Lietuva "išsidūrė" pati save su SGD terminalu

Anonimusas
+ 77 - 11
Автор: Aleksandras Nosovičius
Источник: https://www.rubaltic.ru...
7536-02-22 (2018 г.), читали 12725
26

Latvijoje turėjo būti pastatytas regioninis SGD terminalas Baltijos valstybėms, tačiau Lietuva apgavo savo kaimynus ir pastatė savo SGD terminalą, kad gautų daugiau Europos finansavimo. Tai papasakojo buvęs Lietuvos ambasadorius Latvijoje Antanas Valenis. Lietuvių vadovybės "gudrus" triukas parodė , kad Lietuva pergudravo pati save: iš "Independence" termino suskystintas dujas Latvija ir Estija atsisakė pirkti, Klaipėdos SGD terminalas negavo regioninio statuso, o Lietuva apskritai nepamatė jokių Europos pinigų.

Baltijos valstybių regioninis SGD terminalas turėjo būti pastatytas netoli Rygos. Tai rašo buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovas, Lietuvos ambasadorius Latvijoje 2008-2011 m Antanas Valionis savo naujoje knygoje "Politinės supynės". Buvęs diplomatas sako, kad 2009 m Latvijos Ministro Pirmininko Valdžio Dombrovskio vizito į Lietuvą metu "pavyko susitarti dėl to, kad elektros energijos jungtis į Švediją eis iš Klaipėdos", atsakydama į tai Lietuva "padės latviams gauti iš Europos Sąjungos apie 45 milijonų eurų, kad sustiprintų elektros tinklus vakarinėje šalies dalyje" ir kartu iš Briuselio pinigų abi šalys statys regioninį SGDT (suskystintų gamtinių dujų terminalą) netoli Rygos.

reklama

Netrukus buvo pastatyta elektrojungtis iš Lietuvos į Švediją.

Tačiau Lietuvos valdžia pažeidė susitarimus dėl SGD terminalo ir vietoj lobizmo Briuselyje, pati įgyvendino regioninio SPGT projektą, pastatė savo terminalą Klaipėdoje ir bandė pramušti jam regioninį statusą.  

"Aš neturėjau jokių rimtų argumentų palaikyti Lietuvos politiką. Aš nežinau, kodėl buvo nutarta nesilaikyti pažado latviams ", - stebisi Antanas Valenis. Galbūt, buvęs ambasadorius ir ministras yra gudrauja. Akivaizdu, kodėl Vilniui reikia šios apgaulės. Jei regioninis SGD terminalas butu pastatytas netoli Rygos, tada Briuselio pinigai jo priežiūrai eitu į Rygą, o Vilniui reikėtu prašytis pasišildyti prie svetimo laužo. Todėl prezidentė Dalia Grybauskaitė ir ministras pirmininkas Andrius Kubilius, kurios Valenis vadina "gudrybės" autoriais, nusprendė "išdurti" latvius sąjungininkus ir pastatyti savo SGD terminalą. Bet tokį galingą, kad antrajam terminalui netoli Rygos neliktu poreikio. Todėl Latvija, pamačius faktą, kad Baltijos šalių SGD terminalas jau yra, pradės pirkti suskystintas gamtines dujas iš Lietuvos, Briuselis pripažins, kad Lietuvos terminalas yra regioninis, o Europos pinigai tekės ne į Rygą, o į Vilnių. Todėl Lietuvos valdžia išnuomojo Norvegijos plaukiojantį terminalą, kurio pajėgumai buvo daug didesni už šalies energetinius poreikius, pastatė jį  Klaipėdoje ir pradėjo pildyti nepelningomis suskystintomis gamtinėmis dujomis. Čia ir paaiškėjo, kad gobšumas "frajerį" pražudė.

Latvija, o po jos ir Estija produciją pirkti iš "Indedenpende" atsisakė, ES nesuteikė SGD terminalui regioninio statuso, ir Lietuva, vietoj to kad gauti Europos pinigų, pati "praskrydo ant pinigų".

Dabar ji turi viena tempti didelį, neefektyvų, užkrautą tik 20% pajėgumo SGD terminalą, nežinodama iš kur gauti pinigų išlaikyti "superpelningą" projektą, kurį Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pavadino "našta Lietuvos mokesčių mokėtojams."

Lietuva pati save pergudravo - apgautų kaimynų piktdžiugai. Nuostabi istorija iš buvusio ministro ir Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje memuarų leidžia iš karto padaryti kelias išvadas.

Visa epopėja su "Baltijos šalių energetine nepriklausomybe" yra ne kas kita kaip būdas gauti pinigų į vietos politikų kišenes.

reklama

Jei Lietuvos valdžia tikrai bijotu energetinės priklausomybės nuo "Gazprom", tai koks skirtumas jai kurioje Baltijos šalyje būtų pastatytas regioninis SGD terminalas. Svarbiausia, kad šis terminalas butu ir jo darbas užtikrintu konkurenciją Rusijos dujoms Baltijos šalių rinkoje. Vietoj to, kad vadovautusi tokia logika, Lietuvos valdovai "išdūrė" savo artimiausius sąjungininkus ir rimtai sugadino santykius su Latvija. Kuri, kaip paaiškėjo iš tikrųjų, nejaučia ypatingos baimės dėl energetinės priklausomybės nuo "Gazprom". Tiksliau tariant, turėjo kol buvo galimybę statyti SGD terminalą netoli Rygos ir gauti Europos finansavimą. Ir kada lietuviai "išdūrė" Baltijos brolius, iš karto nustojo jausti grėsmę ir dabar ramiai perka dujas iš Rusijos, o pas "sąjungininkus" (kad juos kur!) neperka.

Istorija su SGD terminalu - eilinis įrodymas, kad jokia "Baltijos vienybė" neegzistuoja: Lietuva, Latvija ir Estija yra ne sąjungininkai ir konkurentai kovoje dėl Europos ir kitų pinigų.

Jie išmontuoja geležinkelius vienas kitam kovoje dėl tranzito, traukia kiekviena sau iš bendrų infrastruktūros projektų. Jos negali susitarti dėl to kurioje šalyje bus "Rail Baltica" būstinė (kur biuras - į ten ir pinigų srautas), organizuoja "išdurymus" su SGD terminalais, ginčijasi dėl jūrų sienos, kur atrodo naftos klodų, atsisako statyti Visagino AE, kad visi pinigai nebūtų nukreipti į Lietuvą.

 Nėra jokio "širdingo sutarimo" tarp sąjungininkų : ne veltui Lietuvos karinis ekspertas Tomas Jermalavičius neseniai pasakė, kad Baltijos šalys nėra pasirengusios padėti viena kitai karo atveju. Iš tiesų, kodėl Latvija turėtų kovoti už Lietuvą, jei ta tai geležinkelį į Venspilio uostą išardo, tai su SGD terminalu "išduria"? Po tokių šposų nėra ko laukti ypatingos kaimyno meilės. "Santykius su kaimynais mes ilgam sugadinome", - konstatuoja savo memuaruose Antanas Valenis.

Tam kad Latvija pradėtu pirkti suskystintas dujas ir SGDT Klaipėdoje pagaliau gautu regioninio projekto statusą ir Briuselio finansavimą, "reikia laukti kol latviai pamirš, kad mes buvom žadėję ir kaip juos apgavome", sako buvęs užsienio reikalų ministras ir Lietuvos ambasadorius Rygoje.

Va tik ar Latvija pamirš šią istoriją ir ar vėl sutiks bendradarbiauti su Vilniumi, jei Lietuvos reputacija regione susiklostė gana vienareikšmiška?

Lietuva juk su visais kaimynais sugadino santykius , ne su viena Latvija.

Norom - nenorom atsiduri apgultos tvirtovės padėtyje, kada vienam kaimynui geležinkelį išardai, paspaudi kito tautiečius pas save, trečiam pradedi ruošti "spalvotas revoliucijas", ketvirtasis išvadinamas "teroristinė valstybe." Nėra nieko keisto tame, kad kaimynai atsisako turėti reikalą su tokia "miela" šalim ir jos "žavinga" politinę vadovybe.


87% Плюс 87% Plus
13% Минус 13% Minus
77   11
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 26

26. KOKS TEISINGAS STRAIPSNIS... 5 0
2018-03-04 08:46:39

Jei Lietuva būtų TEISINĖ valstybė - Grybauskaitė, Kubilius seniai ir ilgam būtų įkalinti už padarytą DIDELĘ materialinę žalą Valstybei. Deja - esame teisinei labiausiai korumpuota valstybė. O jos priekyje - išverstaskūrė Grybauskaitė...

25. Vaidotas 3 1
2018-03-01 14:07:32

Tiek seimo nariams tiek prezidentej nusispjaut i tuos paprastus zmogelius ar kai state si terminala kas klause zmoniu ar jo reikia niekam neidomu. Taipat ir seimo nariai ar klausia zmoniu nuomones  ne nes jiems neidomi zmoniu nuomone.

24. Anonimas 3 1
2018-02-27 12:39:54

Na saltini sio strapsnio paziurejus, nuomone susidarai, kas kam..

23. Mindė iš kaimo 0 2
2018-02-28 16:52:18

Jeigu šaltinis būtu delfi  ar 15 min - tada kas būtu ? Šaltinį nurodyti gli bet kokį

22. Anonimas 4 7
2018-02-25 20:07:56

Kažkas pamiršo, kad pastačius  terminalą latvijoj, dujos turės atitekėti vamzdžiais. O tie vamzdžiai - latvijas gaze, arba gazpromo. Noriu - imituoju gedimą ir lietuvūainsu estais sėdi be dujų. Todėl straipsnis - fake news

21. Vladas 12 3
2018-02-25 02:00:55

Kai  pats nedalyvauji politinėse intrigose ,tai informaciją gauni tik iš oficialių spaudos šaltinių. Po to analizuoji  , ar ta informacija yra logiška , ar pasitvirtino  papildomai išnagrinėta kita informacija ir tada priartėji  prie teisybės. 

Manau ,kad Valionio pateikta informacija yra logiška ir teisinga .  Tokie neatsakingi ir galima sakyti  netoliaregiški  Kubiliaus ir  Grybauskaitės  sprendimai įklampino Lietuvos žmones į  įlgametį  skolų maratoną ir  mums dar atsirugs šitų ekonomikos "genijų-strategų" sprendimai.

20. Durnių Laivo Kapitonė 10 15
2018-02-24 13:35:22

Aš tai nekreipiu dėmesio ką varo tas rezervinis KGB karininkas ant SSKP Burokevičiaus partškolos kolaborantės Grybauskaitės.... Nekreipkit ir jūs

19. Pietris 10 1
2018-02-24 12:59:32

Sveiki. Vo tep zmuogele, ir  skaitomes  sitos  zemes  gyventojai. Kai  Visatos  istatyme  yra  rasoma:  - ,,Mylek  savo  artima kaip pats  save" , Kodel  zmones  pazeidinejate  Visatos istatymus? Baigsis  blogai su  neteisingu  gyvenimu ir  savo artimo skriaudimu. Niekas  nera  be atlygio. Bukite  palaiminti  Dievo vaikai.

18. IRMIS 10 26
2018-02-23 20:07:01

Gaspromas negailes pinigų kad tokie straipsniai butu skelbiami.

17. Begvinis 29 6
2018-02-23 23:15:58

Gal neteisybe parase?Grybauskate su koncervais tik savo reitingu ziuri,i Lietuvos zmones jiems nusispjaut....

16. rusai pola 5 3
2018-02-25 09:19:17

jau nukirto duju jungti su vokietija nordstream 2...tuoj uzsuks dujas visai Evropai...is kur jus idijotai konservatnykai iskakojami?

15. Dominykas 11 16
2018-02-23 17:03:23

Bent klaidas straipsnyje išsitaisykit. Kaip galima rimtai priimti rašomą informaciją kai autoriai neraštingi..? 

14. Mindė iš kaimo 30 12
2018-02-23 19:18:31

Kas įžiūri tik gramatimes klaidas yra kaip šliužas po nukritusio medžio lapais , neturintis suvokimo kas virš medžio viršunės.

13. In Dependence 13 2
2018-02-23 14:31:02

In Dependence išvertus reiškia priklausomybėje

12. Ei, bezdaliai! 8 11
2018-02-23 12:49:21

Bent jau pavardę Antano Valionio teisingai rašykit!

11. Anonimas 16 1
2018-02-22 19:43:54
nereikėtų saujelės atmatų tapatinti su visa šalimi.
10. :( 17 2
2018-02-23 01:48:49

bet jos tiek metų skurdina tautą.

Žr. jutube: Lietuvos geležinkelių reforma – išparceliavimas. Zigmas Vaišvila

9. Durnių Laivo Kapitonė 33 3
2018-02-22 19:18:33

Lietuvos Prezidentės melas per Lietuvos Nacionalinį Radiją

  Laida ,,Ryto garsai,, 2018 vasario 7 dieną laidos pradžia
6.30 Penkiasdešimt penktoje minutėje Lietuvos Prezidentė
pasakoja apie vizitą:
- Taip. Tai yra darbo vizitas ir tiek. Labai džiaugiuosi kai Pietų
Korėjos Prezidentas pasiūlė susitikti ir čia labai svarbu,
nes Olimpinėse dalyvauja 180 šalių, o Lietuvai yra išskirtas
dėmesys, nes su Pietų Korėja mus sieja tarptautiniai ryšiai
tai ir globali partnerė NATO narė ir taip pat devišaliu
pagrindu ęsame užmezge rimtą kontaktą, nes būtent Pietų
Korėjoje buvo pastatytas mūsų terminalas suskystintų dujų
taigi Korėja tampa  vis svarbesnis ekonominis partneris tame
regione.
  Nuo 55.19min iki 55.57 ,,Ryto garsų,, minutės- tai yra apie 7.30.

  Noriu patikslinti, kad suskystintųjų dujų terminalas
,,INDENPENDENCE,, pastatytas Korėjoje už Lietuvos pinigus
yra Norvegijos nuosavybė ir yra išnuomotas Lietuvai
dešimčiai metų už beprotišką kainą. Išnuomotas net ne išperkamosios
nuomos būdu. Po dešimties metų 2025 metais Lietuva aukcione
šį  terminalą galės nusipirkti. Už pilną kainą. Jei kas kitas nenupirks.
   Todėl Prezidentės pasakymas ,,mūsų terminalas,, apie norvegišką
SGDT kuris laikinai stovi Klaipėdos jūrų uoste yra
švelniai tariant klaidinantis. O jei nevyniojant žodžių į
vatą- tas pasakymas yra MELAS.
  Ir kai žinai jog Pasaulinė dujų kaina nukrito dėl naftos kainos
sumažėjimo, o tau sako jog tai Pasaulyje įvyko dėl to jog Lietuvos
valdžia išsinuomavo iš Norvegijos SGDT, supranti kad tau meluoja.
SGD terminalas Lietuvoje pradėjo veikti 2014 m. gruodžio 3 d. Klaipėdoje.
 Eurostat duomenimis Pasaulinė dujų kaina mažėja nuo 2013 metų.
Ir mažėja iki dabar.
Bet tau sako, jog tai dėl norvegiško SGDT kuris pradėjo veikti
2014 metų pačioje pabaigoje.
  Pilieti- nesijauti mulkinamas?
  Dar viena Prezidentės citata:- ,,Labai džiaugiuosi kai Pietų
Korėjos Prezidentas pasiūlė susitikti ir čia labai svarbu,
nes Olimpinėse dalyvauja 180 šalių, o Lietuvai yra išskirtas
dėmesys,,
   Jo. Pirmiausia tai Olimpinės žaidynės 2018 metų vasario 9-25 dienomis.
Jose turėtų varžytis maždaug 5 tūkst. sportininkų iš 92 šalių.
 180 ir 92 biški skiriasi. Per pusę. O jei tai tik darbinis vizitas, tai
apie kokį dėmesį Prezidentė kalba?
 Viename sakinyje pameluota tris kartus....
Ko dar nepasakė Prezidentė:
- „Achema", skirtingai nuo kitų Europos gamintojų, papildomai patiria
SGDT išlaikymo kaštus, kurie gamyklai atsieina 1,7 mln. eur per mėnesį.
„Šį mokesti „Achema" moka netgi nesinaudodama terminalo paslaugomis.
Todėl šiuo metu gamykla patiria nuostolį, praktiškai lygų terminalo
išlaikymo kaštams.
  ,,Achemai,, bus KAJUK dėl Independancos...

 

8. Ataman 4 27
2018-02-23 10:32:54

Daug kur matau Tamstos ilgus, su nuorodom komentarus. Tu neturi ka gyvenime veikti ar tau moka atlyginima uz praleista laika rasant tokias litanijas? 

7. AnonimasLina 12 0
2018-02-23 14:39:54

Saunuole, kad domiesi ir negaili laiko issamiai aprasyti :)

6. Algirdas 5 30
2018-02-23 18:05:42

Tik nereikia mūsų gąsdinti, vatnikų gerbėja. Anksčiau ar vėliau atsiprašysim braliukų ir sustarsim. Achema  pakankamai tvirta ir gali dalį pelno skirt šalies  saugumui stiprinti. Nežinau kiek tau moka už tokias  sapaliones  bet nemanau kad daug nes labai jau šabloniški tie komentarai

5. Durnių Laivo Kapitonė 29 3
2018-02-23 18:56:08

O kodel jus viską matuojate pinigais? Man nepatinka, kai kolaborantė Burokevičiaus partškolos TSKP lektorė meluoja apie SGDT terminaląč ir nemirksi. Juk jis yra Norvegijos nuosavybė...
Dar ji melavo, kad olimpinėse dalyvauja 180 valstybių. Kai iš tikro tik 92.....
Man šlykštgus jos melas. O jums?

4. sigitas 2 8
2018-02-25 01:09:53

kapitone dura,gal tu geriau pasitrynk papais i rusofiliska fafaika ir daugiau nieko nerasyk! sumbilgavisku raslevu mes nipriimam uz tiesam,.. ir negydik cia musu!

3. Durnių Laivo Kapitonė 4 3
2018-02-25 10:02:24

Uostyk kolaborantės putę ir KGB rezervisto miką- mulki

2. Lialia 1 0
2018-02-28 18:19:10

Cia pakomentavo protingas zmogus, kuris viska mato kitaip nei pateikia musu ziniasklaida. Ir cia melo tiek radote tik per viena interviu. Apzvelgus bent pusmecio pasisakymus ir darbus jo yra dar daugiau. Tik aisku tai mato tie kas nori matyti. Ir kuriems nesisapnuoja diena nakti kad rusai puola:-D

1. ciukcia su cepajevu 2 0
2018-02-28 19:48:06

tai greit kraustysimes gal i petu koreja? vaalliiooo :D

 

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают