Bloomberg: Rusija pirma suprato, kad Ameriką galima ignoruoti

Versijos.lt
+ 4 - 0
Автор: Versijos.lt
Источник: http://versijos.lt/bloomberg-rusija-pirma-suprato-kad-amerik...
7535-01-30 (2017 г.), читали 1619
0

Vienas svarbiausių Obamos valdymo rezultatų – jausmas, kad Amerika daugiau nebėra dominuojanti pasaulinė galybė. Naujose realijose Ameriką galima ignoruoti, – rašo Bloomberg apžvalgininkas Leonidas Beršidskis šios agentūros skiltyje.

Naujai tendencijai vadovauja Rusija: ne per seniausiai Rusijos, Irano ir Turkijos užsienio reikalų ministrai susitiko Maskvoje, kad aptartų planus dėl Sirijos. Amerikos į susitikimą nepakvietė. Po derybų ministrai padarė pareiškimą, kad jų šalys pasirengusios tapti susitarimo tarp Sirijos vyriausybės ir opozicijos garantėmis. Pareiškime taip pat pažymima, kad visos kitos šalys, „turinčios įtakos Sirijoje“, gali prisijungti prie šios iniciatyvos.

Kaip rašo apžvalgininkas, tokio pobūdžio iniciatyvas įprato skelbti Amerika, kai šaltąjį karą pakeitė amerikietiškas pasaulis. Šiandien trys valstybės pajuto, kad yra pakankamai pajėgios imtis vadovaujančio vaidmens regione, kur slypi tikriausiai pati didžiausia iš visų grėsmių Vakarams – Islamo valstybė.

reklama

„Rusija nenusistačiusi prieš derybas su Amerika ir ne kartą jas vedė, diskutuodama su JAV Sirijoje. Tačiau iš to nieko nesigavo, tame tarpe ir dėl to, kad Obamos vyriausybė niekada nebuvo vieninga, kai iškildavo klausimas – turėti reikalų su Rusija, ar ne“. – pastebi žurnalistas.

Savo pasisakyme Rusijos URM Sergejus Lavrovas neseniai pabrėžė, kad kontaktai išlieka, tačiau pastebėjo, kad kiekvieną kartą, kai Rusija su Amerika dėl ko nors susitaria, amerikiečiai „išsisuka nuo jau pasiektų susitarimų realizavimo“ ir pradeda „skaityti pamokslus“. Dėl to Maskva pradėjo ieškoti kontaktų su kitais regiono lošėjais, su kuriais sąveikaujant, veikia aiškesni sprendimų priėmimo mechanizmai.

„Turkijai, Saudo Arabijai ir Katarui visai nebūtina išduoti Amerikos, kad šios šalys galėtų vesti derybas su Maskva savarankiškai. Tačiau tuo pat metu jos nejaučia poreikio įtraukti Amerikos į tuos pasitarimus“. – samprotauja apžvalgininkas.

Taip pat verta prisiminti Brexit’ą, už kurį britų visuomenė nubalsavo, ignoruodama Vašingtono įspėjimus. Dabar Anglijos – svarbiausios JAV sąjungininkės Europoje – vyriausybė toliau ignoruoja JAV interesus, išlaikydama netikrumo situaciją būsimo susitarimo su ES atžvilgiu. Likusieji ES nariai užima mažiau proamerikietiškas pozicijas, nei britai, ir JAV įtaka šioje Sąjungoje vis mažėja.

Stiprėjantis siekis atsiriboti nuo Amerikos, žurnalisto nuomone, yra Obamos užsienio politikos nenuoseklumo tiesioginė pasekmė. Užsienio politiką Obama vadino orientuota į vertybes, tačiau didžioji pasaulio dalis šioms vertybėms nepritaria, įtaria Ameriką dviveidiškumu ir kaltina išpuikimu. Amerikiečių pareiškimus turi lydėti pasirengimas paremti juos karine galia, tačiau šito nėra. Pavyzdžiui, Artimuosiuose Rytuose JAV elgiasi tai itin agresyviai, tai visiškai nuolankiai. Situacija Sirijoje įtikino daugumą regiono lyderių, kad Rusija susigaudo situacijoje kur kas giliau, dėl to ji ir tapo kur kas vertingesne partnere.

„Valdant Obamai susidarė įspūdis, kad Amerika – tai šalis, kuri absoliučiai susikoncentravusi ties nuosavais interesais. Kartais jie pateikiami kaip vertybės, tačiau JAV nenori dėti daug pastangų joms ginti. Ameriką įsigudrino atrodyti sąjungininkų akyse tuo pat metu pasyvia ir agresyvia“. – reziumuoja Beršidskis.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
4   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают