Lietuva susirūpino Baltarusijos opozicijos "kadrų kalvės" gelbėjimu

Anonimusas
+ 6 - 0
Автор: Vladimiras Matvejevas
Источник: https://sputniknews.lt/columnists/20180404/5634961/lithuania...
7536-04-05 (2018 г.), читали 782
0

Europos humanitarinis unuversitetas, archyvinė nuotrauka
Europos humanitarinis unuversitetas, archyvinė nuotrauka

Lietuvos URM ir eilė Seimo deputatų (konservatorių ir liberalų) stojo ginti Europos humanitarinį universitetą, kurį siūloma uždaryti dėl žemo absolventų žinių lygio

Paruoštos Švietimo įstatymo pataisos, kurios suteiks galimybę įvertinti mokymo EHU kokybę supaprastinta tvarka, todėl, kad čia mokosi studentai iš Baltarusijos, kurie, kaip numatoma, kurs naują "Baltarusijos valstybę" pagal europietiškos demokratijos modelį.

Baltarusiški "Soroso paukšteliai"

Žinios — niekai, politika ir nacionalizmas — viskas. Taip trumpai galima apibūdinti privataus Europos  Humanitarinio universiteto, kuris išlaikomas  Europos sąjungos suteiktomis dotacijomis, Lietuvos vyriausybės, Amerikos nekomercinės organizacijos Friends of EHU ir kitų mecenatų — "spalvotųjų" revoliucijų posovietinėje erdvėje šalininkų lėšomis.

Įkurtas 1992 metais, pirmasis privatus jaunos Baltarusijos Respublikos universitetas turėjo tapti alternatyva valstybės teikiamam tarybinės epochos išsilavinimui. Kaip buvo madinga tais laikais, lėšos universitetui įsteigti gautos iš Soroso, MakArturo ir Fordo fondų. O padėjo šiam procesui vystytis…"Sobčiako komanda".

reklama

Universiteto vadovybė niekada to neslėpė ir net didžiavosi tuo, kad moko savo studentus pagal naujausias šiuolaikiškas Vakarų metodikas, todėl EHU diplomai pripažįstami visame "civilizuotame pasaulyje". O tą garantuoja Bendros steigėjų sąjungos nariai — institutas "Atvira visuomenė" (Soroso fondas), fondas "Eurazija", Audenauerio fondas ir amerikiečių bendrovė Freedom House.

Tokių aukštų užtarėjų dėka EHU buvo įtrauktas į vadinamąjį "Bolonijos procesą", kuris patvirtino, kad universitetas atitinka visus Europos švietimo standartus.

Viskas būtų buvę gerai, jei vienu metu universitetas nebūtų pavirtęs į nenuspėjamo "baltarusiško nacionalizmo" urvą. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukošenko aiškiai suvokė, iš kur sklinda grėsmė jo valdymui. 2003-aisiais metais nuspręsta EHU uždaryti.

Lietuva-opozicijos prieglauda

Štai čia pagalbos ranką ištiesė Lietuva, savo teritorijoje priglaudusi prasikaltusį universitetą. Nuo 2004-ųjų metų Vilnius tapo ne tik ištremto Europos Humanitarinio universiteto, bet ir visos Baltarusijos opozicijos, reikalavusios Lukašenkos atsistatydinim, prieglauda. Juk jis nė karto nepakeistas, pažeisdamas visas Europos demokratijos normas, vienas valdo Baltarusiją nuo 1994 metų. Dėl to baltarusiški Soroso "ptušani" (paukšteliai-Sputnik)  ir turėjo pagreitinti Baltarusijos išlaisvinimo nuo "Batkos" procesą.

Tačiau jau pirmieji masiniai opozicionierių pasirodymai Minske 2006-ųjų metų kovą parodė, kad Lukošenko nenusiteikęs taip lengvai pasiduoti ir išeiti. Prasidėjo visuotinis masinių riaušių užtarėjų areštas. O jaunos Baltarusijos opozicionierių atžalos, išauklėtos kaimyninėje Lietuvoje, nesugebėjo kaip reikiant įžiebti pasipriešinimo ugnies. Jaunimas pradėjo daugiau galvoti apie asmeninę gerovę  Europoje, negu apie savo istorinį Lukošenkos budelių vaidmenį.

reklama

Kitas bandymas nuversti „paskutinį Europos diktatorių" 2010-aisiais taip pat žlugo su trenksmu. Ir tuomet Europa suprato, kad EHU — tuščias jėgų ir Europos mokesčių mokėtojų lėšų švaistymas. Finansinė tėkmė  į baltarusių opozicijos kadrų kalvę pavirto  upeliu. O Lietuvos valdžia be ceremonijų juos iškėlė iš prabangaus pastato Vilniaus senamiesčio centre. Be to, pačiame universitete vienas po kito kilo skandalai dėl vadovybės kaitos.

Lagaminas be rankenos: nešti sunku, o palikti gaila

Dar viena vinimi į EHU karsto stogą tapo negatyvus suteiktų žinių įvertinimas, kurį pateikė ekspertai, nagrinėję Lietuvos universitetų absolventų žinių lygį. Šis įvertinimas lėmė sprendimą uždaryti šią mokymo įstaigą ir išbraukti ją iš Lietuvos aukštųjų mokyklų registro.

Štai čia savo svarų žodį tarė Lietuvos URM ir Seimas. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius drauge su Parlamento komiteto švietimo ir mokslo klausimais pirmininku Eugenijumi Jovaiša ir opozicijos deputatais Andriumi Kubiliumi, Gintaru Steponavičiumi ir Arūnu Gelūnu jau parengė Švietimo įstatymo pataisų projektą. Šios pataisos išgelbės EHU nuo gėdingo uždarymo.

"Turime įsisąmoninti, kad tai išimtinis atvejis. Universitetas išvarytas iš nedemokratinės šalies, ir tam tikros išskirtinės sąlygos, atsižvelgiant į nestandartinę situaciją gali būti numatytos (Lietuvos įstatymų leidėjų-Sputnik). Aš manau, kad EHU reikia suteikti antrą galimybę", – pareiškė Gelūnas.

Lietuvos politikai kažkodėl nutyli apie tai, kad "baltarusiškas nacionalizmas", į kurį sudėtos visos viltys kovoje su Aleksandru Lukošenko, pavojingas pačios Lietuvos saugumui. Tarp aršių kovotojų seniai gvildenama tema dėl Vilniaus priklausomumo, apie baltarusių kalbos reikšmę Lietuvos didžiosios kunigaikštystės laikais. O istorinės Lietuvos vėliavos centre besipuikuojantį Vytį baltarusiai vadina savaip (Pogonia) ir pareiškia, kad tai nacionalinis laisvosios Baltarusijos herbas.

Tuo metu, kai Lietuvos politikai ruošiasi panaudoti EHU absolventus "Lukašenkos" režimui taranuoti, istorikai mums tyliai primena Robespjero likimą. Jį, kaip žinia, nužudė jo bendražygiai, su kuriais Robespjeras sukėlė Didžiąją Prancūzijos revoliuciją.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
6   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают