka paskelbta Turkijos laikraštyje yra paprasčiausias falsifikatas. TV kanalai ta pačia dvasia dešimtys kartų rodė reportažus apie dešimtys tūkstančių iš Sirijos pėsčiomis plūstančių pabėgėlių į Europą. Ypatingas dėmesys buvo kreipiamas per Vengriją keliaujantiems pabėgėliams, kurios pastatyta spygliuota viela pasirodė esanti visiškai beprasmiška. Reaguodami į šiuos vaizdus Europos lyderiai ieškojo būdų, kaip padėti šiems pabėgėliams. Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių komisaras Antoniu Guteris (Antonio Guterres) iškart pasisakė apie visų ES valstybių narių privalomą dalyvavimą priimant pabėgėlius į savo šalis. Taigi, kur yra tikroji pabėgėlių iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių sukeltos humanitarinės krizės Europoje problema?

Kodėl pabėgėliai į Europą bėga tik dabar?

Pilietinis karas Sirijoje prasidėjo 2011 metais. Irake ir Afganistane karai vyksta nuo pat JAV invazijos pradžios., t.y. daugiau, nei dešimtmetį. Kai kuriose Afrikos šalyse etninė nesantaika ir politinės represijos buvo paplitusios dar anksčiau.

Tačiau migrantų iš šių karo nualintų šalių prašančių prieglobsčio banga Europos Sąjungą pasiekė tik 2015 vasarą. Kodėl migrantai plūsta į Europą tik dabar?

Daugelis šių migrantų ir pabėgėlių į Europą atvyko iš Turkijos pabėgėlių stovyklų į kurią pateko dar tada, kai 2011 metais JAV kartu su NATO pradėjo slaptą karą svetimomis rankomis prieš Siriją. Nuo Sirijos karo pradžios Turkija vykdė „atvirų durų“ politiką ir pas save lengvai priėmė apie 2 mln. Sirijos pabėgėlių, kurių stovyklų statyboms ir aptarnavimui išleido daugiau, kaip 6 mlrd. JAV dolerių. Ilgalaikėje strategijoje buvo numatyta sukurti saugų prieglobstį Sirijos šiauriniame regione. Taip buvo ruošiama buferinė zona būsimai NATO karo invazijai į Siriją siekiant nuversti prezidentą Bašarą Asada, kai dar nebuvo realios humanitarinės pabėgėlių krizės.

Tačiau dabar pabėgėliai iš Turkijos per Graikiją staiga plūstelėjo į Europą. JAV, Britaniją ir kitos NATO šalys gerai žinojo apie šią pabėgėlių krizę. Todėl nusprendė Turkijai pagelbėti atsikratant šiais pabėgėliais ir netgi padėti jiems keliauti gilyn į Europą. Pabėgėlių antplūdis susijęs ir su Turkijos politikos kurso pakeitimu. Turkijos sprendimą atsikratyti pabėgėliais įtakojo ir būsimi pirmalaikiai rinkimai įvyksiantys lapkričio mėnesį. Žinoma, Vakarai dėl didžiosios dalies pabėgėlių iš Sirijos kaltins prezidentą Asada, kad pateisintų invaziją nuverčiant Asado vyriausybę. Jau dabar Prancūzija pareiškė norą bombarduoti Siriją dėl iš jos į Europą masiškai bėgančių pabėgėlių. Pabėgėliai yra paprasčiausiai naudojami kaip įkaitai išprovokuoti baimę ir pyktį visoje Europoje. Britanijos ministras pirmininkas Deividas Kameroonas pareiškė, kad geriausias būdas krizei spręsti yra ne priimti pabėgėlius, bet spręsti krizę pačioje Sirijoje, t.y. prisidengiant kova prieš ISIS nuversti Asado režimą.

Kodėl pabėgėliai bėga į Vokietiją?

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl pabėgėliai iš Sirijos pradėjo plūsti į Europą buvo rugpjūčio mėnesį Vokietijos kanclerės Angelos Merkel paskelbtas įsipareigojimas priimti visus pabėgėlius, nepaisant to, kokiu būdu jie pasieks Vokietijos teritoriją.

reklama

Paprastai pagal ES migracijos taisykles pabėgėlis gali prašyti prieglobsčio tik pirmoje ES valstybėje į kurią jis pirmiausiai patenka. Tai reiškia, kad keliaudami sausuma migrantai iš Artimųjų Rytų gali įstrigti mažiau ekonomiškai klestinčioje šalyje pietų ar rytų Europoje. Tačiau atsižvelgiant į Sirijoje vyraujantį chaosą Vokietijos kanclerė Merkel pažadėjo visiems Sirijos pabėgėliams: jei sugebėsite fiziškai pasiekti Vokietiją, galėsite prašyti prieglobsčio Vokietijoje. Toks Vokietijos kanclerės Merkel pasisakymas prilygo ES migracijos taisyklių pažeidimui, todėl Berlynas vėliau bandė atšaukti Merkel pareiškimą. Tačiau, daugiau, kaip trys milijonai Sirų, kurie pabėgo iš savo tėvynės prieš ketverius metus priėmė tai, kaip Vokietijos kvietimą atvykti. Šiuo metu Vokietija planuoja sulaukti daugiau, kaip 800 tūkst. pabėgėlių.


"Mes norime Vokietijos" - o ką čia slėpti?

Saugiausias ir lengviausias kelias šiems migrantams pasiekti Vakarų Europą yra žinomas Balkanų kelias, kuris veda juos beveik du tūkstančius kilometrų sausuma ir jūra per Turkiją, Graikija, Makedonija, Serbija, Vengrija ir Austrija. Vengrijos valdžia ėmėsi griežtų priemonių prieš migrantus kertančius Vengrijos teritoriją. Liepos mėnesį Vengrijai pažadėjus uždaryti pietines sienas su Serbija paskatino tūkstančius migrantų rinktis Balkanų kelią, prieš Vengrijai pastatant 3,5 metrų aukščio tvorą.

Migracija įgavo vis didesnį pagreitį. Migrantai pasiekę Vokietiją savo draugams ir giminėms likusiems namuose praneša, ko reikėtų vengti keliaujant į Europą. Kiekviename keliavimo etape migrantai palaiko ryšį per „Facebook“ ir mobiliuosius telefonus su tais, kurie jau nukeliavo arčiausiai tikslo.

Prisidengiant Sirijos pilietiniu karu daugelis į Vokietiją vykstančių pabėgėlių yra iš kitų šalių, kuriose net nevyksta karai ir nevykdomas persekiojimas, todėl jie negalės pretenduoti į pabėgėlio statusą ir gauti finansinę paramą. Vengrija paskaičiavo, kad mažiausiai trečdalis migrantų besiskelbiančių, kad jie yra pabėgėliai iš Sirijos iš tikrųjų yra paprasčiausi ekonominiai migrantai ieškantys geresnio gyvenimo Europoje. Tačiau perkrautai ES migracinei sistemai išskirti, kurie yra tikrieji pabėgėliai ir kurie bus deportuoti užtruks ne vieną mėnesį. Vos tik užsiregistravę pirmoje šalyje pabėgėliai gali nelaukti teigiamo atsakymo dėl teisės būti Europoje, jie paprasčiausiai negrįš atgal, jei daugelis jų ir bus pripažinti ekonominiais, o ne politiniais imigrantais. Beveik visoje ES sienų nėra.

Kodėl pabėgėliai bėga per Makedoniją ir Vengriją?

Tačiau, kodėl migrantai iš Pietinių regionų iš Graikijos toliau į Europos gilumą keliauja ne per Bulgariją (kuri yra ES narė) ar musulmonišką Albaniją, bet per Makedoniją, kuri net nėra nei ES, nei NATO narė? Kodėl neapsistoja Graikijoje iš kurios būtų lengva patekti į Italiją, o iš jos per Austriją tiesiogiai į Vokietiją?

Toks maršrutas nėra atsitiktinis. Jis parinktas Vakarų žvalgybų tarnybų. Ilgesnis maršrutas iš šiaurinės Graikijos dalies per Balkanus ir Vengriją verčia migrantus manyti, kad yra saugesnis. Kai kurių migrantų kelionės tiesiogiai yra finansuojamos ir nurodomos ISIS (Islamo Valstybės) teroristinės organizacijos, kuri kontroliuoja nafta turtingus okupuotus Sirijos ir Irako regionus.

Ilgesnis maršrutas palieka nuošalyje ES/NATO narę Bulgariją ir vieną pagrindinių JAV sąjungininkų musulmonišką Albaniją. Taip migrantų srautai yra nukreipiami į (stačiatikių) Makedoniją, Serbiją ir (katalikišką) Vengriją, kurios kritikavo ar atsisakė pritarti JAV sankcijoms prieš Rusiją. Vengrija taip pat priešinasi ES Komisijos spaudimui įsivesti globalistų sukurtą valiutą eurą. Po 2015 gegužės mėnesį Vašingtono inicijuotos JAV agento Zorano Zaevo vadovaujamos ir G. Soroso finansuojamos nenusisekusios „spalvotosios“ revoliucijos Makedonijoje, Vašingtonas inicijavo migrantų krizę Makedonijai. Makedonijos šiaurinė dalis ribojasi su Albanijos kontroliuojamu musulmonišku Kosovu, o rytinė su Bulgarija. Abi šios šalys turi slaptų planų pasidalinti Makedonija. Tačiau tam turėtų pritarti Makedonijos musulmonai, kurie šiuo metu yra taikūs. Tam tikslui tarp migrantų bėgančių į Europą yra įmaišomi ir ISIS islamo kovotojai. Tad migrantų krizė yra Jungtinių Valstijų dirbtinai sukelta krizė, kelianti galimo karo grėsmę Balkanuose. Islamo radikalizmas Balkanuose didėja per Serbijoje įkurtą „Wahhabistų“ ir „Raudonųjų Rožių“ grupuotes, Makedonijoje per islamo ekstremistų grupuotę „Tarikat“, o Kosove per Al-Qeda grupuotes. Tuo tarpu ES/NATO narė Bulgarija nesuinteresuota ISIS teroristais, kurie jau dabar į šalį veržiasi apsimetę pabėgėliais. Neseniai ISIS grupuotė (Islamo Valstybė) paskelbė, kad kartu su pabėgėliais į Vakarų Europą sėkmingai pravežė 4 tūkst. slaptų ISIS ekstremistų.

Reikėtų priminti, kad ISIS teroristinę organizaciją sukūrė JAV specialiosios tarnybos, kad ši nuverstų Sirijos prezidento Assado vyriausybę. Sirijos pilietinio karo pradžioje Kataras spausdino ir platino padirbtus Sirijos pasus Al-Qaedams džihadistams Vakarų žurnalistams prisistatantiems kaip „sukilėliais“, o ne užsienio samdiniais Dabar padirbti Sirijos pasai yra pardavinėjami ne Sirijos migrantams, kurie tiki, kad šie pasai padės lengviau patekti į ES, o ISIS kovotojams. Daugelis ES šalių narių, tarp jų ir Lietuva dėl uždarytų Sirijos ambasadų ES, neturi galimybės patikrinti paso tikrumo.

Vengrijos ministras Viktoras Orbanas atmetė ES Komisijos pasiūlymą kiekvienai šaliai priimti pabėgėlių kvotas. Vietoj to Vengrija pradėjo statyti 3.5 metrų aukščio tvoras pasienyje su Serbija ir buvo smarkiai sukritikuota Vokietijos ir Prancūzijos vadovų. Netrukus Vengriją užplūdę pabėgėliai nesunkiai įveikė aukštas užtvaras. Tuo pačiu metu Bulgarijos statomos tvoros pasienyje su Turkija niekam neužkliuvo.

Migrantai iš Pakistano Vengrijoje šaukdami „Allah Akbar!“ puola pabėgėlių centrą:

Ar pabėgėlių antplūdis atsitiktinis ar iš anksto planuotas?

Plūstantys į Europą pabėgėliai, tai nėra atsitiktinio karo Artimuosiuose Rytuose ar Afrikoje pasekmė. Europa susidūrė su didžiausiu po II-ojo Pasaulinio karo pabėgėliu antplūdžiu. Irako, Sirijos, Libijos ir Šiaurės Amerikos šalyse sukurstyti karai iš kurių bėga žmonės yra sąmoninga JAV vyriausybės strateginė doktrina – chaosas. Chaoso strateginę doktriną galima būtų apibūdinti kaip paprasčiausią būdą užgrobti šalies gamtinius išteklius neužimant objekto, bet per ilgą laiką sugriaunant šalį. Be valstybės negali būti ir kariuomenės. Be priešo armijos nėra pralaimėjimo rizikos.

Chaosas, tai ne atsitiktinumas. Chaosas Europoje, tai JAV tikslas. JAV – Prancūzijos sukeltas karas Libijoje buvo iš anksto laukta šio karo Libijos migrantų antplūdžio pasekmė. Libiją valdant Muamarui Kadafiui žmonės masiškai nebėgo iš Libijos. Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos priimtos rezoliucijos 1970 ir 1973 visiškai nesiekė apsaugoti civilius Libijos gyventojus, bet greičiau juos sunaikinti ar priversti palikti šalį. Taigi, toks yra JAV armijos, NATO aljanso ir JTO, kurias kontroliuoja JAV, strateginis valstybių naikinimo tikslas. ES bendradarbiauja su JAV kolonizuojant Artimųjų Rytų ir Afrikos šalis prisidengiant demokratijos skleidimu. Pabėgėlių iš Irako, Sirijos, Libijos, Afrikos, Nigerijos ir Malio nebėga nuo savo šalies diktatorių, kurių ten nėra, bet nuo dirbtinai sukelto chaoso tose šalyse. Pačios Jungtinės Valstijos imigrantų lengvai neįsileidžia. Todėl pabėgėlių sukelta humanitarinė katastrofa Europoje Jungtinių Valstijų nejaudina.

reklama

Vis didėjančios migracijos problemos tuo pačiu kelia ir ekonomines problemas pabėgėlius priimančioms ES šalims. Lietuvos kolaboracionistinės vyriausybės užmerkusios akis besąlygiškai ir lengvabūdiškai toliau vykdo „Didžiojo brolio“ Vašingtono ir Briuselio nurodymus.

Migracija – kolonijinės tvarkos ir globalizacijos pasekmė

Deja, tai nėra nauja nesuvaldoma migrantų antplūdžio banga. 1992 metais, kuomet ES buvo tik 15 valstybių narių, kurioje gyveno 380 mln. gyventojų, ES turėjo pas save priimti daugiau, nei 672 tūkst. pabėgėlių. Taigi, dabartinė kelių šimtų tūkstančių pabėgėlių banga tenkanti dabartinei 508 mln. ES gyventojų populiacijai jau nėra tokia didelė. Eurostat 2014 metų duomenimis, daugiau nei du trečdaliai imigrantų sudarė vyrai. Pasak jų deklaracijų, daugiau nei pusė iš jų buvo tarp 18 ir 34 metų amžiaus. Po 2011 metais JAV surežisuoto „Arabų Pavasario“ migrantų bandančių per Viduržemio jūrą patekti į ES padvigubėjo ir 2014 metais išaugo iki 626 tūkst. Mažiau, nei trečdalis iš jų yra pabėgėliai iš karo zonos: 20 proc. Sirai, 7 proc. Afganai ir 3 proc. Irakiečiai. Kiti du trečdaliai nėra atvykę iš karų nusiaubtų šalių, didžioji dalis jų yra ekonominiai migrantai.

Kitaip tariant, migracijos reiškinys tik nežymiai susiję su „Arabų pavasariu“ ir karais. Tai yra žmonės, kurie palieka savo šalį ir ieško laimės turtingesnėse šalyse.

Šis migracijos reiškinys nuo 1992 iki 2006 metų sulėtėjęs, vėl smarkiai suaktyvėjo. Šiuo metu imigrantai per metus sudaro 0,12 proc. Europos gyventojų, ir esant tokiai tendencijai artimiausiu metu kels pavojų visai ES.

Vokietijos Pramonės Federacijos pirmininkas Ulrichas Grilo (Ulrich Grillo) tikisi, kad dėl pabėgėlių sukurtos krizės į Vokietiją atvyks apie 800 tūkst. imigrantų, kurie papildys reikalingą pigią darbo jėgą, nors tai draudžia ES įstatymai. Panašiai kalba ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos pirmininkas Robertas Dargis, kuris sako, kad tuštėjanti Lietuva galėtų priimti 50 tūkst. pabėgėlių ir to net nepajustų. Tuo tarpu dabartinė Europos ir Lietuvos populiacija yra gerai išsilavinusi ir kvalifikuota, o atvykstančių imigrantų – ne. Tačiau pramonininkams reikia pigios darbo jėgos.

Dabar dėl migrantų pabėgėlių iš užsienio daug diskutuojama, tačiau imperinių valstybių ir toliau vykdoma viena ir ta pati migracija skatinanti politika – karas ir globalizacija. Istorijoje niekas nepasikeitė.

Statistika

Tik 20 iš 12 tūkst. žmonių, kurie kirto sieną 2015 rugsėjo 5-6 d. savaitgalį prašė suteikti prieglobstį Austrijoje. Likusi didžioji dalis jau persikėlė į daug turtingesnę Vokietiją, kurioje gaus: nemokamus drabužius, maistą, būstą, sveikatos priežiūrą ir kas mėnesį 143 € pašalpą (Austrijoje tik 40 €).

Vokietijoje, prieglobsčio prašytojų atvykti į šalį skaičius per vieną mėnesį pirmą kartą viršijo 100 tūkst. Vokietijos pareigūnai teigia, kad 20 tūkst. migrantų ir pabėgėlių atvyko į šalį per savaitgalį rugsėjo 5-6 d.

Daugumai migrantų galutinė atvykimo šalis yra Vokietija ir Švedija dėl didelių socialinių pašalpų ir dėl šių šalių kvietimo priimti neriboto skaičių pabėgėlių. „Atvirų durų“ imigracijos politika gali pritraukti milijonus musulmonų į Europą iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos.

Šimtai musulmonų pabėgėlių atsiverčia į Krikščionybę, stengiantis pagerinti savo šansus prašant prieglobsčio patvirtinimo. Pagal Islamą, musulmonai, kurie atsivertė į Krikščionybę yra kalti dėl išdavystės kaip nusikaltimo, už kurį baudžiama mirtimi. “Atsivertėliai” mano, kad Vokietijos pareigūnai leis jiems pasilikti šalyje, jei jie bus įtikinti, kad pabėgėliai bus nužudyti, jei jie bus išsiųsti atgal į jų kilmės šalis.

Per aštuonis 2015 metų mėnesius į Europą atvyko apie 500 tūkst. pabėgėlių. Į šį skaičių neįtraukti neregistruoti pabėgėliai. Prognozuojama, kad metų pabaigoje šis skaičius padidės iki 1 mln.

Remiantis Tarptautinės Migracijos Organizacijos (TMO) 2015 rugsėjo 3 atnaujinta statistika 2015 metų sausio – rugpjūčio mėnesiais į ES atvyko 364,183 migrantų. Palyginimui per visus 2014 metus į ES atvyko 280 tūkst. migrantų.

Of the total maritime arrivals, 245,274 arrived in Greece, 116,649 in Italy, and 2,166 arrived in Spain. The top countries of origin are: Syria, followed by Afghanistan, Eritrea, Nigeria, Albania, Pakistan, Somalia, Sudan and Iraq.

Jūra atvyko: į Graikiją – 245274, Italija – 116,649, Ispanija – 2166 pabėgėliai. Pabėgėlių kilmės šalys yra: Sirija, Afganistanas, Eritrėja, Nigerija, Albanija, Pakistanas, Somalis, Sudanas ir Irakas.

Remiantis ES Sienų Valdymo Agentūros FRONTEX duomenimis per 2015 metų pirmuosius septynis mėnesius sausuma per Turkiją į Graikiją ir Bulgariją atvyko 132,240 migrantai. Pagrindinės migrantų kilmės šalys: Sirija, Afganistanas ir Pakistanas.

Daugumas migrantų nekalba angliškai ir neturi prie savęs dokumentų. Todėl, pvz. Čekijos valdžia migrantus žymi flomasteriu ant jų rankų užrašant ID numerį.

Per pirmuosius penkis 2015 metų mėnesius prieglobsčio prašytojų Suomijoje dauguma buvo ekonominiai migrantai, o ne pabėgėliais iš karo zonų.

Graikijoje Lesbos saloje buvo dislokuoti kariai dėl kilusių susirėmimų su migrantais ir pabėgėliais, kurių į salą atvyko apie 15 tūkst.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbán‘as pasiūlė siųsti šalies kariuomenę prie pietinių sienų su Serbija sulaikant pabėgėlius ir migrantus.

Italijoje 18-metų prieglobsčio prašantis pabėgėlis iš Dramblio Kaulo Kranto vardu Mamadou Kamara kaltinamas nužudęs vyresnio amžiaus pora Sicilijoje. Kamara buvo išgelbėtas Viduržemio jūroje birželio 8 ir su kitais migrantais atplaukė į Katanijos uostą.

Makedonijoje, kurioje gyvena tik 2 mln. gyventojų kas dieną įveikdami užtvaras per sieną iš Graikijos perbėga 3000 – 3500 migrantų.

Šimtai musulmonų migrantų šaukia „Allahu Akbar“ („Dievas yra didis“) atmeta Raudonojo Kryžiaus maistą platinamą Makedoniečių kariuomenę, nes maistas yra pagamintas ne pagal islamo šariato teisę.

Į Europą plūsta ne 150 tūkst. migrantų, kuriuos ES Komisija nori paskirsti ES narėms pagal kvotas. Į Europą plūsta dešimtys milijonų migrantų. Nes imigrantų veržimasis yra begalinis.

Pabaigai

Europoje vyksta Didysis Tautų kraustymasis pagal Vašingtono sukurtą scenarijų tyliai pritariant Briuseliui. Tai atsitinka tada, kai imperijos sunaikina viską, kas yra už jos ribų. Sugriautų tautų gyventojai išstumti iš savo šalies galiausiai persikrausto į imperiją ir vėliau ją pačią sunaikina. Tai buvo viena iš priežasčių dėl ko žlugo Didžioji Romos imperija.

Masinis pabėgėlių antplūdis į Europą, tai Europos civilizacijos pabaigos pradžia.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
29   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают