Tragiškas įvykis Telšiuose yra prastų reformų liūdna pasekmė

Anonimusas
+ 7 - 0
Автор: Dainius Marinauskas
Источник: http://kulgrinda.lt/1551/tragiskas-ivykis-telsiuose-yra-pras...
7534-08-14 (2016 г.), читали 1789
0

Po tragiškų įvykių Telšiuose, kai motiną nuo įkaušusio smurtaujančio sūnaus gynęs pareigūnas sulaukė mirtino dūrio į kaklą, kaip visada, facebook‘e pasirodė tuščios, nieko nekainuojančios užuojautos. Kitaip sakant, visa karaliaus kariauna apgailestauja, išreiškia nuoširdžią užuojautą ir t. t.. Labiausiai nustebino tradicinis eksministro S. Skvernelio bandymas (socialiniuose tinkluose – red. pastaba) atsikratyti asmeninės atsakomybės dėl įvykusio tragiško įvykio, nes, mano vertinimais, įvykis yra S. Skvernelio reformos pasekmė.

Dėl į pašalpas panašių atlyginimų neberandant normalių darbuotojų, į policiją priiminėjamos vos mokyklas ir kelių mėnesių kursus baigusios merginos. Ir šitos nesąmonės tęsis tol, kol nebus pagaliau suprasta, kad mergaitėms, kurios bijo nusilaužti nagą, susigadint šukuoseną, ne vieta vykti į iškvietimus, ypač ten, kur įmanomos visokios ekstremaliai pavojingos situacijos. Galiausiai taip išėjo, kad žuvusio pareigūno porininkė ne tik kad ekstremaliomis sąlygomis nesugebėjo pridengti savo porininko nugaros, bet dabar jai pačiai reikalinga psichologinė pagalba. Gal kai kam skamba ciniškai, bet tokia tiesa. Leisti tokioms merginoms vykti į konfliktus, patruliuoti keliuose, tai tas pats, kas vaikščioti lynu jį įtempus virš bedugnės. Galbūt tokia mergina ekipaže gali būti kaip trečias asmuo, kad reikalui esant pakviestų pastiprinimą, bet ne daugiau. Nieko neturiu prieš merginas, bet kiekvienam savo.

reklama

JAV, jei policininkas turi įtarimų, kad nusikaltėlis gali kelti grėsmę jam ir aplinkiniams, jis turi teisę šauti ir valstybė jį apgins visomis įmanomomis priemonėmis. Šiuo atveju, jei tai būtų JAV, nusikaltėliui vos tik prie peilio prisilietus, iškart gautų kulką. O kaip pas mus?.. Prisiminkime, kai buvo nušautas jaunas kontrabandininkas. Koks šovusio pareigūno atžvilgiu buvo formuojamas požiūris?.. Ir tokių pvz. dešimtys. Ar ne todėl pareigūnai nedrįsta panaudoti ginklo?

Suprantu, kad eksministeris, kaip vienas iš policijos pertvarkos pagrindinių iniciatorių, itin teigiamai vertina pokyčius, kurie neva padeda ne tik sistemai, bet ir joje dirbantiems žmonėms. Tačiau kas iš tikrųjų slepiasi už reorganizacijos?.. Negi iš tikrųjų kas nors tiki, kad pareigūnų saugumo sąskaita ir darbo kokybės sąskaita, padidinus darbo krūvius ir sumažinus etatus, bus galima padidinti atlyginimus iki 1000 eurų? Bent jau kol kas niekas tų atlyginimų padidėjimų nepajuto ir vargiai ar pajus, bet tai atskira tema ir dabar ne apie tai.

reklama

Pradėkime nuo to, kad policijoje turi būti ilgalaikė ir efektyviai veikianti motyvacinė sistema. Ar tokia yra? Išretintas ir beveik galutinai demotyvuotas policijos personalas paprasčiausiai nesugeba ir jau nebenori efektyviai dirbti, o dėl universalumo, padidėjusių darbo krūvių ir nebegali. O be šių dviejų elementų bet kuri pertvarka tampa popierine, kažkam galbūt ir padedančia kopti karjeros laiptais, tačiau su realiais teigiamais gyvenimo pokyčiais neturinti nieko bendro. Štai ir visi eksministro S. Skvernelio reformų, kurioms pritarė profsąjungos, pasiekimai.

Ar galima sukurti universalų pareigūną-kiborgą? Kol kas tokio pareigūno sukurti niekam nepavyko, pasaulinėje praktikoje visi, kas bandė, vėliau atsisakė. Nes suprato, kad tokie pareigūnai gali egzistuoti tik holivudiniame 3D formate.

Bet eksministras S. Skvernelis taupymo tikslais ryžosi tokiam žingsniui.

Absurdiškai kuriant universalų pareigūną-kiborgą, kuris galėtų atlikti ir kelių policijos funkcijas, ir patruliuoti, baudas išrašinėti, fiksuoti administracinius pažeidimus, užkardytų nusikaltimus, atliktų prevenciją, net nusikaltimus išaiškintų, ir pildytų visus procesinius dokumentus.

Bet kaip gali žmogus gerai atlikti darbą, kai jis yra verčiamas atlikti visas policijos funkcijas? Kam tada civilizuotose valstybėse reikalingi mobilūs greitojo reagavimo būriai, kam reikalingi struktūrizuoti specializuoti padaliniai ir tarnybos, jei vienas universalus pareigūnas–kiborgas gali ir baudas išrašinėti, ir žmogžudystes tirti, ir narkotikus platinančius asmenis gaudyti, ir vagystes aiškinti, ir pavojingus nusikaltėlius sulaikyti…

O gal šitiems reorganizatoriams ir optimizatoriams tiesiog reikėtų nusileisti ant žemės ir pažiūrėti kas dedasi provincijose? Taip pat reikėtų pagaliau baigti meluoti visuomenei apie pakeltus atlyginimus bei reformų naudą, juk ne sovdepijoje gyvename.

Vienu žodžiu, durnių laive artėjant rinkimams didėja makaronų pasiūla.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
7   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают