Rolandas Paulauskas: "NATO — pagrindinė Lietuvos problema!"

Anonimusas
+ 26 - 0
Автор: Dmitrijus Martas
Источник: http://sputniknews.lt/columnists/20171207/4564728/rolandas-p...
7535-12-07 (2017 г.), читали 1680
0

Rolandas Paulauskas, archyvinė nuotrauka
Rolandas Paulauskas, archyvinė nuotrauka

Vienas iš Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarų dėl savo "maištingų" pasisakymų Lietuvoje paskelbtas "prorusišku propagandininku".

Išskirtiniame interviu Sputnik Lietuva garsus visuomeninis veikėjas ir politikas, Lietuvos nepriklausomybės judėjimo "Sąjūdis" aktyvistas ir buvęs parlamentaras Rolandas Paulauskas priminė, kad šiandien Lietuva gyvena pagal Konstituciją, kurią jis pats ir kūrė, kai buvo komisijos, dirbančios ties Pagrindiniu šalies Įstatymu, narys. Pasirodo, dabartinė valdžia tiesiog nusispjovė į šiuolaikinės Lietuvos tėvų-įkūrėjų nuomonę.

— Kas šiandien yra pagrindinė Lietuvos problema? Tai, kad ji tapo NATO nare. Juk akivaizdu, kad šiuo metu mes stebime konfliktą tarp JAV ir Rusijos. Taigi, kam mes į jį įsivėlėme? Nejaugi nors vienas blaiviai mąstantis žmogus mano, kad Lietuva išgyvens kilus tikrajam karui? Todėl aš nenustoju karoti: Lietuvai nereikalingos jokios karinės sąjungos. Mes pernelyg maži. Tegul didelės šalys aiškinasi tarpusavyje. Neseniai Maskvoje apsilankė Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris. Jis sako tą patį, ką dabar sakau aš. Neva plečiamas konfliktas tarp didžiulių valstybių. Na, o mes, vokiečiai — tiesiog Rusijos kaimynai. Pasakyta aiškiai — nėra ką pridurti. Aš manau, kad tai visiškai protingas požiūris.

reklama

- Bet juk Lietuva dislokavo savo teritorijoje NATO karines bazes, siekdama, kaip sakoma Vilniuje, apsiginti nuo "agresyvios Rusijos, okupavusios Krymą ir Donbasą". Tai Jūs raginate nusiginkluoti?

— Mano nuomonė per pastaruosius metus, ir per praėjusius dvejus taip pat, nepakito: kad ir kas nutiktų, mes turime likti neutralia valstybe. Sakykim, kaip Suomija ar Austrija. Mano manymu, šiuo atveju tokia maža valstybė kaip Lietuva turi daugiau šansų išgyventi. Aš nežinau, ar teisingai mąstau, bet kai elementariai apskaičiuoju kitus variantus, tai aiškiai matau: kelias, kuriuo eina ta pati Suomija, — pats teisingiausias.

- Vakaruose kartais vyriauja tokia nuomonė: dėl visko kaltas Putinas. Jeigu ne jis, tai Rusija ir Amerika jau seniai taptų geriausiomis draugėmis. O Ukrainoje nevyktų pilietinis karas.

— Bet kuo čia dėta Lietuva? Taip, aš žinau, kad Vladimiras Putinas vėl iškėlė savo kandidatūrą. Aišku, jis vėl taps Rusijos prezidentu. Tai suprantama, juk jo reitingas toks aukštas, kad kiti kandidatai tiesiog nebeturi šansų. O tai reiškia, kad mes turime suvokti, jog artimiausiu metu politiniu atžvilgiu Rusijoje niekas nepasikeis. Taigi kam pilti alyvą į ugnį?

- Kaip vertinate tai, kad Jus vadina "prorusišku propagandininku"? Beje, RT ir Sputnik vadina "Kremliaus propagandininkais". Taigi, esame kolegos, nors Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto mes nepasirašėme.

— Aišku, kad mes su jumis jokie propagandininkai. Aš visai ne Rusijos, o Lietuvos patriotas. Kaip ir jūs, manau, — Rusijos patriotai. Nesuprantu, kas čia negerai? Atvirkščiai, puiku, kai žmogus yra savo šalies patriotas!

reklama

- Garsusis lietuvių dizaineris Juozas Statkevičius neseniai išskirtiniame interviu Sputnik Lietuva pasakė, kad jis myli Rusiją, kad jam nusibodo lietuviška propaganda ir kad negalima toleruoti to, kas šiandien vyksta Lietuvoje. Tada jis buvo nedelsiant paskelbtas "nenaudingu Lietuvai idiotu".

— Ir ne tik jis buvo paskelbtas. Aš taip pat tame pačiame sąraše. Žinoma, aš girdėjau apie šiuos pokalbius apie naudingus ir nenaudingus idiotus. Tačiau visiems, kurie mus taip vadino (tam  pačiam televizijos laidų vedėjui Andriui Tapinui), aš atsakau savo laidose, kurios paskelbtos "YouTube" kanale internete. Pažiūrėkite, ten taip pat yra vertimas į rusų kalbą. Tie, kurie taip vadina mane ir kitus, jaučia konjunktūrą. Matyt, jie tikisi gauti už tai daugiau pinigų.

- Tačiau jie, visų rūšių" tapinai", turi daug karštų rėmėjų.

— Manau, kad žmonės juos palaiko dėl savo kvailumo. Žmonės nesupranta, kas vyksta pasaulyje. Daug lengviau padalyti viską į blogą Rusiją ir gerus Vakarus. Žmonėms tai tarsi juoda ir balta, o visa kita jų nedomina. Mano užduotis yra įtikinti žmones, kad Lietuva apskritai neturėtų dalyvauti geopolitiniame konflikte. Tai nėra mūsų karas!

Ideologiniai skirtumai tarp didžiųjų valstybių jau seniai užmiršti. Šiuo metu  pirmauja pasauliniai interesai. Kaip liūdnai tei beskambėtų, akivaizdu, kad tarp Rusijos ir Vakarų negali būti kompromiso. Tiesą sakant, dabar yra karas sunaikinimui.

Pavyzdžiui, šiandien tai, kas įvyko su Rusijos olimpiečiais — tik viena iš šio karo apraiškų. Bet, kartoju, Lietuva, kaip nedidelė valstybė, turėtų būti už šio pasaulinio konflikto ribų. Kai manęs klausia, iš kurios pusės esu aš, Rusijos ar Vakarų, aš nuoširdžiai atsakau, kad aš asmeniškai esu savo pusėje. Visų pirma, aš esu susirūpinęs dėl lietuvių tautos, kad ji nesudegtų svetimuose karuose. Aš galiu būti vadinamas šimtu procentų Lietuvos patriotu. Bet juokingiausia yra tai, kad jie mane kaltina, kad aš esu prorusiškas. Kas yra tas mano prorusiškumas? Tai, kad aš nenoriu lietuvų mirties? Esu įsitikinęs: tie, kurie taip uoliai kovoja su Rusija, patys kenkia mūsų valstybei!, — pasakė Rolandas Paulauskas išskirtiniame interviu Sputnik Lietuva.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
26   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают