Vladimiras Toporovas: Lietuviai laike ir erdvėje

Sarmatas.lt
+ 7 - 1
Автор: Sarmatas.lt
Источник: http://www.sarmatas.lt/10/vladimiras-toporovas-lietuviai-lai...
7533-10-31 (2015 г.), читали 1779
0

Režisieriaus A. Tarvydo filmas apie vieną žymiausių pasaulio baltistų, Rusijos MA tikrąjį narį, profesorių, baltistą, Latvijos MA garbės narį , Vilniaus Universiteto garbės daktarą, daugelio pasaulio šalių akademijų garbės narį Vladimirą Toporovą.

Šiame neilgame filme V. Toporovas pasakoja apie baltiškos kilmės vietovardžių ir vandenvardžių atsiradimą dabartinės Rusijos ir Maskvos teritorijoje, apie galimą slavų kilmę, kaip baltiškų periferinių genčių, didžiojo tautų kraustymosi laikotarpiu atitrūkusių nuo savo motininių tautų ir nukeliavusių į dabartinės Rusijos teritoriją bei pamažu suslavėjusių.

reklama

Tos periferinės gentys ir suteikė baltiškus pavadinimus vietovardžiams bei vandenvardžiams bei išsaugojo stulbinamą rusų ir lietuvių kalbų panašumą. Pasak akademiko V. Toporovo taip įvyko todėl, kad iš esmės tų kalbų šaknys yra bendros.

Čia vertėtų priminti, jog akademikas Vladimiras Toporovas yra rusas, tačiau nežiūrint į tai, jis kaip tikras mokslininkas, nekreipdamas dėmesio į nacionalinį interesą aiškiai įvardina kas yra kas, jo nuomone, lietuvių slavų santykiuose, kur daro prielaidą, jog slavai atsirado praėjus maždaug 400 metų po baltų.

Šį filmą turėtų pamatyti visi Lietuvos piliečiai – jis daug ką paaiškina ir daug ką sustato į savo vietas.

Filmą galėsite matyti po LRT reklamos

infa.lt


87% Плюс 87% Plus
13% Минус 13% Minus
7   1
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают