Elfė už mokečių mokėtojų pinigus ragina: Atpažink Kremliaus trolį

Anonimusas
+ 11 - 26
Автор: Monika Garbačiauskaitė-Budrienė
Источник: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/m-garbaciauskaite-budrie...
7534-06-30 (2016 г.), читали 4003
0

LDiena.lt: Straipsnis parengtas UŽ LIETUVOS MOKESČIŲ MOKĖTOJŲ PINIGUS įgyvendinant Lietuvos mokslo tarybos projektą „Propagandinių technikų atpažinimo metodologijos sukūrimas ir taikymas“, todėl mokesčių mokėtojų manymu, kiekvienas privalo jį perskaityti ir pasimėgauti pagrindinės Lietuvos ELFĖS išmintimi...
---

Neseniai Lietuvoje lankėsi suomių žurnalistė Jessikaa Aro, kuri pasakojo, kaip jos gyvenimą aukštyn kojomis apvertė profesinė idėja pasitelkti auditorijos pagalbą ieškant Kremliaus trolių. J. Aro buvo persekiota virtualioje erdvėje, telefonu ir realiai, apie ją paskleistos būtos ir nebūtos istorijos, o „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše iš jos šaipomasi ir ji vaizduojama kaip išprotėjusi mergšė. Jos nepaprastą istoriją aprašė ir „New York Times“.

Agresyvų ir organizuotą trolių siautėjimą yra savo kailiu pajutęs ir ne vienas Lietuvos žurnalistas, jie neršia socialiniuose tinkluose ir portalų komentaruose ar kuria savo tinklalapius, jie apsimeta skleidžią alternatyvią nuomonę ir tokiu būdu mėgina simuliuoti diskusiją. Pastaraisiais metais troliai tapo protingesni, išradingesni ir rafinuotesni. Jie rašo ne rusiškai, kaip darydavo anksčiau, bet lietuviškai, mėgina diskutuoti mandagiai, kad formaliai atitiktų diskusijų taisykles. Nors Lietuvoje jų dalis virtualiojoje erdvėje nėra reikšminga, verta atkreipti dėmesį į Kremliaus samdinių skleidžiamus naratyvus, kad jie klaidingai nebūtų palaikyti normalios diskusijos dalimi.

Pagrindinė trolių užduotis yra ne tiek noras įtikinti žmones kažkokia paraleline realybe, bet visų pirma „kitokios“ nuomonės legitimacija – ginčo įteisinimas, kas iš esmės yra diskusijos, kurioje dalyvauja dvi neva skirtingos nuomonės, imitacija. Troliai apeliuoja į kitos nuomonės teisę ir apsimeta kitaip, savotiškai, „nepataikaudami JAV“ giną Lietuvos interesus.

Gindami tuos interesus jie nuosekliai puoselėja keletą naratyvų, kurie kinta priklausomai nuo temos ir situacijos. O pastaruoju metu vyksta tiek troliams įdomių renginių, reiškinių ir incidentų, kad keista, kaip jie dar spėja apsidirbti. Viena iš svarbiausių, dabar troliams ramybės neduodančių temų – tai NATO pajėgų stiprinimas Vidurio ir Rytų Europoje, bendros karinės pratybos, pažadėti batalionai Baltijos šalyse ir Lenkijoje, Lietuvos planuojamas ginkluotės įsigijimas („vyksta tikroji Lietuvos okupacija“, „Lietuvos valdžia kursto karą“, „patys prisiprašysim“, „neprovokuokim Rusijos“, „kas mus puls?“, „NATO karinių bazių buvimas mūsų šalyje daro mus Rusijos taikiniu“). Troliai lygina NATO ir Rusijos karinę techniką ir galiausiai konstatuoja, kad „Rusijos tankas geresnis“.

reklama

Troliai neapsiriboja vien tik komentarais, bet ir kuria specialias grupes feisbuke, melo dozę gauna mūsų kariuomenė ir sąjungininkai. Skleidžiami absurdiški gandai, kad neva JAV šaudmenys užteršti uranu, aplink radiacija ir pan. („JAV vykdo branduolinį karą prieš Lietuvą!!! Šiandien iš Švedijos laboratorijos atėjo testo rezultatas. Aplinkos mėginiuose buvo rasti daug nusodrintojo urano dalelių“ ir t.t.). Atskiras palaikymas feisbuke buvo skirtas praėjusią savaitę Šiauliuose vykusiai „Kovotojų už Lietuvą sąjungos“ atstovų Vytauto Šustausko, Žilvino Razmino ir „Drąsos kelio“ sukviestos grupelės protestui prieš NATO („stop JAV-NATO-ES hibridinei okupacijai Lietuvoje“, „NATO ruošiasi tikram karui su Rusija“) (nuorodų į šias feisbuko grupes sąmoningai nededu).

Troliai gynė ir Rusijos futbolo chuliganų siautėjimą Prancūzijoje („už rusus negėda – parodė, kad su Rusija reikia skaitytis“, „gynėsi nuo anglų“, „visų šalių fanai mušasi – rusai stipriausi“, „parodė Europos gėjams, kaip atrodo tikri vyrai“ ir pan.) Beje, ilgiau stebint trolių komentarus ir feisbuko įrašus galima aptikti nemažai prieštarų. Tarkim, jie vadina rusų futbolo chuliganus šaunuoliais ir sykiu, turbūt suprasdami, kad toks elgesys Rusijai garbės nedaro, rašo, kad tai vis dėlto buvo ne rusai, o neva rusų fanais apsimetę prancūzai.

Viena iš mėgiamiausių trolių temų yra LGBT. Jie puikiai ją išnaudoja ir kursto homofobiškas nuotaikas, tad neseniai vykusios „Baltic Pride“ eitynės tapo jiems tikra švente ir proga dar kartą išvadinti Europą „gayropa“ („išstokime iš pederastų sąjungos“, „šiandien gėjai – rytoj zoofilai“, „kada Lietuva nusimes europederastų jungą?“ ir pan.).

Kremliaus propagandos smaigalyje visuomet yra JAV ir Europos Sąjunga, nes Kremlius yra akivaizdžiai suinteresuotas JAV ir ES silpnėjimu, susiskaidymu, galios smukimu, transatlantinio bendradarbiavimo nykimu, todėl natūralu, kad paskutinės dienos prieš „Brexit“ referendumą buvo karštai trolių išnaudojamos („būčiau britas – balsuočiau už išstojimą“, „taip ir reikia Briuselio biurokratams“, „jeigu Lietuvoj referendumas būtų, dauguma būtų už atsisveikinimą su ES“, „kada referendumas Lietuvoje?“).

Be įvykių išnaudojimo, troliai visuomet turi kitų budinčių naratyvų.

Vienas iš tokių, labai svarbus ir senas, pastebėtas dar prieš Gruzijos užpuolimą, yra istorinių įvykių perkreipimas ir/ar klastojimas. Kaip jau girdėjome ir iš paties Vladimiro Žirinovskio, „Vilnių ir Klaipėdą Lietuvai atidavė sovietai, todėl turime būti jiems dėkingi, be jų iš Lietuvos teliktų Kaunas ir Panevėžys“, „Lietuviai, išskyrus žemaičius, niekada nekalbėjo lietuviškai, nes kunigaikščių kalba buvo rusėnų“. Taip pat nuolat idealizuojama Sovietų Sąjunga, aiškinant, kad prie sovietų buvo pastatytos gamyklos ir nutiesti keliai, ir už tai Lietuva skolinga („išsilavinimas ir sveikatos apsauga buvo nemokama“, „nebuvo jokių gėjų ir festivalių“, „nebuvo valkatų“ ir t.t.). Tuo pačiu – vėl prieštara – mėginama įteigti, kad priklausomybė ES – tai toks pat jungas kaip sovietų. ES pateikiama ir kaip nelaimių priežastis, bet tuo pačiu ir kaip ekonominės gerovės siekiamybė.

Atskirai trolių visada „pagerbiami“ Lietuvos partizanai, stengiantis juos paniekinti, prilyginti žydšaudžiams ir plėšikams („paprasti žmonės jų bijojo labiau nei stribų“). Nepraleido troliai pro akis ir trėmimų minėjimo („vis tiek daugiau ištrėmė nepriklausomos Lietuvos valdžia“).

Beje, į žydus trolių požiūris irgi prieštaringas, jis kinta pagal reikalą – nors troliai pabrėžia lietuvių kaip žydšaudžių vaidmenį, pasauliniame kontekste apie žydus dažniausiai atsiliepia neigiamai („žydo-masonai“, „JAV valdoma žydų“ ir t.t.).

reklama

Kremliaus tarnai išsijuosę peikia dabartinę Lietuvos vidaus ir užsienio politiką, ir stengiasi pakirsti pasitikėjimą valstybe: neva esame JAV ir Briuselio marionetės („runkeliai bailiai ir dabar jankiams šiknas laižo“, „ne pati Lietuva sumąstė taip bendrauti su Rusija, tai USA liepė, nes tai jų amžinas interesas kurstyti konfliktus visame pasaulyje, ir taip jau nuo Pirmo pasaulinio karo. Tik gerai pagalvokime, ar to reikia mums“, „JAV sukėlė karą Ukrainoje“, „JAV pačios susprogdino savo bokštus dvynius“ ir tt.). Ir dėl to mus kamuoja įvairios nedorybės ir negerovės. Jos kartais trolių suvedamos į fantastines sąmokslo teorijas, o kartais – į konkrečias problemas: ekonomika (neva žlunganti, neva kas ketvirtas gyvena skurde, kas kelintas vaikas – benamis), emigracija (kurios nebuvo Sovietų sąjungoje ir nėra Baltarusijoje), korupcija („milijardus pavogusi ir paprastų žmonių kraują siurbianti valdžia“), kriminogeninė situacija, neva pataikavimas seksualinėms mažumoms ir t.t.

Troliams labai nepatinka, kai kritikuojama Rusija ar parodomos jos negerovės, jie visada nudžiunga, kai kas nors iš aukštų pareigūnų konstatuoja, kad su Rusija Lietuvai (ar Europai) reiktų elgtis diplomatiškiau („lietuviai slepia savo problemas ir savo idiotus, kam juodinate Rusiją“, „Linkevičiau, su savo retorika tu vieną dieną sulauksi labai aiškios žinios iš Rusijos. Bet kodėl dėl tavo iškrypimo turi kentėti visa Lietuva?“, „pamatė kad be Rusijos, kaip žuvis be vandens, kiek Vakaruose gamyklų užsidarė? Ir vien dėl tų sankcijų, kurias patys įvedė, patys nukentėjo“, „Ušackas dar turi proto ir supranta, o gal jau pačiam nusibodo šitų lansberginių gąsdinimas ir žmonių zombavimas, rusai puola rusai puola“, ir pan.). Koks trolių požiūris į Rusijos agresiją Ukrainoje ir veiksmus Sirijoje, turbūt pasakoti nereikia.

Troliai stengiasi pakirsti Lietuvos žmonių motyvaciją gintis grėsmės akivaizdoje, anot jų, kariuomenės Lietuvai nereikia, nes ji nieko nepakeis ir šiaip yra prasta, o pinigus geriau skirti pensininkams. Jie visada pasigardžiuodami primena, kad lietuviai 1940-aisiais pasidavė be šūvio ir buvo palikti savo vadų, kurie neva negynė Lietuvos tada, negins jos ir dabar („Tautos vadas Prezidentas Grietine tepė slides, net ant ranku ji nešė per upeli, o tauta palikta kaip patranku mėsa! Jei laivo kapitonas pirmas pabėga iš laivo, tai kas laukia tokio laivo?“, „išsilakstys kaip žiurkės iš skęstančio laivo“).

Kalbant apie konkrečias Lietuvos personalijas, trolių dirgiklis ir didžiausias priešas yra Vytautas Landsbergis, kuris kaltas dėl daugmaž visų Lietuvos negerovių („vagis“, „buvęs sovietų profesorius“, „ne jis sugriovė Sovietų sąjungą“, „lansberginiai atidirbinėjo šeimininkams jankiams už burgerį ir colą“, ir pan.), kliūna ir prezidentei Daliai Grybauskaitei, o nekenčiamiausia partija – konservatoriai.

Taigi troliai imituoja ginčą, simuliuoja diskusiją, perrašinėja istoriją, sureikšmina visuomenės problemas, dažnai skleidžia prieštaringas ar tiesiog nelogiškas idėjas. Tokiu būdu siekiama mažinti Lietuvos piliečių pasitikėjimą savo valstybe, valdžia, demokratija, kariuomene, ES, NATO ir JAV, galimybėmis priešintis ir gintis grėsmės akivaizdoje, pakirsti pasitikėjimą savo jėgomis apskritai.

Artimiausiame Kremliaus trolių akiratyje – Lietuvos procesai, tačiau plačiąja prasme siekiama Vakarų kiršinimo ir susiskaidymo, radikalių jėgų kurstymo, nepagarbos žmogaus teisėms.

DELFI jau rašė, kad kaip atsakas Kremliaus troliams Lietuvoje atsirado „elfai“ – aktyvūs, išsilavinę žmonės, aukojantys savo laisvalaikį kovai su melą ir šmeižtą kibernetinėje erdvėje skleidžiančiais V. Putino režimo samdiniais. Aršios kovos su troliais vyko ir Maidano metu, kai jiems velėti kailio užsukdavo patriotiškai nusiteikę ukrainiečiai.

Nuo trolių kenčia ne tik Baltijos šalių, bet ir Vakarų žiniasklaida (ten dar siautėja ir Kinijos troliai), troliai išnaudoja socialinius tinklus ir greitai prisitaiko prie įvairių apribojimų, jų neatbaido registracijos, jiems nesunku susikurti naują profilį. Nors jų naratyvai – piktinantys ir melagingi, bet vis dėlto vieši ir lengvai atpažįstami, o geroji žinia ta, kad bent jau Lietuvoje jie iš tiesų sudaro nedidelę dalį diskusijų.

Kviečiu būti budriems ir pilietiškiems, aptikus trolių pasisakymus pasinaudoti paprastomis, po ranka esančiomis galimybėmis ir pranešti apie juos portalų ar soc.tinklų moderatoriams. Prisidėkime prie internetinės erdvės švarinimo, kad Kremliaus samdiniai neprimetinėtų mums savo žaidimo taisyklių.

Dėkoju Justinui Šireikai, Aurimui Naviui ir DELFI komentarų moderatoriui Karoliui Jonučiui už pagalbą.

Autorės feisbuko profilį galite sekti čia.


29% Плюс 29% Plus
71% Минус 71% Minus
11   26
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают