Lietuvos premjeras nuplaukė prieš srovę

Anonimusas
+ 6 - 0
Автор: Vladimiras Matvejevas
Источник: https://sputniknews.lt/columnists/20180406/5660574/lithuania...
7536-04-07 (2018 г.), читали 726
0

Saulius Skvernelis, archyvinė nuotrauka
Saulius Skvernelis, archyvinė nuotrauka

Lietuvos vyriausybės vadovas pareiškė, kad "Skripalio byloje" nėra šimtaprocentinio įsitikinimo, kad nuodingosios dujos turi Rusijos kilmę; pareiškimas buvo paskelbtas, praėjus vos vienai dienai po Baltijos šalių prezidentų susitikimo su Trampu

Iš premjerų į prezidentus

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis taiko į Lietuvos prezidento postą. Tiksliai atlikdamas šalies patrioto partiją, jis reguliariai siunčia žinutes ir pasaulinei bendruomenei: "Atkreipkite dėmesį į mane! Pasikliaukite manimi, ponai".

Tarptautinėje arenoje Skvernelio vardas kol kas mažai žinomas. Pusantrų metų eidamas premjero pareigas, jis labiau užsiima vidaus problemomis, negu mezga ryšius su užsienio partneriais, ypač su tais, kurie užima svarbią politinę padėtį Europoje ir pasaulyje.

reklama

Lietuvos užsienio politika yra visiškai prezidentės Dalios Grybauskaitės ir užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, kuris, beje, pagal statusą — premjero Skvernelio pavaldinys, rankose. Tačiau šis pavaldinys kartais pamiršta, kas yra jo tiesioginis viršininkas. Apie tai Vyriausybės vadovas ne kartą viešai nurodė Linkevičiui. Bet tas atkakliai atlieka antirusišką partiją, kurią parašė muzikos profesoriaus Vytauto Landsbergio vadovaujama Grybauskaitė.

Lietuvos rusiška daina

Šioje muzikinėje partijoje "rusiška" tema parašyta su ypatingu tragiškumu. Visus 27 naujausios Lietuvos istorijos metus ją atlieka tik patikėtiniai asmenys su patriarcho palaiminimu. Ir ši tema Lietuvos dainoje visada harmoningai skamba su Amerikos tema.

Bet štai JAV prezidentas Donaldas Trampas susitikimo su Baltijos valstybių prezidentais metu aiškiai išdėstė naują Rusijos temos skambesį ir pareiškė, kad "tik labai kvaili žmonės nenori draugauti su Rusija".

Tokiam pasaulinio masto įvykių posūkiui prezidentė Grybauskaitė, matyt, nebuvo pasiruošusi. Ir kol ji sumišusi žiniasklaidai komentuoja Lietuvos ir Amerikos bendradarbiavimo pasiekimus NATO ir augančius Amerikos SGD pardavimus Europoje, Skvernelis nusprendė perimti iniciatyvą ir eilinį kartą pasirodyti kaip tarptautinio lygio politikas.

Pirmąjį "bandomąjį" pareiškimą Rusijos tema jis padarė prieš porą mėnesių, kai pasakė, kad su Rusija vis tik reikia atkurti ryšius. Tada jo žodžius palaikė ir žmonės. Visuomenės apklausa parodė, kad dauguma Lietuvos rinkėjų sutinka su Vyriausybės vadovo pareiškimu.

reklama

Ir štai antrą, tvirtesnį rutulį į Rusijos kišenę muša Skvernelis. Tuo metu, kai Lietuva Grybauskaitės ir Linkevičiaus žodžiais ryžtingai palaikė Didžiosios Britanijos poziciją buvusio Rusijos GRU žvalgo Sergejaus Skripalio apnuodijimo byloje, Skvernelis pradėjo kalbėti kitaip. Interviu "Žinių radijui" jis suabejojo tuo, kad dujos, kuriomis buvo apnuodytas Skripalis, buvo pagamintos Rusijoje.

Šis garsus Skvernelio pareiškimas buvo iš karto pastebėtas. Ar juokai, Lietuva, kuri visada prisistatė kaip pagrindinė pasaulyje  Rusijos priešininkė, suabejojo ​​Britanijos užsienio reikalų ministerijos ir premjerės argumentų tikroviškumu. Ir tai po to, kai praėjusią savaitę Briuselyje Grybauskaitė įtikino Teresą Mei, kad Lietuva besąlygiškai solidari su ja.

Kuo gresia Skverneliui simpatijos Rusijai

Būdamas šeimininkišku premjeru Saulius Skvernelis aiškiai suprato, kad prekybos santykių su Rusija atkūrimas lems Lietuvos biudžeto papildymą. O tai reiškia, kad pagerės visų be išimties Lietuvos gyventojų gyvenimo lygis. Būtent tuo pirmiausia turi rūpintis tikri patriotai, o ne ieškoti asmeninės naudos savo politinei karjerai.

Tačiau vis dar švieži prisiminimai, kaip buvusio Seimo nario Mindaugo Basčio net efemeriški ryšiai su Rusija kainavo jam deputato mandatą ir vos nesibaigė visuomeniniais neramumais, kuriuos aikštėje prie Seimo inicijavo dešinieji.

Rusijos korta visada buvo, yra ir bus lakmuso juostele bet kokiam Lietuvos politikui. Ja visus 27 nepriklausomybės metus konservatoriai gąsdina savo oponentus. Nėra nieko baisesnio nei gauti iš jų "Kremliaus agentų" ženklą.

Tuo metu bet koks realus kandidatas į Lietuvos prezidento postą, artėjant 2019 metų pavasariui, turės aiškiai apsispręsti dėl savo pozicijos stambaus Rytų kaimyno atžvilgiu. Ir tylėti šia tema rinkiminių diskusijų metu tikrai nepavyks.

O kad veiktų neklystamai, reikia atidžiai stebėti ir klausytis, kas daroma ir kalbama užsienyje — Baltuosiuose rūmuose. Juk net trumpalaikis JAV prezidento gestas, grimasa ar šypsena, o gal ir kaklaraiščio spalva gali nurodyti judėjimo kryptį pasaulio politikos šachmatų lentoje.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
6   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают