ES pritarė Lietuvos iniciatyvai kurti bendrijos kibernetines greito reagavimo pajėgas

Ekspertai.eu
+ 1 - 1
Автор: Ekspertai.eu
Источник: http://www.ekspertai.eu/es-pritare-lietuvos-iniciatyvai-kurt...
7535-12-12 (2017 г.), читали 1628
0

cyber-security_1.jpg
Lietuvos pagrindinis tikslas yra suburti šalis, tai didelis Lietuvos pasiekimas

25 Europos Sąjungos šalys narės gruodžio 11 d. Briuselyje pritarė Lietuvos iniciatyvai stiprinti ES bendradarbiavimą kibernetinės gynybos srityje. Tarp 17-os Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) patvirtintų projektų, kurie prisidės prie didesnio Europos saugumo užtikrinimo, yra ir Lietuvos siūlymas glaudžiau bendradarbiauti karinio tranzito supaprastinimo srityje.

„Siekiame ne tik stiprinti savo nacionalinį kibernetinį saugumą, bet ir imamės lyderystės Europoje. Lietuvos pasiūlymui stiprinti bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje ir mūsų iniciatyvai pritarė 25 sąjungos šalys“, – sakė krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza. Pasak viceministro, tokio projekto įtraukimas yra didelis Lietuvos pasiekimas.

reklama

Lietuvos iniciatyva siekiama sukurti ES Kibernetines greito reagavimo komandas, kurias sudarytų projekte dalyvaujančių šalių kibernetinių incidentų tyrimų ir kitų saugumą užtikrinančių institucijų specialistai. Toks žingsnis ES šalių bendradarbiavimą kibernetinėje srityje pakeltų į naują lygmenį, kuomet nebūtų apsiribojama vien nacionalinėmis pajėgomis.

Pasak viceministro E. Kerzos, Lietuvos pagrindinis tikslas yra suburti šalis ir dalintis ne tik informacija, bet ir žmogiškaisiais resursais, mokslo pasiekimais, teikti pagalbą ES institucijoms, šalims narėms ir partneriams. Šiuo metu Europos Sąjungoje yra nemažai bendradarbiavimo kibernetinio saugumo ir gynybos srityse iniciatyvų, tačiau dauguma apsiriboja tik informacijos apsikeitimu.

„Ne mažiau svarbus pasiūlymas yra efektyviau naudoti lėšas, kurti ir diegti bendrus kibernetinius įrankius ir technologijas“, – pabrėžė E. Kerza.

Vystant šį projektą, numatyta įvertinti teisinius tokių ES kibernetinių komandų veikimo aspektus, rengti bendras pratybas, kartu susitarti dėl bendrų kibernetinės gynybos įrankių kūrimo. Tikimasi, kad pirmoji komanda galėtų pradėti veikti 2019 m. pirmoje pusėje.

ES bendradarbiavimo kibernetinėje gynybos srityje projektui vadovaus Lietuva, penkios ES šalys narės jau apsisprendusios dalyvauti šiame projekte, dar penkios šalys bus šio projekto stebėtojomis.

Nuolatinis struktūrizuotas bendradarbiavimas (angl. Permanent Structured Cooperation, PESCO) yra ES Lisabonos sutartyje numatytas instrumentas, skirtas gilinti bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje toms ES valstybėms narėms, kurių kariniai pajėgumai atitinka aukštesnius kriterijus ir kurios tarpusavyje yra susaistytos didesniais įsipareigojimais.

Šaltinis: kam.lt


50% Плюс 50% Plus
50% Минус 50% Minus
1   1
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают