Paveldosaugininkai: Bunkerio imitacijos įrengimas Lukiškių aikštėje pažeistų paveldosauginius reikalavimus

Anonimusas
+ 2 - 1
Автор: Jonas Vaiškūnas
Источник: http://alkas.lt/2017/11/28/paveldosaugininkai-bunkerio-imita...
7535-11-28 (2017 г.), читали 1414
0

IMG_7533_resize-300x243.jpg
Ramūnas Karbauskis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Lapkričio 28 d. Seimo Seimo Kultūros komitetui buvo pristatytas Lietuvos kultūros ministerijos (KM) ir Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) surengto konkurso atrinktas projektas, siūlantis Lukiškių aikštėje įrengti betoninę partizanų bunkerio sienos imitaciją, vietoje plačiai visuomenės palaikomo memorialo su Vyčio skulptūra.

Kaip jau skelbėme, lapkričio 27 d. Lietuvos kultūros ministerija paskelbė, kad jos kartu su Šiuolaikinio meno centru (ŠMC) surengtame konkurse dėl Vilniaus Lukiškių aikštės memorialo daugiausia balsų surinko skulptoriaus ir dizainerio Andriaus Labašausko memorialas laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais.

Nors žmonės balsuodami internetu pirmą vietą skyrė Vyčio memorialui, tačiau Kultūros ministrės sudaryta komisija nusprendė kitaip. Pasak Kultūros ministerijos išplatinto pranešimo, šiame konkurse daugiausia visuomenės ir ekspertų balų surinko A. Labašausko partizanų bunkerio motyvais projektuotas memorialas.

lukiskius-aikste-bunkeris-lrv-lt-nuotr.jpg
Kultūros ministerija Vilinaus Lukiškių aikštėje siūlo vietoje Vyčio statyti bunkerį | lrv.lt nuotr.

reklama

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis susitikime su  bunkerio projekto propaguotojais atkreipė dėmesį į tai, kad konkursą laimėjęs projektas, pagal kurį Lukiškių aikštėje būtų suformuota kalva, pažeidžia šiai miesto aikštei keliamus paveldosauginius reikalavimus. Pasak R. Karbauskio, jei KM siūlomas projektas  nebus koreguojamas, jo nebus galima įgyvendinti. Mat, pagal paveldosauginius reikalavimus, Lukiškių aikštės reljefas turi būti lygus.

R. Karbauskis pareiškė, kad sprendimus dėl Lukiškių aikštės memorialo turi priimti ne politikai, o specialistai. Pasak jo, abejonės, kad pažeidžiami paveldosauginiai reikalavimai, yra patvirtintos. „Šis projektas toks, koks yra šiuo momentu, negalėtų būti įgyvendintas, jeigu nebūtų koreguojamas“, – sakė R. Karbauskis.

Seimo kultūros komiteto narys, garsiojo dainininko sūnus, Vytautas Kernagis aktyviai palaikė KM siūlomą bunkerio Lukiškių aikštėje projektą ir užtarė Kultūros ministeriją bei komisiją ir ragino kuo greičiau jį įgyvendinti.  

Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorius Virgilijus Kačinskas teigė, kad Lukiškių aikštė pagal paveldosauginius reikalavimus turi išsaugoti nepakeistą, t.y. lygų reljefą, o KM siūlomas projektas sukelia žemes ir sukuria kalvą, o tai, pasak jo, jau neatitinka paveldosauginių reikalavimų.

Viceministrė Gintautė Žemaitytė atsikirto, kad Vilniaus miesto Plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis yra sakęs, kad tai nedidelis pakeitimas, kad nieko tokio…

vitas-karciauskas-kpd-nuotr-e1326279013115-300x260.jpg
KPD Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas | KPD nuotr.

Tačiau KPD Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas atsakė, kad tai ne M. Pakalniui spręsti, kad šis klausimas esąs paveldosaugininkų reikalas. Į tai darbo grupės vardu komiteto nariams bunkerio projektą pristatęs Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis atsakė, kad jis to nežinojo, kad dabar apie tai bus diskutuojama.

reklama

V. Kernagis dar kartą apkaltino paveldosaugininkų atstovus – kodėl jie į šį prieštaravimą paveldosaugos reikalavimams laiku neatkreipė KM ir ŠMC konkurso rengėjų dėmesio.

V. Karčiauskas atsikirto, kad niekas į juos nesikreipė ir kad organizatoriai bei projektuotojai turėjo atsižvelgti į aikštei keliamus paveldosauginius reikalavimus.

R. Karbauskis sakė, kad šioje situacijoje yra apsijuokta prieš visuomenę, iš daugybės projektų galutiniam balsavimui įtraukus tokį, kuris neatitinka paveldosauginių reikalavimų ir jau apsiskelbus, kad jis laimėjo…. Pasak R. Karbauskio, negalima nereaguoti į Kultūros paveldo reikalavimus ir reikia skelbti KM konkurso MORATORIUMĄ.  Pasak Seimo Kultūros komiteto pirmininko, iš šios padėties galimos dvi išeitys: 1) jei bus pripažintas netinkamu šioje aikštėje KM siūlomas bunkerio projektas, tuomet galima įgyvendinti Vyčio projektą; 2) Jei autorius ras sprendimą, kaip suderinti savo projektą su Kultūros paveldo reikalavimais, tuomet Vytį, gal būt, galima bus pastatyti prie Seimo esančiame baseine.

Šios dilemos sprendimui buvo duotos dvi savaitės. Taip pat buvo nutarta, jei reikės, dar kartą šiuo klausimu susirinkti Seimo Kultūros komitete.

Gintaras_Karosas_port_h_FTL_7789-copy-2400-e1488824125348-300x230.jpg
Gintaras Karosas | Asmeninė nuotr.

Posėdyje dalyvavęs visuomeninio judėjimo „TALKA Kalbai ir Tautai“ pirmininkas Gintaras  Karosas išsakė „Talkos“ poziciją Lukiškių aikštės memorialo klausimu ir pritarė, kad šiuo metu KM ir ŠMC siūlomam projektui turėtų būti skelbiamas moratoriumas.

G. Karosas posėdžio dalyviams priminė, kad „Talka“ ir kiti visuomenininkai šį ŠMC ir KM konkursą laiko neteisėtu bei neįpareigojančiu ir vertina jį tik kaip dar vieną piliečių nuomonės apklausą ir kad ne tik Visuomenė, bet ir Seimo nariai yra gana vieningai pasisakę už Vyčio projektą.

Primename, kad spalio 24 d. ir Visuomeninis judėjimas „TALKA Kalbai ir Tautai“ ne tik išplatino viešą pareiškimą-reikalavimą vykdyti Seimo sprendimą dėl Vyčio monumento statybų Lukiškių aikštėje, bet ir lapkričio 17 d. surengė Kultūros ministrės veiksmus smerkiančią visuomenę  protesto akciją Vilniaus Lukiškių aikštėje „Mes be Vyčio nenurimsim“.


66% Плюс 66% Plus
34% Минус 34% Minus
2   1
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают