Pilnavertė Zero Waste* Burnos Higiena, I DALIS

Anonimusas
+ 9 - 0
Автор: O!žvėris
Источник: http://ozveris.net/2016/02/18/zero-waste-veganiska-dantu-pas...
7534-02-24 (2016 г.), читали 2955
0

*Zero Waste Lifestyle – tai gyvenimo stilius, generuojantis nulį arba visišką minimumą šiukšlių ir kitos taršos. Daugiau apie jį sekančiuose įrašuose.

4

Padalinau šį strapsnį į dvi dalis, kad tu galėtum patogesniais kąsneliais susidoroti su informacija.

Pripažink: tvarkingi dantys, gaivus burnos kvapas yra vienas svarbiausių aksesuarų, be kurio pasitikėjimas savimi gali ir susvyruoti. Taip pat pripažink, kad sveiki dantys ir burnos ertmė yra tikra palaima, kai nežinai, kas tas danties skausmas. Leisk atspėti: valaisi dantis du kart dienoje, naudoji pastą ”Colgate” ar jos ekvivalentą, retkarčiais prasiskalauji burnos skysčiu, kramtai mėtos kvapo gumą, bekovojant su kavos ar maisto likučių sukeliamais kvapais, bei kažkada esi bandęs tą dantų siūlą ar medinį dantų krapštuką. Ar atspėjau bent kažkiek? :)

Viskas tvarkoje rūpintis dantimis, tačiau dažnai mes būname apkvailinti kompanijų ir aklai patikime jų produktų nekaltumu. Deja, dauguma dantų priežiūros priemonių sudėtyje yra labai kenksmingų medžiagų nuo naftos iki plastiko dalelių.

*Jau seniai norėjau su tavimi pasidalinti šituo įrašu dėl kelių priežasčių. Visų pirma, noriu atkreipti tavo dėmesį į galimus pavojus, naudojant industrinius burnos higienos produktus. Antra, parodyti tau, kad gali visiškai savarankiškai pasirūpinti savo dantų sveikata ir besąlygiškai neatsiduoti kompanijoms į rankas. Trečia, parodyti kaip smagu turėti švarią sąžinę, žinant, kad tavo rutina prisideda prie gamtos išsaugojimo ir protestuoja prieš jos niokojimą, sutaupant begalę plastiko pakuočių ir nuodingų medžiagų, kurios iki šiol nutekėdavo į gamtinius vandenis. Ketvirta (!), sutaupysipinigų ir laiko (nereiks bėgioti į prekybos centrą), naudodamas laiko patikrintus receptus.

Medžiagos, naudojamos komercinėse dantų pastose:

Natrio Fluoridas. Dantų specialistai teigia, kad natrio fluoridas padeda kovoti su dantų apnašomis, bet atsiranda vis daugiau mokslinių įrodymų, kad jis ne tik vargiai naudingas, bet ir yra tiesiogiai siejamas su smegenų pažeidimu. Fluoridas vis dėlto yra nuodas, kurį dažnai naudoja kaip sudedamąją dalį žiurkių nuoduose.

reklama

Triklozanas. EPA organizacijos klasifikuojamas kaip pesticidas.

Natrio laurilsulfatas. Ploviklis, kuris turi putojamąjį poveikį. Ši medžiaga yra naudojama šampūnuose, indų, mašinos plovikliuose ir kitur. Sunkina kvėpavimą, dirgina odos ir burnos ertmės audinius. Pasak Amerikos Toksikologijos Koledžo, jis gali užsilaikyti iki penkių dienų kūne ir nusėsti širdyje, kepenyse, plaučiuose ir smegenyse. Sukombinuotas su kitais chemikalais virsta stipriu kancerogeniniu užtaisu.

Propilenglikolis. Sudėtinė antifryzo dalis. Manau, viskas aišku. :)

Dietanolaminas (DEA). Taip pat sukelia putojimą bei sutrikdo hormonų veiklą. Tai bent bonusas!

Ir kiti ingredientai, kurie varijuoja ir yra galimai atsakingi už įvairius organizmo sutrikimus. Tikiuosi dabar matai, kad pasta turi ir tamsiąją pusę. Nieko gražaus. O kur dar plastiko dalelės, veikiančios kaip abrezyvinė (brūžinanti, šveičiamoji medžiaga) nuteka į gamtinius vandenis ir nuodija laukinę gyvūniją.

Todėl noriu su tavimi pasidalinti 7 receptais/patarimais, kurie užtikrins pilnavertę dantų higieną natūraliu būdu, nenaudojant organizmui pavojingų chemikalų. Taip pat šie receptai yra super ekologiški ir ekonomiški, nes dauguma ingredientų tu jau turi savo virtuvėje!

Kompostuojamas Dantų Šepetukas

3477-fullsize
http://internet.bioteka.lt/index.php?dispatch=products.view&product_id=35859

Dar man tebenaudojant įprastą pastą, aš pakeičiau savo plastmasinį d. šepetėlį į bambukinį. Jis daug švelnesnis ir pagarbesnis burnos ertmei ir yra pagamintas iš natūralių augalinių pluoštų, kas yra visada pliusas. Sudėvėjus (tai užtrunka stebėtinai ilgai), gali tiesiog įsmeigti ar užkasti darže ar net savo augalo vazone ir panaudoti kaip gėlės ar prieskonio identifikavimo lentelę. :)) Taip pat gali paprasčiausiai įmesti į kompostą ar užkasti miške (jei kyla toks noras).

http://gippslandunwrapped.com/
http://gippslandunwrapped.com/

Daugkas turbūt nežino, bet dantų sveikatai pats jų valymas ir yra esminis dalykas. O jau kokįsutepimą naudoji yra mažiau (ne)svarbu. T’sakant be pastos gali laisvai apsieiti. Aišku visos kompanijos suinteresuotos, kad ją laikytum būtinybe, nes tai bus lygu didesniam pelnui. Kaip įrodymu, kad pasta yra nebūtina, ir galbūt netgi turinti daugiau neigiamų savybių, nei teigiamų, gali pasidomėti apie didžiąją dalį pasaulio gyventojų, kurie, pvz gyvenantys kaimuose ar laukinėse vietovėse, naudoja krūmokšnių šakeles (Miswak, Salvadora Persica, Kikar, Neem ir kitas) ir turi perlinius dantis. Todėl kruopščiai juos valyk dantų šepetuku, pageidautinai (tavo burnos) ne plastikiniu.

michael-kerry-cleaning-teeth-the-traditional-maassi-way
http://www.newint.com.au/shop/index.htm

Žmogus keičia dantų šepetuką kas 4 mėnesius, kaip rekomenduoja daktarai ir reklamos (dažnai rekomenduoja net ir vos po dviejų mėnesių), tai per metus asmuo sudėvi 3 dantų šepetukus. Padaugink iš milijono žmonių ir turėsi 3 000 000 plastikinių dantų šepetėlių sąvartyne. Tai lygu 16 000 kg neperdirbamo plastiko, neįrančio tūkstančius metų… O dabar pagalvok kiek milijonų žmonių naudoja plastikinius dantų šepetėlius ir padaugink iš 16 000… Aš net nedrįstu to daryti. Keista suvokti, kad daiktas, kurį naudosim ilgiausiai pusę metų, gulės sąvartyne šimtmečių šimtmečius, leis plastiko dujas, nuodys florą ir fauną… Todėl bambukinis šepetukas yra labai etiškas pasirinkimas. Žinoma, dar gali rinktis medžio šakelę… :)

reklama

Jeigu vis dėlto nusprendei neiti į didelius kraštutinumus naudojant berželį vietoje dantų šepetėlio + pastos, skaityk žemiau ir sužinok kuom pakeisti tą pasalūnišką, komercinę pastą.

Natūrali Dantų Pasta

Tau reikės:

  • 1 dalis kokoso aliejaus
  • 1/2 dalis valgomosios sodos
  • 15 lašų pipirmėtės eterinio aliejaus (tyro ir aukščiausios klasės, nes kiti nėra tinkami burnos ertmei)
    10  lašų arbatmedžio eterinio aliejaus, taip pat aukščiausios kokybės* (pasirinktinai)

*Pirkti aukščiausios kokybės eterinius aliejus atsiperka, nes jų užtenka vidutiniškai metams ir žinai, kad naudoji kokybišką produktą

*Kokosų aliejus yra ne tik puikus odos drėkiklis, bet ir taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Tai yra patvirta moksliniais tyrimais, čia ir čia. Todėl jis puikiai tinka dantų higienai, nes yra švelnus jautriai burnos ertmei ir tuo pačiu kovoja su blogosiomis bakterijomis ir tirpdo dantų akmenis. Jeigu nerimauji dėl pačios sodos (juk ja kartais šveiti virtuvės paviršius ar puodus), nusiramink ir paskaityk šį dokumentą, kuriame yra įvertintos dantų pastos ir valgomoji soda pagal jų abrazyvines savybes. Manau, maloniai nustebsi pamatęs, kad soda yra viena iš švelniausių medžiagų tame sąraše. Taip pat verta paminėti, kad jokia pasta nereikia dantų šveisti, tarsi klozeto šonus, nes tai nėra labai sveika. Būk švelnus savo dantukams.

Skonis pradžioje gali pasirodyti kiek sūrokas, tad jei turi stevijos lapelių ar lašelių, gali juos panaudoti. Bet man tai netrukdo, labai pripratau ir kitaip tos pastos ir neįsivaizduoju.

Eiga:

Ištirpdyk kokoso aliejų karštoje vonelėje, supilk į mažą dubenėlį sumaišymui, arba iškarto į sandarų indą, kuriame laikysi pastą. Suberk valg. sodą, įlašink pipirmėtės ir jei nori arbatmedžio aliejaus, kuris yra aktyvus antiseptinis agentas. Gautą košelę kruopščiai išmaišyk ir pasidėk vonios kambaryje ant lentynos.

Aš naudoju ne ilgiau kaip dvi savaites ir po to pasidarau šviežios, nes eterinis aliejus po savaitės išgaruoja. Su senos pastos likučiu gali nušveisti kriauklę ar čiaupą, tokiu būdu nieko nereiks išmesti.

Gamindamas tokią pastą, sutaupysi begalygę plastikinių pakuočių, kurios nėra perdirbamos, nes padarytos iš kelių skirtingų medžiagų. Ir, be abejo, sutaupysi pinigų, nes pirkti tokią pastą kainuoja.

Natūralus Burnos Skalavimo skystis

Šis skalavimo skysčio receptas yra baisiai paprastas, bet veiksmingas. Nuo šiol tau nebereikės pilti mašinos ploviklio spalvos skysčio į savo brangiąją burną. Bet gaiviu kvapu galėsi ir toliau džiuginti savo draugus, kolegas ar šeimos narius.

Tau reikės:

  • Filtruoto vandens
  • 2 arbat. š. valg. sodos*
  • 10-15 lašų pipirmėtės
  • 5-10 lašų arbatmedžio eterinio aliejaus

*Kadangi soda yra šarminė medžiaga, todėl ji sukuria netinkamą terpę bakterijoms. Arbatmedžio aliejus yra taip pat stipriai antiseptinis.

Eiga: 

Viską sumaišyk pasirinktame buteliuke, gerai sukrėsk porą kartelių ir gali pastatyti vonios kambaryje ant lentynos. Prieš naudojimą sukratyk.

Padėvėtų daiktų parduotuvėse galima rasti labai puikių indų, kurie bus ir pigesni, neimaximiniai, ir ekologiškesni, nes suteiksi jiems antrą gyvenimą. Aš radau šį mielą buteliuką, kurį būtent ir naudoju skalavimo skysčiui.


Tai tiek pirmoje dalyje apie dantų priežiūrą. Skaityk tęsinį ir sužinok burnos gaiviklio, baliklio receptą, išmok natūralų būdą šalinti apnašas, atstatyti burnos pH ir naikinti mikrobus! Tuomet būsi pilnai informuotas kaip reikia prižiūrėti dantis ir palaikyti burnos higieną, neremiant korporacijų, išlaikant sveikatą ir sąžinę.


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
9   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают