Karinių bazių našta

Versijos.lt
+ 5 - 1
Автор: Versijos.lt
Источник: http://versijos.lt/kariniu-baziu-nasta/...
7534-10-23 (2016 г.), читали 2161
0

Amerikos pasirinktas kelias, pagal kurį Vašingtonas dislokuoja karinius kontingentus įvairiuose planetos kampeliuose, vargu ar pateisintų amerikiečių lūkesčius, jei prasidėtų pasaulinio masto konfliktas. Neseniai apie tai savo interviu žurnalui Time pasisakė Katono instituto ekspertas Džonas Gleizeris. Jis pažymėjo, kad egzistuoja mažiausiai septynios priežastys, dėl kurių Vašingtonui reikėtų atsisakyti karinių bazių užsienyje.

Pirma. Išsibarsčiusios po visą pasaulį karinės dalys neturi nieko bendro su realia valstybės gynyba ir fiziniu amerikiečių saugumu. Ameriką ir be šito saugo du vandenynai, o 80 000 kariškių 350-yje objektų Europoje nepajėgūs atremti stipraus priešo.

Antra. Karinių bazių kuriamas „sulaikymo efektas“ yra pervertintas. Dar daugiau – gali susidaryti atvirkštinis efektas: NATO plėtra į rytus sukėlė Maskvai nerimą ir pažeidė stabilumą regione.

reklama

Trečia. Eksperto nuomone, karinės bazės užsienyje, kurių viena iš užduočių yra užkirsti kelią branduolinio ginklo atsiradimui, tuo pat metu provokuoja kaimynines šalis tokį ginklą kurti. Bazių dėka pavyko neleisti susikurti atominį ginklą Japonijai ir Pietų Korėjai, tačiau tai paskatino pradėti savo branduolinę programą Šiaurės Korėją.

Ketvirta. Karinės bazės kelia nepasitenkinimą ne tik kaimyninėms šalims, bet ir vietiniams gyventojams. Ryškus pavyzdys – japonų protestai Okinavoje.

Penkta. Bazių įkūrimas vienoje ar kitoje šalyje gali privesti iki to, kad norint gauti galimybę veikti regione, Vašingtonui teks remti tos šalies diktatorišką režimą. Taip gavosi, pavyzdžiui, Bachreine, kur įsikūręs pagrindinis 5-ojo laivyno bazavimosi punktas.

Šešta. Karinio kontingento buvimas viename ar kitame regione gali įvelti Vašingtoną į visiškai jam nereikalingus karus. Pavyzdžiui, konflikto Pietų Kinijos jūroje atveju Vašingtonui teks įsikišti, kad išpildytų saugumo garantijas, duotas Taivaniui ir Japonijai.

Septinta. Didžioji dalis karinės infrastruktūros ir ginkluotės užsienyje morališkai ir techniškai paseno, vadinasi, karinės bazės negalės sutrukdyti kariniams veiksmams netoliese, nekalbant jau apie pasipriešinimą.

Aštunta. Užsienio bazių buvimas užsienyje – tai nepateisinamai didelės išlaidos jų išlaikymui ir transporto logistikos darbui, juo labiau, jeigu tos bazės nepajėgios vykdyti joms iškeltų kovinių uždavinių.


83% Плюс 83% Plus
17% Минус 17% Minus
5   1
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают