Apie „Panama papers“ (Panamos dokumentai) informaciją detaliau

Anonimusas
+ 2 - 0
Автор: Rimas Armaitis
Источник: http://kulgrinda.lt/1298/apie-panama-papers-panamos-dokument...
7534-04-07 (2016 г.), читали 1989
0

Nors mūsų (lietuviška) žiniasklaida traktuoja, kad PANAMA PAPERS informacija nukreipta prieš Rusijos prezidentą V. Putiną, bet tai daugiau sukeltos paranojos pasekmės, neįsigilinus į detales. Beje, lygiai taip pat šią informaciją traktuoja ir rusiška žiniasklaida. Nereikia manyti, kad visas pasaulis sukasi aplink mūsų medijų labiausiai pamiltą personažą V. Putiną, matyt mūsų medijos ir politikai mano, kad V. Putinas yra tarpgalaktinio masto asmenybė, tikrovė kažkiek kitokia.

Kalbant apie ofšorus ir PANAMA PAPERS reikia turėti omenyje, kad ofšorai, tai ne milijoninės sumos ir ne milijardinės, kurios paminėtos „PANAMA PAPERS“ dokumentuose, ofšorai tikrovėje – tai trilijoninės sumos. O jei taip, tai paviešinta informacija yra tik aisbergo viršūnės maža dalelytė, ar bus daugiau pateikta informacijos, ar ties tuo, kas jau pateikta, viskas apsiribos, čia parodys ateitis. Greičiausiai tokios informacijos dar bus ir labai daug, tikslas – esamų ofšorinių zonų pogromai, nes ten sukasi labai dideli pinigai, apie kuriuos mažai kas turi supratimą. O kai pasaulį kamuoja skolos ir krizės, per daug didelė prabanga, kad tos sumos liktų nepastebėtos, nematomos, nekliudomos. Pasaulinio masto stambiam kapitalui, stambioms korporacijoms reikalingos finansinės injekcijos, būtų per daug didelė prabanga, jei ofšoruose esamos trilijoninės sumos liktų nepastebėtos.

reklama

Jau 2012 metais buvo parengta ataskaita apie ofšorus, bet ta ataskaita liko praktiškai nepastebėta. Joje kalbama, kad per ofšorus yra išplauta apie 9,4 trilijonai dolerių iš 139 valstybių. Pirmoje vietoje minima Kinija, antroje Rusija. Beje, šiandien badaujanti Ukraina ataskaitoje neatrodo labai badaujanti, nes ji per ofšorus praplovė 167 milijardus.

Vertinant 2012 metu pateiktą ataskaitą apie ofšorus, ir ją lyginant su PANAMA PAPERS, tai „PANAMA PAPERS“, pateikti skaičiai yra mikroskopinės dalelytės iš to, kas dar nepateikta. O be to, nuo 2012 metų, praėjo dar 4 metai, ir plaunamos per ofšorus sumos tik didėjo, o ne mažėjo. Suprantama ir tai, kad ne visos minimos sumos yra kriminalinio pobūdžio. Bet jei kriminaliniai pinigai nuo bendros sumos tėra tik 10%, tai ir tie 10% yra milžiniškos neaiškios – nežinomos kilmės pinigų sumos.

reklama

PANAMA PAPERS informacijos paskelbimo tikslas greičiausiai yra ofšorinių zonų likvidavimas, arba tai yra bandymas sugriežtinti, galimai ir net pilnai perimti ofšorinių zonų veiklos kontrolę. Juk ne taip seniai panašiai buvo suduotas smūgis ramiai Šveicarijos bankininkystės prieplaukai, kai Šveicarijos bankai buvo priversti dalintis informacija su JAV. Po to panašiai buvo sugriauta rami Kipro prieplauka. Dabar atėjo metas Panamos prieplaukai. Kas sekantis..?

Tad „PANAMA PAPERS“ informacijos paskelbimo tikslas tikrai nėra tik apdergti mūsų politikų ir medijų neapsakomai numylėto V. Putino šlepetes. Greičiausiai ofšorinės zonos bus sukurtos kitur ir jas valdys bei kontroliuos būtent tie, kas užsakė šią informaciją. Ir jau visai kiti ofšorinių zonų šeimininkai pasiūlys savo paslaugas, kur toliau suksis trilijoninės sumos.

Dar daugiau sukelia abejonių tai, kad ši informacija surinkta žurnalistų, greičiausiai žurnalistai tik priemonė informacijos išviešinimui. Pinigų judėjimus nesudėtinga atsekti per bankinę komunikacinę SWIFT sistemą, nes visi mokėjimai vyko ir vyksta būtent per šią sistemą. Bet kalbant apie ofšorus, čia kažkiek kitaip, šeimininkai, pinigų savininkai visada yra anoniminiai, stebint pinigų kelią, galima atsekti iš kur ir kur atėjo pinigai, bei kiek. Kitaip sakant, nesudėtinga nustatyti, iš kur dingo milijardas dolerių ir kur jis atsirado. Bet kaip taisyklė, pinigai pervedami ne tik anonimiškai, bet ir netikriems ir anoniminiams savininkams, tam ir vadinasi ofšorai. Formaliai įrodyti kas yra ofšorų tikri šeimininkai, savininkai – neįmanoma.

Beje, Lietuva rimtai neminima kaip vienoje, taip kitoje ataskaitoje, greičiausiai todėl, kad lietuvių išplautos sumos nelabai siekia milijardo, tai labai maža suma, palyginus su kitais, nes esame maža valstybė.

Rimas Armaitis


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
2   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают