Naujienų portalų savininkai grasinimais nusmaugė inovatyvią pilietinę iniciatyvą internete!

Sarmatas.lt
+ 12 - 0
Автор: Sarmatas.lt
Источник: http://www.sarmatas.lt/03/naujienu-portalu-savininkai-grasin...
7534-03-21 (2016 г.), читали 2340
0

Kovos su clickbaitų medžiotojais programėlė „Siūlyk antraštę“ uždrausta!

Naujienų portalų savininkai grasinimais nusmaugė inovatyvią pilietinę iniciatyvą internete – ir spaudoje apie tai jokio atgarsio?

Mūsuose mėgstama padejuoti, kad mažoka Lietuvoje pilietinės iniciatyvos, kad nesame inovacijų lyderiai toje srityje. Tačiau keisčiausia, jog kuomet tokie inovatoriai ir pilietinės iniciatyvos lyderiai atsiranda – juos nedelsiant bandoma sunaikinti.

Aš, kaip ir daugelis, jau spėjau pamėgti 2015 m. spalio mėnesį pasirodžiusį internetų naršyklės programėlę „Siūlyk antraštę“, kurio autorius yra 22 metų programuotojas Karolis Januškas.

Programa labai paprasta, bet velniškai efektyvi – jis leidžia skaitytojams pakeisti nepatikusias naujienų straipsnių antraštes, vietoje jų pateikiant savo siūlymus, o pokytis, t.y. naujosios antraštės, matomos ne tik keitėjui, bet ir visiems programos vartotojams.

Apie programos atsiradimą pats autorius rašo taip:

„Su kolega kartas nuo karto pasijuokdavom, pasibaisėdavom absurdiškomis antraštėmis viename iš interneto portalų, ir iš to gimė mintis, kad būtų smagu, jei žmonės patys galėtų kovoti su tokiomis antraštėmis bei jas pagerinti. Po kiek laiko nutariau imtis šios idėjos realizavimo ir štai matote kelių savaičių paaukotų vakarų darbo rezultatą.“

reklama

(Žr. visą interviu: http://www.nk.lt/naujienos/i-kova-su-clickbaitu/)

Internetų visuomenė entuziastingai sutiko jaunojo inovatoriaus pilietinės iniciatyvos vaisių. Kiek kartų eidamas per Delfio antraštes nuoširdžiai džiaugiausi skaitytojų pakeistomis antraštėmis. Jos leido sutaupyti man marias laiko ir apsaugojo smegenis nuo įlindimo į informacinių šiukšlių krūvą.

Juolab, kad netruko atsirasti talentingų šmaikštuolių, kurie visokių kvazimįslingų antraščių keitimą į smagias, bet žymiai tiksliau straipsnio turinį atspindinčias formas, pavertė nuolatinio pobūdžio varžytuvėmis dėl gerbėjų „laikų“.

Nesusilaikydavau nesusijuokęs – kaip tiksliai ir lakoniškai sugebėdavo perteikti pagrindinę teksto mintį alternatyvioje antraštėje kai kurie programėlės naudotojai.

Kitaip sakant, nutiko tai, ko labiausiai bijo portalų savininkai – skaitytojai įgijo realią įtaką jų turiniui! Ir dar svarbiausiai jo daliai, kurios redaktoriai nepaleidžia iš rankų – antraštėms!

Tegul tik savo ir kitų programos naudotojų interneto naršyklėse – bet didėjant programėlės populiarumui – o jis didėjo! – tai galėjo virsti portalų problema.

Nes skaitytojų dėmesio srautus antraštėmis skirstė jau nebe jie, o patys skaitytojai. Siūlydami antraštes ir balsuodami už labiausiai patikusias iš kitų pasiūlytų.

Jau vos pasirodžius minimai programai dėl to garsiai būgštavo Delfio vyr.redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. Aiškinusi, kad pradžioje jie šiek tiek pasižiūrės, kaip visa tai bus, o jau paskui…

Ir štai dabar jau aišku – kas nutiko paskui. Prieš keliolika dienų galimybė keisti ir matyti pakeistas antraštes naršyklėse DINGO. Be jokių perspėjimų ir informavimo.

reklama

Kuomet prie gero įpratę programos naudotojai pradėjo blaškytis ir domėtis – kodėl nebeveikia toks patogus ir inovatyvus įrankis, leidžiantis apsaugoti skaitytojų smegenis nuo portalų skleidžiamų kvailysčių, programos „Siūlyk antraštę“ autorius, 22 metų programuotojas Karolis Januškas lakoniškai atsakė, jog buvo priverstas jį atjungti dėl didžiųjų portalų teisinių grasinimų.

Kitaip sakant, puikus, skaitančiai visuomenei itin naudingas interneto įrankis buvo sunaikintas, nes jo teikiamos galimybės nepatiko kai kuriems didiesiems portalams.

Todėl jie pasinaudodami savo galiomis ir patyrusių teisininkų pagalba tiesiog prišiurpino teisinio išsilavinimo neturintį jaunuolį bei prigąsdino jį teismais ir tariamai galimomis siaubingomis pasekmėmis.

Liūdna, merginos.

Bet dar liūdniau yra tai, jog į nuostabios pilietinės inovacijos smurtinį sužlugdymą vangiai sureagavo tie, kam ji tarnavo. Patys internautai.

Suprantu, kodėl apie grasinimais pasiektą programos „Siūlyk antraštę“ išjungimą nenori pranešti žiniasklaida.

Suprantu, kodėl apie tai tyli ir tik pusę lūpų drįsta prasitarti portalų samdytų advokatų prišiurpintas 22-metis programos autorius.

Nesuprantu – kodėl į įžūlų žodžio laisvės priešų išpuolį taip vangiai reaguoja internetų aktyvistai ir feisbukų bendruomenė?

Juk joje pilna nepriklausomų nuomonės formuotojų, turinčių dešimtis tūkstančių sekėjų ir friendų? Pilna jaunųjų politikų, tik ir laukiančių galimybės pasipijarinti prieš artėjančius rinkimus?

Kodėl jie negali paviešinti šią bjaurią istoriją ir užsidirbti sau internetų palankumo taškų?

Yra ir patyrusių teisininkų bei advokatų, kurie galėtų patarti ponaičiui Karoliui – kaip jam derėtų gintis nuo portalų samdinių grasinimų.

Yra ir kietų programuotojų bei programų kūrėjų, kurie galėtų sukurti alternatyvius portalų antraščių keitimo papildus naršyklėms. Bet tokius, kad didieji portalai nesugebėtų jų atjungti savo nuožiūra ar tiesiog prigąsdinti jų autoriaus.

Vienžo, jeigu nenorime, kad mums ant sprando jodinėtų visokios monikos su savo klikbaitinėmis antraštėmis, tai neverta užsileisti.

Gerbiamas internaute,

netylėk apie šį bjaurų bandymą užspausti žodžio laisvę internetuose – palaikyk Karolį Janušką ir reikalauk, kad jo programa „Siūlyk antraštę“ vėl būtų įjungta!

 


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
12   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают