Kodėl Vengrija prieš pabėgėlius stato sieną

Šauksmas.lt
+ 2 - 0
Автор: Šauksmas.lt
Источник: http://sauksmas.lt/bildkodel-vengrija-pries-pabegelius-stato...
7533-09-14 (2015 г.), читали 1843
0

Išskirtinis Vokietijos leidinio "BILD" interviu su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu
http://www.bild.de/politik/ausland/viktor-orban/darum-baut-ungarn-einen-zaun-gegen-fluechtlinge-42544402.bild.html


Su premjeru kalbėjosi Dora Varro ir Hansas Jorgas Velevaldas, fotografavo Danielius Biskupas.

Pabėgėlių srautas išgąsdino Europą. Konservatyvus Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas nori apginti savo šalį nuo imigrantų antplūdžio. Jis ant sienos su Serbija stato spygliuotos vielos tvorą.

BILD žurnalistai lankėsi Orbano rezidencijoje Budapešte ir jam nuo BILD′o įteikė pabėgėliams padedančių žmonių organizacijos „Flüchtlingsaktion“ ženkliuką „Wir helfen“ (lietuviškai – Mes padedame. P.V. pastaba). Premjeras padėkojo ir pasakė“ „Mano žmona apsidžiaugs, nes ji irgi padeda pabėgėliams“.

BILD: Pone Premjere kaip jautėtės pamatęs negyvo berniuko nuotrauką iš Bodrumo laikraščių?

Viktoras Orbanas: Buvau sukrėstas. Kiekviena mirtis yra tragedija. Aš pagalvojau ir apie berniuko tėvus: Jie turėjo saugias pabėgėlių stovyklas už Sirijos ribų, bet savo ir vaikų gyvybei sukėlė pavojų. Turite jiems išaiškinti, kad kelyje į Europą slypi pavojai, nepriklausantys nuo mūsų. Todėl būtų geriau, jei jie neitų į Europą.

BILD: Ar užjaučiate pabėgėlius?

Orbanas: Taip, žinoma, kiekvienas krikščionis užjaučia. Bet užuojautos nepakanka. Turime veikti.


Premjero Viktoro Orbano darbo kambaryje: Orbanas vidury, dešinėje Dora Varro, kairėje Hansas Jorgas Velevaldas.

BILD: Jūs sakėte, kad pabėgėlių krizė yra „vokiečių problema“ — tai ką Jūsų manymu Angela Merkel daro neteisingai?

Orbanas: Vokietijos kanclerė visada teisi — tai pagrindinis Vengrijos konstitucijos straipsnis… (juokiasi)

Bet mes turime labai rimtai pakalbėti apie tai, kokias pasekmes sukėlė Vokietijos sprendimas priimti imigrantus. Jos pareiškimas Vengrijoje sukėlė sukilimą. Migrantai išsiveržė iš patalpų ir užpuolė policininkus. Jie atsisakė registruotis Vengrijoje, kaip to reikalauja ES teisė. Anksčiau mūsų valdžios pareigūnai, nors ir sunkiai, bet padėtį valdė. Bet kai Vokietijos vyriausybė paskelbė ES taisykles neveiksmingomis, tai pas mus sukėlė chaosą. Taip visada atsitinka, kai nesilaikoma taisyklių.

reklama

BILD: 1989 metais Vengrija mažiau reikalavo pasisyti taisyklių — leido per Vengrijos Austrijos sieną eiti į vakarus tūkstančiams Rytų Vokietijos vokiečių. Ir geležinė uždanga griuvo. Kodėl tai neįmanoma dabar?

Orbanas: Didelis skirtumas. Rytų vokiečiai Vengrijoje nebuvo nelegalai. Jie oficialiai buvo įkurdinti Vakarų Vokietijos ambasadoje. Ten juos maitino ir jie laukė. Jie nepažeidė Vengrijos įstatymų. Todėl tada vengrai jiems leido eiti per sieną. Komunizmo siena buvo pastatyta prieš mus. Tvora, kurią statome dabar, yra už mus.

BILD: Kaip jaučiatės, kai Jus vadina didžiausiu Europos piktadariu — ar Jūs ir toliau norite veikti prieš visą žemyną?

Orbanas: Galiu tik tiek pasakyti — stoviu čia ir kitaip daryti negaliu. Mes, vengrai, esame europiečiai ir su Europa turime sudarę sutartį, kuria garantuojame, kad europiečiai laisvai gali judėti per sieną ir jie visada bus ginami. Mes vykdome sutartį.

Pas mus dabar ateinantys žmonės yra du kartus apgauti — juos apgavo vežėjai ir ES politikai. Ir vieni, ir kiti jiems žada geresnį gyvenimą ir likti pas mus net tada, kai jų tėvynėje įsigalės taika. Atvykę jie mato, kad Vokietijoje tekančios medaus upės ne tokios saldžios kaip buvo žadėta. Galų gale geras gyvenimas kyla iš darbo, o ne iš pasakų.


Orbanas apžiūrinėja BILD′o dovanotą medalį „Mes padedame“.

BILD: Ar Jūs matėte, kaip žmonės kenčia Budapešto geležinkelio Rytų stotyje?

Orbanas: Buvau, bet vidaus neapėjau…

BILD: Kanclerė A.Merkel Berlyno viešbutyje nusifotografavo su pabėgėliais. Ar Jūs galite taip padaryti?

Orbanas: Na, aš nesiekiu tapti migrantų numylėtiniu. Nekeisiu politikos dėl nuotraukos pasirodymo spaudoje.

BILD: Ar Jūs sutiktumėte priimti pabėgėlį į savo šeimą?

Orbanas: Taip, jei tai nebūtų suprantama kaip paskatinimas migrantams važiuoti į Europą.

BILD: Nuo kito antradienio Vengrijos sienos bus uždarytos. Kur pabėgėliams eiti?

Orbanas: Atgal.

Bild: Kur atgal?

Orbanas: Ten, iš kur atvyko. Šitie migrantai eina ne iš karo veiksmų zonos, o iš stovyklų Libane, Jordanijoje ir Turkijoje. Ten jie buvo saugūs. Taigi tie žmonės nebėga nuo pavojaus gyvybei. Jie Europoje ieško ne saugumo, o geresnio gyvenimo negu stovyklose. Jie nori gyventi kaip vokiečiai ar švedai. Jų nedomina gyvenimo sąlygos Graikijoje, Makedonijoje, Serbijoje, Vengrijoje ar Austrijoje. Asmeniškai juos galiu suprasti. Ten, iš kur jie eina, nėra sąlygų geriau gyventi. Garantuojamas tik jų saugumas.

BILD: Daugelis Europos valdovų vis dar nori juos perkelti…

Orbanas: Pagrindiniai Europos politikai gyvena svajonių pasaulyje. Jie neturi nė menkiausio supratimo, kokį pavojų mums kelia imigrantai. Nė vienas iš jų nemato problemos masto: užplūs dešimtys milijonų žmonių. Srautas bus begalinis — iš Pakistano, Bangladešo, Malio, Etiopijos, Nigerijos. Jei mes leisime, Europa žus, išnyks.

BILD: Ką Europai daryti?

Orbanas: Mes turime planą, kurį pristatysime kitame ES valstybių premjerų susirinkime. Mes siūlome Sirijos kaimynėms Turkijai, Libanui, Jordanijai suteikti finansinę pagalbą. Tačiau Turkija pabėgėliams ilgą laiką daro siaubingas gyvenimo sąlygas. Mes, visų pažiūrų europiečiai, kiekvieną savaitę turime remti Turkijos prezidentą Erdoganą. Neturime būti šykštūs. Tokia šalis, kaip Turkija, tikrai nenuvils.


3800 Vengrijos karių stato 175 km. ilgio tvorą Serbijos pasienyje.

BILD: Ką tai reiškia?

Orbanas: Aš siūlau, kad kiekviena šalis į ES biudžetą mokėtų papildomai po vieną procentą. Tuo pačiu vienu procentu sumažinti kitas išlaidas. Tai sudaro apie tris milijardus, kuriuos galime duoti kaip paramą Sirijos kaimynams. O jei reikės daugiau pinigų, mes didinsime pagalbą tol, kol pabėgėlių srautas išnyks. Toks problemos sprendimo būdas užkerta kelią begaliniams tarpusavio ginčams, kokie vyksta biudžeto klausimais. Dabar reikalinga greita pagalba.

BILD: Ką daryti su pabėgėliais, kurie jau Europoje?

Orbanas: Kadangi mes negalime apgaudinėti savęs, aišku, kad niekas nenorės grįžti atgal. Bijau, kad jie čia pasiliks.

BILD: Kas neleidžia šitų žmonių paskirstyti visoms ES valstybėms pagal kvotas?

Orbanas: Svarbūs du dalykai. Pirma, kvotos turi prasmę tik tuomet kai mūsų sienos uždarytos. Kol to nėra nė viena vyriausybė nieko nežino kiek žmonių atvyko, nes iš tikrųjų visada yra daugiau nei registruojasi. Antra, ar mes tikrai sugebėsime migrantams neleisti eiti ten, kur jie nori? Ar privalome juos įkalinti Europos valstybių sostinėse, kad jie negalėtų eiti į Vokietiją? Kas gali juos laikyti Estijoje, Slovėnijoje ar Portugalijoje, jei jie nori gyventi Vokietijoje? Kvotos — iliuzija.

reklama


Vyras stumia mergaitę per spygliuotos vielos tvorą Serbijos-Vengrijos pasienyje

BILD: Ar Jūs ir toliau būsite PRIEŠ kvotą, net jei ES grasins baudomis ir sankcijomis?

Orbanas: Dar niekas nebuvo nubaustas, jei vykdė ES teisę. Užuot svajojęs apie kvotas, Briuselis turėtų paspausti Graikiją, nes yra ES išorinės sienos ir graikai privalo jas saugoti. Jei Graikija vykdytų savo įsipareigojimus iš viso nebūtų jokios pabėgėlių krizės. Nebūtų pabėgėlių nei Berlyne, nei Budapešte. Bet mes esame europiečiai, norime visiems būti geri. Ir neturtingiems graikams, ir pabėgėliams. Bet pasekmių mes nenorime pripažinti.

BILD: Ar girdėjote apie Europai gresiančią islamizaciją, ar Jūsų niekas neperspėjo?

Orbanas: Aš asmeniškai esu už islamą. Be islamo filosofijos didelė dalis pasaulio seniai būtų nugrimzdusi į barbariškumą. Bet ir čia mes neturime savęs apgaudinėti — dėl imigracijos artimiausioje ateityje dauguma Europos gyventojų vis tiek bus musulmonai. Jei Europa leis kultūrų konkurenciją, tai krikščionys greitai išnyks. Taip neišvengiamai atsitiks. Norintiems išsaugoti krikščionišką kultūrą vienintelė išeitis: neįsileisti nė vieno musulmono! Bet tokios kalbos Europos politikos vadovams labai nepatinka.

BILD: Ar Jūs matote galimybę panaikinti pabėgėlių krizės priežastį – Sirijos pilietinį karą?

Orbanas:Sukeliant karą Sirijoje, kaip ir kitose arabų valstybėse, aktyviai dalyvavo Vakarai. Karą nutraukti galima tik tada, kai visi jo dalyviai panorės jį nutraukti ir sustabdyti tuos žvėriškumus. Dėl taikos turi susitarti visi didžiosios politikos veikėjai — ypatingai JAV susitarti su Rusija, bet ir Europa, arabų valstybės ir net Kinija turės derybose dalyvauti.

---

Straipsnyje „Ar tikrai Europai reikalingi imigrantai“ sudėjau daug medžiagos iš įvairių šaltinių ir iš visko matyti labai aiški išvada (paryškinta):

Karus Artimuosiuose Rytuose, tarp jų ir Sirijoje sukėlė JAV, D. Britanija ir Izraelis. Karą Libijoje pradėjo D.Britanija ir Prancūzija — jos pradėjo bombarduoti Libijos kariuomenės pozicijas, miestus ir bombardavo tol, kol libiečių kariuomenė buvo sunaikinta, o šalyje įsigalėjo banditų gaujos. Tos banditų gaujos dabar per Libijos uostus į Europą veža minių minias afrikiečių. Todėl nei Libijoje, nei Sirijoje, nei Irake, nei Jemene nevyksta jokie pilietiniai karai, kaip mums teigia Masinės Dezinformacijos Priemonės (oficialiai besivadinančios Masinėmis Informacijos Priemonėmis). Artimųjų Rytų valstybės kovoja prieš interventus iš JAV, D. Britanijos, Prancūzijos ir Izraelio.

Viktoras Orbanas gana diplomatiškai pasakė, kad sukeliant karą Artimuosiuose Rytuose aktyviai dalyvavo Vakarai. O tiesą sakant, tai tik Vakarai su Izraeliu tą karą ir sukūrė — plačiau straipsnyje „Ar tikrai Europai reikalingi imigrantai?“.

Orbanas sako, kad artimiausiu metu, jei tik nebus uždarytos sienos, į Europą atplūs dešimtys milijonų imigrantų iš Azijos ir Afrikos. Straipsnyje „Ar tikrai Europai reikalingi imigrantai?“ yra Europos Komisijos nutarimas pavaizduotas grafiškai kiek ir kuriais metais milijonų imigrantų ES ruošiasi priimti. Ten rašoma, kad artimiausiu metu ketinama priimti virš 40 milijonų, o iki 2050 metų 257 milijonus. Durnių laivas, o ne Europos Sąjunga.

Dėl pabėgėlių srauto iš Afrikos kalti yra D. Britanijos ministras pirmininkas Deividas Kameronas (angl. David William Donald Cameron) ir Prancūzijos prezidentas Nikolas Sarkozis (pranc. Nicolas Sarkozy) — jie subombardavo ir sunaikino Libiją, o dabar per jos uostus banditai į Europą masiškai veža afrikiečius. Todėl Europa turėtų šiuos du banditus pasodinti ant narų iki gyvos galvos ir išsispręstų visos problemos su pabėgėliais. Kaip tik tokie veikėjai ir nori sunaikinti Europą; tai ko tuomet su jais ceremonytis?

Jei "durnių laivas" - Briuselis nekeis politikos, tai reikia kuo greičiau iš jo bėgti, kol nenuėjo į dugną su visais keleiviais–europiečiais.

Liepos viduryje Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel ultimatumais išprievartavo Graikijos vyriausybę ir priverti imti daugiamilijardinę paskolą, o taip pat leisti Graikijos valstybinį sektorių ir kitus turtus privatizuoti Vokietijos ir Prancūzijos rykliams. Dabar graikai visiškai nesaugo ES išorinių sienų ir leidžia azijiečiams laisvai keliauti į Europos Sąjungą. Aišku kaip dieną, kad azijiečiai Graikijoje nepasiliks, eis pas Europos turtuolius. Tai gal būt toks yra graikų kerštas, t.y. leisti Azijos nuskurdėliams pasmaugti nutukusius Europos turtuolius? Labai nekvaila pribaigti svetimomis rankomis. Ir skolos pačios išnyks be jokių pastangų.

Iš vokiečių kalbos straipsnį išvertė ir komentavo Pranas Valickas  

Šauksmas


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
2   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают