Lietuvoje žmonės pripranta prie gero ir to nepastebi

Anonimusas
+ 4 - 3
Автор: Albertinas Polius
Источник: http://www.ekspertai.eu/lietuvoje-zmones-pripranta-prie-gero...
7535-03-03 (2017 г.), читали 1534
0

Nepriklausomas portalas delfi.lt pranešė, kad „atlyginimai išaugo daugiau nei kainos“.

„Nordea“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas suskaičiavo, kad įvertinus infliaciją nuo 1995 m. šalyje vidutinis darbo užmokestis (į rankas) išaugo 5,72 karto. Per tą patį laikotarpį kainos išaugo tik 2,12 karto. Apie tai skelbiama publikacijoje „Kaunietis 22 metus seka savo išlaidas: turi atsakymą besipiktinantiems kainomis“

2005-2008 m. laikotarpiu vidutinis atlyginimas išaugo net 80 proc. (kainos – 22 proc.), 2008-2012 m. – 0 proc. (kainos 14 proc.), o 2012-2016 m. – 25 proc. (kainos – 1 proc.).

reklama

„Pagrindinė išvada būtų, kad Lietuvos gyventojų gyvenimo sąlygos gerėja ir tų indikatorių yra. Jei anksčiau buvo klausimas, ar šeima turėjo automobilį, tai niekas nekeldavo klausimo, ar tai naujas automobilis, nes tai buvo visiška retenybė, tai dabar jau klausiama, ar naują. Tai vyksta ir žmonės, tikriausiai pripranta prie gero ir to nebepastebi“, – pasakė ekonomistas.

Todėl Ž. Mauricas taip pat siūlo kainomis besiskundžiantiems gyventojams į jas pažiūrėti kitu kampu.

„Žmonės atkreipia dėmesį į paslaugų ar maisto kainomis. Taip, maistas – pusiau paslauga, nes reikalauja daug darbo rankų, greit gendanti, bet tarkime kaip atpigusios buitinės technikos prekės. Juk prieš kokius penkiolika metų įsigyti skalbimo mašiną reikėjo ilgai taupyti, o dabar viskas daug greičiau įsigyjama“, - išaiškino specialistas.

Tiesa, delfi.lt publikacijoje neatskleidžiama, kodėl nuo taip ženkliai gerėjančio gyvenimo iš Lietuvos pabėgo milijonas, kodėl didelis skurdas ir kitos su tuo susijusios bėdos.

Šaltiniu teigimu, lietuviai tiesiog dar nepribrendo suvokti, kaip jiems gera turi būti Lietuvoje.

„Todėl ir ieško laimės kitur, bet pamatysite, kai į gynybą bus investuota dvigubai ar trigubai daugiau, žmonės sugrįš, nes norės gyventi čia, kur labai saugu, o ne lenkti nugaras buožėms londonuose ar saudo arabijose“, - neabejoja pasaulinių ekonominių plėtrų žinovas Artas Lebedius.


57% Плюс 57% Plus
43% Минус 43% Minus
4   3
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают