VSD ataskaita apie grėsmes nacionaliniam saugumui: tai, kas nebuvo paviešinta plačiajai visuomenei

Anonimusas
+ 12 - 2
Автор: Jūsų Direktorius
Источник: http://faktai.lt/lietuva/slapta/...
7534-04-01 (2016 г.), читали 2750
0

Šią savaitę Valstybės saugumo departamentas paskelbė eilinę ataskaitą apie savo veiklą bei grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Šiuose dokumentuose pažymima, jog buvo paskelbta tik tai, kas nesudaro valstybės paslapties ir nepakenks sėkmingam Departamento darbui.

Tačiau neįvardijami šaltiniai valstybės institucijose, kovojančiose su priešiškų valstybių propaganda ir Lietuvoje slapta dirbančiais agentais, informavo faktai.lt redakciją, kad labai svarbi VSD dokumento dalis nebuvo paskelbta visuomenei ir pasiūlė su ja susipažinti. Redakcija, susipažinusi su šiuo dokumentu, nusprendė, kad viešasis interesas įpareigoja paviešinti ir slaptąją VSD ataskaitos dalį.

Todėl faktai.lt siūlo savo skaitytojams tai, ko VSD nedrįso ar nenorėjo paviešinti plačiajai visuomenei.

*****

Palankios informacinės erdvės kūrimas Rusijos viduje ir užsienyje ir toliau yra vienas iš Rusijos vadovybės prioritetų. Informacinei politikai įgyvendinti Rusija naudoja įvairius „minkštosios galios“ instrumentus – fondus, nevyriausybines organizacijas, akademines įstaigas, meno atstovus, analitinius centrus, istorijos projektus, kurie kartais yra finansuojami iš Lietuvos biudžeto. Atskirais atvejais informacinėms operacijoms vykdyti panaudojami asmenys, susiję su Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybomis, turintys nepilnavertiškumo kompleksų dėl savo praeities, sveikatos problemų ar kenčiantys nuo įvairių priklausomybių.

Pagrindine priemone, kuria siekiama įtvirtinti Rusijai palankų naratyvą, išlieka žiniasklaida – 
televizija, spauda ir internetas. Didžiausią vaidmenį kuriant Rusijai palankią informacinę erdvę atlieka Rusijos žiniasklaidos priemonės, tačiau ir Lietuvos žiniasklaidoje vis dažniau pastebimos Rusijai naudingo naratyvo apraiškos.

Didžiausią susirūpinimą kelia kai kurių Lietuvos žiniasklaidos priemonių turinio parinkimas, kai skaitytojai kasdien bukinami menkavertėmis naujienomis, jiems brukama informacija apie Rusiją, jos politinius veikėjus, kartu nuolat papildant šią informaciją istorijomis apie Rusijos estrados ir kino “žvaigždes” bei jų asmeninį gyvenimą, taip siekiant Lietuvos skaitytojams sudaryti įspūdį, kad tai yra svarbiausios pasaulio ir Lietuvos naujienos bei nukreipti jų dėmesį nuo tikrųjų politikos ir ekonomikos aktualijų.

Šioje veikloje ypač pasižymi naujienų portalas delfi.lt, kuris kasdien skaitytojus šeria informacija apie Rusiją ir jos lyderį Vladimirą Putiną, jo asmeninį gyvenimą, taip siekdamas sukelti susidomėjimą Rusijos lyderiu, įsigyventi į jo šeimynines problemas, jį užjausti ir palaikyti. Atkreiptinas dėmesys, kad apie Lietuvos vadovės – prezidentės Dalios Grybauskaitės šeimyninį gyvenimą delfi.lt skaitytojus informuoja gerokai rečiau, o tai liudija, kokie yra šios žiniasklaidos priemonės prioritetai.

Portalo delfi straipsniai apie Rusijos lyderį

Tas pats naujienų portalas delfi.lt, siekdamas plėsti Rusijos informacinę erdvę Lietuvoje ir platinti mūsų valstybei priešiškas ideologines ir kultūrines nuostatas, 2015 metais pradėjo projektą “Iššifruoti Rusiją”, kuriuo Lietuvos skaitytojams stengiamasi priminti sovietinius laikus ir taip sukelti nostalgiją. Projekto rėmuose skaitytojams pateikiamos sovietinių filmų apžvalgos, primenama sovietinė buitis, taip bandoma atitraukti portalo lankytojus nuo realybės, jie skatinami galvoti apie Rusiją.

iššifruoti Rusiją

Kaip galima pastebėti, autorius A.Užkalnis tekstų pavadinimais siekia išaukštinti KGB, bando primesti skaitytojams nuomonę, jog sovietinė televizija kūrė sėkmingus produktus, tokiu būdu gaivindamas Lietuvos piliečių nostalgiją sovietinei kultūrai bei SSRS represinėms struktūroms.

Pažymėtina, kad tas pats delfi.lt autorius kituose savo tekstuose taip pat nuolat vykdė Rusijos informacinio karo prieš Lietuvą užduotis: jo tekstuose gausu paniekinamų ir užgauliojančių atsiliepimų apie Lietuvos gyventojus, emigravusius Lietuvos piliečius jis yra išvadinęs durniais, savo rašliavose jis dažnai tyčiojasi iš Lietuvos valdžios atstovų. Toks šio autoriaus elgesys puikiai atliepia Rusijos tikslui kiek įmanoma labiau supriešinti Lietuvos visuomenę ir sukelti jos nepasitikėjimą teisėtai išrinkta valdžia.

reklama

Vykdydamas Rusijos informacinį karą prieš Lietuvą, naujienų portalas delfi.lt naudojo ne tik įrankius, skatinančius sovietinę nostalgiją, bet ir kitus instrumentus. 2015 metais portalas paskelbė seriją rašinių “Gilyn į Rusiją”, kuriuose aprašė gūdžias Rusijos vietas ir ten kylančias problemas. Iš karto po to Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės vadovaujama žiniasklaidos priemonė pradėjo projektą “Gilyn į Lietuvą”, kuriuo skaitytojams siekiama sudaryti įspūdį, kad Lietuvoje yra taip pat blogai, kaip ir Rusijoje. Tam parenkami skaitytojus šokiruoti turintys pavadinimai, Lietuva lyginama su Rusija. Šis delfi.lt projektas yra puikus instrumentas Rusijai, siekiančiai vaizduoti Lietuvą kaip atsilikusią, nepasisekusią valstybę, naudojantis Lietuvoje vadinamųjų “naudingų idiotų” sukurtais tekstais ir pateikiant juos Rusijos auditorijai kaip autentišką realybę.

Gilyn į Lietuvą

Kaip jau minėta be tiesiogiai skaitytojams brukamos informacijos apie Rusija, jos lyderį V.Putiną, naujienų portalas delfi.lt taip pat aktyviai propaguoja Rusijos kultūros veikėjus, aprašinėja jų asmeninį gyvenimą, ligas, dietas, plastines operacijas, šeimyninius konfliktus, taip siekdamas didinti Lietuvos piliečių susidomėjimą Rusijos kultūra, kuri yra priešiška Lietuviškai krikščioniškajai tradicijai.

delfi veidai

Lietuvos krikščioniškajai ir kultūrinei tradicijai bei visuomenės moralei taip pat prieštarauja portalo delfi.lt platinamos naujienos apie lytinius santykius bei skirtingo dydžio moterų krūtis. Akivaizdu, kad taip bandoma sukelti įtampą visuomenėje ir supriešinti Lietuvos moteris, versti jas nuolat galvoti apie savo krūtų dydį. Perteklinėmis naujienomis apie lytinius santykius stengiamasi užzombinti Lietuvos gyventojus ir nukreipti jų dėmesį nuo politikos. Tokia portalo politika atitinka Rusijos informacinio propagandinio karo tikslus, vienas kurių yra padaryti Lietuvos gyventojus provincialiais ir apolitiškais.

delfi krūtys

Į bendrą portale delfi.lt formuojamą Rusijos diskursą organiškai įsijungia ir portale skelbiamų vadinamųjų “nepriklausomų” apžvalgininkų ir politologų kūriniai, kuriais siekiama radikalizuoti Lietuvos visuomenę, skatinamas jos nepasitikėjimas valdžia, kvestionuojama Europos Sąjungos politika dėl pabėgėlių, keliamos įvairios sąmokslo teorijos.

Tarp tokių autorių paminėtini TSPMI dėstytojai Nerijus Maliukevičius bei Laurynas Kasčiūnas, kuriuos Rusijos propagandinis ir dažnai Lietuvą šmeižiantis portalas, šalia kontraversiškais pasisakymais garsėjančio Seimo nario Broniaus Bradausko, įvardija kaip savo ekspertus.

VSD jau kreipėsi į Vilniaus Universiteto vadovybę, prašydamas paaiškinimų, kodėl su Lietuvai priešiškomis jėgomis bendradarbiaujantiems asmenims leidžiama plauti smegenis Lietuvos studentams, tačiau nei VU nei TSPMI vadovybė suprantamų paaiškinimų iki šiol nepateikė.

rubaltic ekspertai

Kitose šios ataskaitos dalyse jau esame minėję apie suaktyvėjusias Rusijos pastangas verbuoti Lietuvos Krašto apsaugos sistemos darbuotojus ir skatinti juos prisidėti prie Rusijai naudingos isterijos kurstymo Lietuvoje, Europos Sąjungos niekinimo bei įvairių sąmokslo teorijų, kurių tikslas kvailinti šalies gyventojus, skleidimo. Pažymėtina, kad portalas delfi.lt dažnai suteikia eterį vienam tokių autorių, kuris galimai yra užverbuotas Rusijos ir Baltarusijos GRU, KGB ir FSB.

Tai Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Informacinių operacijų karininkas Aurimas Navys, per ataskaitinį laikotarpį viešai pritaręs visuomeninės LRT televizijos “politologo” Vladimiro Laučiaus Europos Sąjungą ir jos multikultūrinę politiką niekinančiam komentarui bei viešai apkaltinęs ES narę Austriją bendradarbiaujant su fašistais ir “Kremliaus teroristais”.

Navys hermafroditas

Departamento žiniomis, A.Navys taip yra susijęs su socialinio tinklo Facebook paskyra “Raudonojo meškiuko pėdsakais”, kurios administratoriai yra galimai finansuojami iš Lietuvos valstybės biudžeto. Šios paskyros tikslas – kurstyti isteriją Lietuvoje, skatinti etninę neapykantą bei neapykantą kitaip mąstantiems ir galvojantiems savo galva, kompromituoti pilietiškumo apraiškas.

meškiukas

2015 metais portale delfi.lt užfiksuotos informacinės atakos rodo, kad portalo bendradarbiai tobulėja ir naudoja naujas priemones informaciniame kare prieš Lietuvą. Antai portalo vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė portale pradėjo skelbti Lietuvos Mokslo Tarybos apmokamus komentarus, kuriais neva yra kuriama propagandos atpažinimo metodologija. Tokiu būdu Lietuvos skaitytojams bandoma sudaryti įspūdį, jog Lietuvos žiniasklaida niekuo nesiskiria nuo Rusijos žiniasklaidos ir kad mūsų valstybėje, kaip ir Rusijoje, žurnalistus galima užsakyti. Taip ne tik kompromituojama konkreti žiniasklaidos priemonė, bet ir mažinamas pasitikėjimas visa Lietuvos žiniasklaida kaip būtinu demokratijos institutu.

meilė už pinigus

Neramina tai, kad ši tendencija Lietuvoje plinta: pastaruoju metu pagal užsakymus dirba ar prisipažino anksčiau dirbę ir kiti save žurnalistais vadinantys asmenys – Šarūnas Černiauskas bei Dovydas Pancerovas.

išpažintis

berniukas pagal užsakymą

Kaip matyti iš paties D.Pancerovo pateiktų liudijimų, šis save žurnalistu vadinantis asmuo yra tiesiogiai užsakomas neįvardijamų tarnybų, kurių darbuotojai yra galimai užverbuoti Rusijos ir Baltarusijos KGB, GRU ir FSB ir kurių tikslas yra šmeižti Lietuvos politinius veikėjus, nepritariančius TS-LKD partijos ir prezidentės Dalios Grybauskaitės politikai bei taip kompromituoti Lietuvos žiniasklaidą.

Jau rengiant šią ataskaitą, paaiškėjo, kad D.Pancerovas ne tik dirba pagal nežinomų tarnybų užsakymus, bet ir falsifikuoja faktus savo tekstuose. Tai išsamiai buvo atskleista sąmoningo piliečio tyrime, kuriame buvo parodyta, kaip D.Pancerovas, siekdamas pigaus populiarumo paskelbė tikrovės neatitinkančius faktus apie sovietinių karių perlaidojimą Vilkaviškyje.

Naudodamasis proga, Departamentas nori padėkoti visiems sąmoningiems Lietuvos piliečiams, kurie elgiasi pilietiškai ir reaguoja į Rusijai naudingų idiotų skelbiamą propagandą bei jų bandymus klastoti istoriją ir kurstyti neapykantą šalyje. Departamentas neabejoja, kad kuo daugiau bus tokių sąmoningų piliečių, tuo mažiau erdvės bus naudingiems idiotams. Tai turėtų padėti apsišvarinti Lietuvos žiniasklaidai ir apsivalyti jai nuo galimų Rusijos įtakos agentų.

Kalbant apie Rusijos informacinį karą, 2015 metais socialiniai tinklai išliko populiari priemonė Rusijai įgyvendinant savo tikslus menkinti Lietuvą, jos narystę Europos Sąjungoje bei Lietuvos teisėtą valdžią. Į šiuos Rusijos tikslus remiančias grupes buvo stengiamasi suburti įvairaus amžiaus ir įvairių politinių pažiūrų asmenis, tačiau didžiausią vaidmenį Rusijai siekiant savo tikslų atliko Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai ir rėmėjai.

Didžioji dalis socialiniuose tinkluose veikiančių asmenų aktyviau informacijos neskleidė ir apsiribojo tam tikrų idėjų rėmimu. Aktyviai Kremliaus propagandą skleidė keli šimtai asmenų, tačiau savarankiškai turinį kūrė tik maža jų dalis. Prieš Lietuvą nukreiptų informacinių provokacijų intensyvumas socialiniuose tinkluose artimoje perspektyvoje stiprės.

reklama

2015 m. suaktyvėjo save „dešiniaisiais apžvalgininkais” vadinantys asmenys, kurie kol kas nesusibūrė į kokį nors politinį darinį. Vienas aktyviausių propagandistų buvo TS-LKD aktyvus rėmėjas, buvęs premjero A.Kubiliaus atstovas spaudai, šiuo metu neturintis jokio darbo, išskyrus Šimo baro lankymą ir pasirodymą A.Užkalnio ir A.Ramanausko laidose, Audrius Bačiulis, dažnai prisistatantis, kaip “karo ekspertas”.

Šis asmuo socialiniuose tinkluose nuolat skelbia įrašus, kuriuose niekinamai atsiliepia apie aukščiausius Europos Sąjungos politikus, taip siekdamas sumenkinti Europos Sąjungą ir Lietuvos narystę šioje organizacijoje. Be to, A.Bačiulis ypač radikaliai ir niekinamai pasisako apie ES pabėgėlių politiką bei nuolat naudoja užgaulius epitetus kitų tautybių ES piliečių atžvilgiu. Tokia jo veikla visiškai atitinka Kremliaus tikslus pristatyti ES kaip neveiklią organizaciją ir priversti Lietuvos gyventojus abejoti narystės ES nauda.

Bačiulio išmintis

Departamentas turi duomenų, kad A.Bačiulis yra vadinamasis “miegantis agentas”, kuris KGB, FSB ir GRU buvo užverbuotas dar studijų Leningrade laikais. A.Bačiulis ten studijavo marksizmą leninizmą, tačiau dėl asmeninių savybių ir polinkio į gaiviuosius gėrimus studijos jam nelabai sekėsi ir siekiant jas užbaigti, jis sutiko bendradarbiauti. Pirmasis jo uždavinys po pažadinimo buvo sukompromituoti Lietuvos Vyriausybę, kai jai vadovavo A.Kubilius: tada A.Bačiulis viešai šoko ant stalo bare, tikėdamasis, kad tai mes šešėlį jo darbdaviui, bet užduotis liko neįvykdyta, nes niekas nereagavo, o jį paprasčiausiai išmetė iš barščių.

Dabar, Departamento žiniomis, A.Bačiulis buvo pažadintas naujai užduočiai ir kol kas ją intensyviai ir su užsidegimu vykdo.

Gali būti, kad A.Bačiulis yra dvigubas agentas ir bendradarbiauja ne tik su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, bet ir su Islamo valstybe. Tai liudija jo mėgstama aprangos detalė. Tiesa, stengdamasis labai nekristi į akis jis kartą į mėnesį aprangą keičia ir, panaudodamas kitas aprangos detales, siekia sudaryti įspūdį, kad jo pažiūros yra vakarietiškos.

Bačiulio apranga

Kartu su A.Bačiuliu aktyviai Rusijos informacinio karo prieš Lietuvą uždavinius vykdo LNK televizijos, Žinių radijo laidų vedėjas bei alfa.lt portalo autorius Algis Ramanauskas. Departamento duomenimis, jis buvo užverbuotas prieš gerą dešimtmetį, šio agento slapyvardis yra “Gitaristas”. Anksčiau A.Ramanauskas turėjo uždavinį skleisti Lietuvoje antisemtines nuotaikas, tačiau, kai Lietuvos institucijų pastangomis ši veikla buvo sustabdyta, “Gitaristas” buvo laikinai užmigdytas ir pažadintas artėjant 2014 metų rinkimams.

Nuo tada “Gitaristo” veikla ypač suaktyvėjo, didžiausią dėmesį skiriant neapykantos skatinimui ir Lietuvos valdžios atstovų niekinimui. Į Departamento akiratį A.Ramanauskas aka “Gitaristas” vėl pateko 2013 metų pabaigoje, kai paskelbė fekalinį paskvilį apie Lietuvos politikus ir žiniasklaidos atstovus. Nepaisant to, kad šį jo rašinį neigiamai įvertino Lietuvos žiniasklaidos savireguliavimo institucijos, “Gitaristas” jokios realios nuobaudos nesusilaukė, todėl pasijuto nebaudžiamas ir tęsė savo priešišką Lietuvai ir Rusijos siūlomą diskursą atitinkančią veiklą.

Ramanauskas padugnė

“Gitaristas”, įgyvendindamas Rusijos informacinio karo uždavinius ne tik niekina ir užgaulioja Lietuvos politikus, bet ir aktyviai platina Lietuvoje rusų kultūrą, ypatingą dėmesį skirdamas rusiškiems keiksmažodžiams.

Ramanausko kultūra

Tokia A.Ramanausko aka “Gitaristo” veikla atitinka Rusijos informacinio karo vieną iš tikslų vaizduoti Lietuvą kaip valstybę, kurioje vyrauja nebaudžiamumo atmosfera ir jos piliečiai gali elgtis kaip nepakaltinami.

Tačiau “Gitaristo” veikla vien tuo neapsiriboja, nes vienas iš Rusijos informacinio karo tikslų yra kurstyti Lietuvoje etninę neapykantą ir kiek įmanoma labiau supriešinti čia gyvenančias tautas. Kaltinimais pažeidinėjant Rusijos tėvynainių teises Kremliaus propagandoje efektyviai naudojamasi Lietuvos, kaip priešo, įvaizdžiui formuoti Rusijos visuomenėje ir rusiškame informaciniame lauke esančiose Lietuvos rusų bei lenkų bendruomenėse. Tai padeda išlaikyti agresyvios Rusijos politikos palaikymą Rusijos visuomenėje ir trukdyti sėkmingą Lietuvos tautinių bendruomenių integraciją.

A.Ramanauskas nuosekliai įgyvendina šį Kremliaus tikslą nuolat kurstydamas neapykantą rusų tautai. Paskutinė jo liguista fantazija apie F.Kirkorovo koncertą Vilniuje buvo džiaugsmingai sutikta Rusijos propagandistų, kurie “Gitaristo” kūrybą pateikė kaip Lietuvoje vyraujančią nuomonę rusų tautybės piliečių atžvilgiu.

Ramanausko vata

Detartamento nuomone, ši A.Ramanausko rašliava dar ilgai bus valkiojama propogandinės Rusijos žiniasklaidos, siekiant vaizduoti Lietuvos gyventojus kaip nevisapročius.

Kita vertus, kaip jau minėta, aktyviai Rusijai dirbančių ir jos propagandinio karo tikslus įgyvendinančių bei Rusijos diskursą atitinkantį turinį aktyviai kuriančių asmenų Lietuvoje kol kas nėra daug.

Tačiau neramina tendencija A.Bačiulio, A.Ramanausko ir kitų Lietuvai priešiškų veikėjų kuriamą propogandinį ir Lietuvą menkinantį turinį platinti socialiniuose tinkluose. Šioje srityje aktyviai darbuojasi kelios dešimtys asmenų, tarp kurių verta paminėti jau aukščiau minėtą D.Pancerovą, M.Garbačiauskaitę-Budrienę, V.Laučių, P.Gritėną, R.Sadauską-Kvietkevičių, D.Misevičių, A.Bužinską, A.Užkalnį, A.Matonį, K.Rečko ir dar keli nesusipratę ar problemų dėl įvairių nepriklausomybių arba praeities turintys asmenys.

Atkreiptinas dėmesys, kad tarp asmenų platinančių A.Ramanausko ir A.Bačiulio Lietuvą menkinančius ir Rusijos siūlomą diskursą palaikančius tekstus, nemažą dalį sudaro jau minėto Vilniaus Universiteto TSPMI auklėtinių. Prisiminus, kad šios mokymo įstaigos dėstytojai yra Rusijos propagandinio portalo ekspertai, kyla klausimas dėl visos šios įstaigos lojalumo Lietuvai ir tikslingumo toliau ją finansuoti valstybės biudžeto lėšomis. Departamento žiniomis, į Instituto direktorių R.Vilpišauską ne kartą buvo kreiptąsi dėl jo vadovaujamos mokymo įstaigos auklėtinių veiksmų, tačiau direktorius į šiuos perspėjimus tinkamai neragavo, kas netiesiogiai liudija, jog ir jis gali būti nelojalus ir priešiškai nusiteikęs Lietuvos valstybės atžvilgiu ir palaiko Rusijos platinamą diskursą.

Nerimą kelia ir kai kurių politikų, dažniausiai priklausančių TS-LKD nuolatinės pastangos platinti socialiniuose tinkluose rusiškos žiniasklaidos tekstus bei Rusijos televizijos reportažus. Tai daroma prisidengiant tuo, kad Lietuvos gyventojai turi žinoti, kas yra rašoma ir rodoma Rusijoje, tačiau iš tiesų propagandinių tekstų ir videosiužetų platintojai turi tikslą kuo plačiau paskleisti Lietuvoje Kremliaus propagandą. Ypač tuo pasižymi Seimo nariai Rasa Juknevičienė ir Mantas Adomėnas bei Liberalų sąjūdžio atstovas Tomas Danilevičius. Visus juos departamentas aktyviai stebi ir, esant reikalui, imsis atitinkamų preventyvių priemonių.

Departamentas tikisi, kad Seimui priėmus siūlomas pataisas, kurios leis naudoti fizinės ir psichinės prievartos priemones, daugumą aukščiau paminėtų priešišką veiklą Lietuvos atžvilgiu vykdančių asmenų pavyks be jokio vargo neutralizuoti. Tam Departamentas jau parengęs susitarimą su Lietuvos Respublikos sveikatos ministerija, Rokiškio ir Naujosios Vilnios ligoninėmis.

Atsižvelgiant į visas grėsmes ir tai, kad karas su Rusija jau yra antroje ar trečioje stadijoje, Departamentas prašo Lietuvos piliečių būti budriais, reaguoti į bet kokias priešiškos propagandos apraiškas, klausytis, ką kalba kaimynai, kolegos darbe bei draugai vakarėliuose. Išgirdus kokias nors netinkamas mintis, pavyzdžiui, kritiką Departamento ar Lietuvos prezidentės atžvilgiu, sužinojus, jog kas nors skaito rusų autorių knygas ar klausosi rusiškos muzikos, Departamentas prašo būti pilietiškais ir iš karto pranešti.

Šiandien, kai karas įžengė į antrą (arba netgi trečią) stadiją jau nebe laikas verkšlenti dėl žmogaus teisių ir demokratijos. Reikia gintis ir tam turi būti sutelktos visos jėgos.

Mes kartu įveiksime Rusijos propagandą ir jos statytinius Lietuvoje, bei neleisime pavergti Lietuvos žaliesiems žmogeliukams, kirkorovams ir bilanams.

Jūsų Direktorius.


85% Плюс 85% Plus
15% Минус 15% Minus
12   2
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают