Lietuvoje nėra vietos senukams

Anonimusas
+ 26 - 1
Автор: Skaitytojos laiškas
Источник: http://tiesa.com/naujienos-ir-zinios/anglija-ir-gyvenimas-jo...
7533-12-09 (2015 г.), читали 3712
0

Noriu pasidalinti savo mamos istorija. Pati jau septinti metai su šeima gyvenu Jungtinėje Karalystėje. Šią vasarą ypač pablogėjus mamos sveikatai po patirtos sunkios traumos nusprendžiau ją išsivežti į Angliją. Mamai beveik 86-eri metai. Be abejo, tokiame garbingame amžiuje išvykti į kitą šalį gyventi yra labai sunku tiek psichologiškai, tiek visomis prasmėmis.

Tačiau mano situacijoje tai buvo vienintelis teisingas sprendimas, kadangi Lietuvoje nebeturiu jokiu artimųjų kas padėtų. Vienos mamos palikti negalėjau, tuo labiau atiduoti į senelių namus..

Taigi, oficialiai deklaravome mamos išvykimą. Tai padarėme pasikonsultavę Šiaulių sodros skyriuje, kuriame išsamiai paaiškino ką ir kaip turime daryti. Mus informavo, jog mamai deklaravus išvykimą, pensijos mokėjimas bus laikinai sustabdytas ir atnaujintas automatiškai, kuomet jie gaus iš Anglijos pensijų departamento pažymą, patvirtinančią jog mamai nėra paskirta pensija Anglijoje. Skamba labai keistai ir nelogiškai, tačiau „Sodroje” mus patikino, kad tokia būtent yra tvarka ir neturėtume dėl to jaudintis.

reklama

Taigi, atlikome visus reikalingus formalumus ir išvykome. Toliau sekė ilgas laukimas, susirašinėjimas elektroniniais laiškais bei skambučiai į „Sodros” užsienio išmokų skyrių. Ir nieko, jokių rezultatų. Pensijos nėra. Tik šaltas balsas kitame laido gale – laukite.. tokia tvarka...

Kiek ilgai gali laukti 86-erių žmogus? O gal laukia „Sodra”, kol to žmogaus nebeliks ir savaime problema išsispręs? Gal tiesiog tokia praktika? Jau beveik pusė metų mama negauna jokių išmokų iš Lietuvos. Tiesiog sunku nupasakoti jos psichologinę būklę, kasdien matau, kaip ji kenčia, matau jos ašaras.

Be galo kulus ir sąžiningas žmogus. Daugiau kaip 40 metų sąžiningai atidirbusi savo valstybei, kažkada buvusi visų gerbiama ir įvertinta, o dabar savo gimtos šalies išduota, palikta.

Ir žinote, ne piniguose čia esmė. Esmė socialinėje neteisybėje bei valstybės abejingume paprastam žmogui. Kodėl pilietis, visą savo gyvenimą pragyvenęs ir pradirbęs šioje šalyje, staiga nebetenka teisės į savo varganą tačiau uždirbtą pensiją? Kodėl jis kažką turi įrodinėti? Toks valstybinės institucijos – „Sodros” elgesys yra tiesiog tyčiojimasis iš garbingo amžiaus žmogaus.

Skriauda padaryta mano mamai labai paveikė visus mus. Anksčiau puoselėję viltis grįžti į Lietuvą pasitikti čia orią senatvę, dabar tokių minčių atsisakome.

Nėra Lietuvoje orios senatvės, kaip nėra ir socialinio teisingumo, pagarbos senam žmogui, atjautos ir supratingumo. Yra tik lozungai, milijoniniai projektai, kaip grąžinti emigrantus į Lietuvą ir panaši butaforija.. Deja, realybė daug graudesnė. Nėra šioje šalyje vietos senukams.. Ir ne tik jiems.. 


96% Плюс 96% Plus
4% Минус 4% Minus
26   1
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают