Rūtos Vanagaitės laiškas visuomenei

Anonimusas
+ 4 - 11
Автор: Rūta Vanagaitė
Источник: http://www.ekspertai.eu/rutos-vanagaites-laiskas-visuomenei/...
7535-11-04 (2017 г.), читали 1261
4

screen-shot-2017-11-03-at-20-40-08.png
R. Vanagaitė. Nuotr. facebook.com

„Aš nenorėjau skandalo. Nenorėjau įskaudinti garsiojo partizanų vado dukros ir jos tėvo atminimo. Ji iškentėjo daugiau negu įmanoma įsivaizduoti. Nenorėjau netekti savo ir savo šeimos dvasios ramybės. Nenorėjau netekti visų savo knygų. Netekau.

Mano komentarai nuskambėjo pačiu netinkamiausiu laiku – linksmos autobiografinės knygos pristatymo dieną. Priešingai, nei skelbiama sąmokslo teorijose, tai buvo atsitiktinis sutapimas ir didelė mano klaida. Ji kainavo man labai brangiai. Klausimai, kuriuos neapdariai ir ne laiku iškėliau dėl partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago biografijos faktų nuskambėjo kaip kaltinimai Lietuvos didvyriui ir tai sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą. Mano žodžiai buvo priimti kaip priešiškų jėgų inicijuota ataka prieš Lietuvą. Tokios reakcijos jokiu būdu nesitikėjau ir esu jos sukrėsta.

reklama

Esu sukrėsta ir faktų, kuriuos šiandien iškėlė į viešumą detaliai dokumentus tyręs istorikas D. Juodis savo interviu. Tikrai jų nežinojau: nei apie partizanų vado santykius su KGB ir jo motyvus, nei apie siaubingus ir ilgus jo kankinimus. Šiandien aš atvirai pripažįstu, kad mano išsakyta nuomonė dėl to, kad Adolfas Ramanauskas-Vanagas nepatyrė kankinimų, o susižalojo pats, buvo visiškai klaidinga, paremta bylose užfiksuotu melu, stengiantis paslėpti kankinimų pėdsakus. Labai gailiuosi dėl savo skubotų ir arogantiškų komentarų viešumoje.

Tikiuosi, kad Lietuvos Ypatingajame archyve viešai peržiūrai kada nors bus atvertos visos: ir agentūrinės, ir kitos NKVD ir KGB bylos, su kuriomis susipažinti negalėjau, nes jos yra prieinamos tik profesionalams.

Ir vis dėlto šito skandalo akivaizdoje aš ir toliau tikiu, kad brandi atvira demokratinė visuomenė yra ta, kuri gali atverti visus savo istorijos puslapius jų necenzūruodama, netaikydama tiesai naudingumo kriterijaus. Tikiu, kad Lietuvoje atsiras istorikų, kurie atskleis Lietuvos visuomenei visą istorinę tiesą be baimės ir be savicenzūros. Tikiu, kad tiktai tiesai atvira visuomenė gali būti laisva ir atspari priešiškai propagandai.

Garsus semiotikas Algirdas Julius Greimas, paklaustas, ko lietuvių tautai reikia išmokti, ko atsikratyti, atsakė: „Išmokti kritiškai į save pažvelgti ir, kas svarbiausia, tą savo paties kritišką žvilgsnį atlaikyti”.

Šiuo laišku aš asmeniškai darau būtent tokį veiksmą“, - parašė R. Vanagaitė.


26% Плюс 26% Plus
74% Минус 74% Minus
4   11
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 4

4. Remis 1 0
2017-11-05 17:18:58

Trumpai sakant, as pabandziau parodyti negrazius dalykus, i sistema, kuri augina velnia, bet pamaciau kad patys zmones ta velnia maitina ir dziaugiasi tuo velniu. Todel as netekau nei knygu, nei ramybes, nes kas as tokia, kad drysciau judinti pamatus, kuriais tauta taip tiki. Maudykites savo pamazgose ir toliau jei norite, dar matomai jums neatejo laikas, ismokti skaudziu pamoku, kad nekartoti klaidu ateityje. Klausykites profesionalu, kuriems leidziama prieiti prie dokumentu. Profesionalai finansuojami ir maitinami is jankisko lizdo. todel ir toiau klimsite i rusofobija . 

P.S.   Gaila kad taip greitai palauztas kitas poziuris nei sistemos. Maniau, taip rasant bus sioks toks uznugaris., leidziantis pasvylinti sistemines propagandos padus. Deja, cia pasirodo neimanoma ilysti. Baltyjos kelio dvasia tebegyva, dar landzbergio kariauna nepraradusi tikejimo, todel nusipelnome ir toliau nykti, ir ko gero isnykti.

3. Šturmuotojas 0 9
2017-11-04 17:17:26

Ja reikia teisti kaip nesantaikos už  žydų ir lietuvių tautų kiršinimą ir lietuvių tautos menkinimą . Net žydų bendromenė jos išsižadėjo .Apie tūlą Vanagaitę tik blogai arba nieko! Ji prostitutė ne lytinė ,bet tikrai politinė .Žodis ne žvirblis .......... .Šiam pasauly už viską reikia mokėti,o už šmeižtą,išdavystę-amžina panieka ir spjūviai,pfiu.

 

2. Juozas Raudonius 6 2
2017-11-04 12:40:38

 

Ir dar šiandien neįsitikinote, kad  galite atverti visus Lietuvos istorijos puslapius be cenzūros, netaikant naudingumo kriterijaus? Jums tai leidžiama ir dabar, tačiau Jūs tai darėte naudojant naudingumo kriterijus asmeninei naudai gauti, nebūdama istoriku, profesionalu, meluodama ir šmeišdama. Manau prokuratūra, gindama viešą interesą, iškels bylą, o kai atliksite bausmę, visdėlto įtariai bus vertinami Jūsų bandymai atskleisti visuomenei įstorinę tiesą - Jūsų reputacija nešvari. Jūs esate toje rizikos grupėje, kuri nėra atspari priešiškai propagandai.  Lietuvos  visuomenė yra laisva ir atspari...  ir stebės, kol Jūs abejosit.

 

1. Anonimas 2 2
2017-11-04 13:36:01

Keista, kodėl tik profesionalas gali tuos arhivu viešinti, ar kažkokias detalės atskleisti? Tie profesionalai galimai gali būti atrinkti, ir paskui teigti tik tai, kas naudinga fašistinės juntami Lietuvoje,ar Juozas Raudonis gali uzgarantuoti, kad tie profesionalai nemeluoja viešai, gal ir jais prokuroras turėtų pasidomėti? Keista jog tik profesionalai gali susipažinti su arhivu medžiaga!

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают