Kava - dar vienas legalus narkotikas

Anonimusas
+ 27 - 2
Автор: ​Andy, BSc Nutrition
Источник: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/kava-dar-vienas-legalus-n...
7533-08-22 (2015 г.), читали 7456
0

Geri kavą - nuodiji save

Daug žmonių geria kavą norėdami gauti daugiau energijos ar prabusti net neįtardami, kad jie taip nuodija save. Dauguma yra priklausomi nuo kavos arba, kitaip tariant, legalūs narkomanai.

Mokslininkas S. Cherniske 10 metų tyrė kavos ir kofeino poveikį žmogaus organizmui ir gavo šokiruojančius rezultatus, kuriuos plačiai išdėstė knygoje "Kofeino depresija" ("Caffeine Blues").

Jau pirmajame puslapyje galima perskaityti:

  • Kofeinas nesuteikia energijos, jis yra tik cheminis stimuliatorius ir tai gali sukelti irzlumą, nuotaikos svyravimus ir net panikos priepuolius (ekstremalus atvejis).
  • Kofeinas duoda klaidingą padidėjusios energijos pojūtį išplėsdamas vyzdžius, pagreitindamas širdies ritmą ir pakeldamas kraujo spaudimą. Iš tikrųjų, kofeinas nepagerina protinės veiklos aktyvumo.

Kas atsitinka išgėrus puodelį kavos?

Po penkių minučių kofeinas pradeda stimuliuoti centrinę nervų sistemą ir taip organizmas pradeda gaminti streso hormoną adrenaliną, kuris sukelia taip vadinamą ‘flight (čia: staigiai atsitraukti) ar fight (kovoti)’ atsaką. Dėl jo padidėja kraujo spaudimas, padažnėja širdies ritmas. Stresas naudingas ekstremaliose situacijose (bėgant nuo priešo, skęstant t. t.), bet ne sėdint ofise prie kompiuterio ar žiūrint TV. Po valandos,  kai adrenalino kiekis kraujyje sumažėja, žmogus pradeda jausti nuovargį, energijos trūkumą ir alkį. Tokiu atveju kavos mėgėjai siekia kito kavos puodelio ar saldumynų ar net abiejų kartu. Tai duoda dar vieną laikiną pagerėjimą ir dienos pabaigoje toks žmogus būna labai išsekęs.

Su saiku viskas gerai?

Turbūt visi esate girdėję nesąmonę, kad su saiku viskas gerai ir tai nekenkia sveikatai. Deja, realybė yra tokia, kad nuodas net ir mažomis dozėmis yra nuodas ir tik žmogaus organizmas yra labai stiprus ir bent jau kurį laiką mažus nuodų kiekius sugeba neutralizuoti. Tas pats pasakytina apie alkoholį, blogą maistą, rūkymą ir t. t. Prie šios klaidingos nuomonės, aišku, prisideda kavos pramonė ir spauda, nes nori gauti daugiau pinigų. Spauda ir kitos masinės žiniasklaidos priemonės gauna pinigų iš reklamos.

Dažnai yra sakoma, kad kava yra pavojinga tik tada, kai jos geriama labai daug, o po nedaug kava net gali būti naudinga. Bet kada gi nuodas gali duoti naudos ar suteikti sveikatos? Kofeinas yra kaip narkotikas ir po kurio laiko kavos geriama vis daugiau ir stipresnės. Bet kiekvienas organizmas į kofeino poveikį reaguoja skirtingai - vienus jis veikia daugiau, kitus mažiau. Taip pat organizmas pripranta toleruoti nuodą.

Kofeinas yra nuodas

Kofeinas yra nuodas ir  kepenys turi jį išfiltruoti ir pašalinti iš organizmo per šlapimą. Bet šiame procese naudojamas kalcis (dažniausiai imamas iš kaulų), kalis ir kiti organizmui svarbūs mineralai. Taip pat prarandamas vanduo (neutralizuoti vienam puodeliui kavos reikia 3-4 puodelių vandens (vidutiniškai). Todėl daugelis kavos mėgėjų dažnai vaikšto į tualetą

Kavos suteikta energija - pašalinis nuodų šalinimo efektas

Visa kavos stimuliacija yra tik nuodų šalinimo pašalinis efektas, nes organizmas privalo sutelkti visus išteklius nuodams šalinti ir, aišku, tai žmogus kurį laiką junta kaip apgaulingą energijos antplūdį. Ir kas, atrodytų, duoda jums energijos, iš tikrųjų sekina organizmą. Tikra energija gaunama tik iš tinkamo poilsio (geros kokybės miego), sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo.

Chemiske rašo, kad suvokiama energija yra dėl padidėjusių streso hormonų (adrenalino, noradrenalino,  kortizono ir kt.) kraujyje, ir tai trumpam suteikia energijos (dėl adrenalino poveikio). Tai trumpalaikė palaima vedanti į ilgalaikį prakeikimą.

Botago poveikis

Kofeino poveikis yra toks pat kaip ir botago arkliui. Botagas neduoda arkliui daugiau jėgų, bet reaguodamas į skausmą ir taip patirdamas stresą arklys kurį laiką sugebą palaikyti tempą ar net bėgti greičiau. Tačiau tai veikia trumpai ir anksčiau ar vėliau efektas baigiasi ir gyvulys, net ir plakamas botagu, nebeturi jėgų greičiau lėkti. Tas pats ir su žmonėmis - kuri laiką kofeinas veikia, bet per ilgesnį laiką organizmas yra nualinamas ir jau reikia vis stipresnės ir daugiau kavos, bet po dar kurio laiko ir tai nebepadeda. Taigi, kofeino mėgėjai, nustokite save plakę botagu.

reklama

Kaip mes pradėjome gerti kavą

Kofeinas ilgą laiką buvo vartojamas kaip vaistas bandant atgaivinti nusilpusius ligonius, bet rezultatai būdavo ne kokie. Ir tik tryliktame amžiuje arabų vienuolis padarė revoliucinį atradimą. Pakepino kavos pupeles ir iš jų padarė gėrimą, kuris jiems padėjo neužmigti per ilgas naktines maldas. Greitai ši žinia pasklido po daugelį vienuolynų ir vėliau apie tai sužinojo kiti žmonės.

Kai septynioliktame amžiuje kava buvo atgabenta į Europą, žmonės pasibjaurėjo jos skoniu ir kvapu (ir jums pirmas kavos puodelis buvo bjaurus). Žinoma, per kurį laiką jūs pripratote taip, kaip priprantama prie cigarečių, alkoholio ir kitų narkotinių medžiagų. Tačiau kai žmonės patyrė jos stimuliuojantį efektą, kava buvo paskelbta gamtos stebuklu.

Bet faktas yra tas, kad kofeinas yra psichiką aktyvinanti medžiaga ir žmonės linkę trokšti medžiagų, kurios pakeičia pojūčius (būklę). Tokios medžiagos yra kofeinas, morfijus, nikotinas, kokainas, cukrus ir kt. Visos šios medžiagos yra chemiškai panašios ir nuodingos, bet turi skirtingą stimuliuojantį poveikį.

Kava turi šimtus žalingų medžiagų

Kava yra ne maistas ir ne gėrimas - ji yra nuodas. Kava turi šimtus žalingų medžiagų (įskaitant chemikalus, kurie naudojami auginimo ir paruošimo procese), įskaitant daugiau nei 200 rūgščių. Beje, kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų. Kad organizmas neutralizuotų visus šiuos nuodus, jis turi sutelkti išteklius ir taip filtruoti su kava gautus chemikalus - nuodus.

Kofeinas biologinis nuodas

Kofeinas yra biologinis nuodas, kurį augalai naudoja kaip natūralų pesticidą (kofeino turi ir kai kurie kiti augalai). Kofeinas sėkloms ir lapams duoda kartų skonį, kuris atbaido vabzdžius ir gyvūnus. Jei vis dėlto gyvūnas ar vabzdys pradeda ėsti kofeino turintį augalą, kofeinas greitai sutrikdo centrinę nervų sistemą ar net sukelia mirtį. Todėl dauguma vabzdžių ir gyvūnų greitai supranta, kad tai yra nuodas. Deja, nors žmogus save laiko protingiausia būtybe, daugelis to niekaip negali suprasti.

Skonių receptorių klaidinimas

Žmogus yra toks protingas, kad net sugebėjo apgauti savo natūralius instinktus ir skonio receptorius ir paversti kavą į geriamą gėrimą dažnai pridėdamas pieno ir cukraus. Tas pats pasakytina ir apie šokoladą. Tik nedaugelis valgytų žalią kakavos pupelę, iš kurios kaip tik ir gaminamas šokoladas. Tam, kad jas būtų įmanoma valgyti, žmones sugalvojo maišyti su cukrumi, riebalais ir pavadino tai šokoladu. Bet mūsų jutimo organai (šiuo atveju skonio receptoriai) vis tiek sugeba aptikti kofeiną ir daugelį kitų žalingų medžiagų ir tai padeda pasiruošti organizamą jo neutralizacijai - filtravimui.

Kofeiną, kaip ir feobrominą (theobromine, randamas šokolade), kepenys turi detoksikuoti ir išfiltruoti. Taigi, kofeinas, kaip ir alkoholis, nuodija ir žaloja kepenis. Bet kofeinas ne vienintelė toksinė medžiaga, randama kavoje. Tarp labiausiai pavojingų yra polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), kuri yra vėžį sukeliantis kancerogenai, kurie taip pat susidaro kepant mėsą, ypatingai ant ugnies.

Šokoladas

Šokoladas taip pat turi nedidelį kofeino kiekį ir feobrominą (theobromine). Feobromino poveikis labai panašus į kofeino. Kad būtų objektyvu pasakysiu, kad gryni kakavos (cacao) pupelės ar iš jų padaryti gabaliukai turi labai daug antioksidantų, bei magnio. Taučiau jų skonis yra gana kartus ir tai atbaido daugumą žmonių.

Bet beveik visi geria kavą

Kai aš pradedu kalbėti apie kavos žalą, mano kolegos sako, kad žmonės kavą geria jau labai ilgą laiką. Bet tai nieko vertas argumentas, nes yra daug istorinių pavyzdžių, kaip milijonai žmonių
ilgą laiką darydavo tą pačią klaidą. Pavyzdžiui, kinai dažnai naudoja vieną vaistažolę sinusų uždegimui gydyti, bet naudojat šią vaistažolę ilgą laiką, padidėja grėsmė susirgti gerklės vėžui. Tai rodo, kad daugelis žmonių gali būti neteisūs, ypatingai, kai jie nežino faktų. Kartais būna, kad liaudies išmintis yra klaidinga.

"Aš negaliu pradėti dienos be kavos puodelio"

Daugelis žmonių sako nuvalkiotą frazę: "aš negalių pradėti dienos be kavos puodelio". Bet tai reiškia, kad visi šie žmonės yra priklausomi nuo kavos ir yra legalūs narkomanai. Beje, tas pats ir su cukrumi, kuris yra dar vienas legalus narkotikas. Bet kadangi cukraus ir kavos vartojimas yra socialiai priimtinas ir pelningas biznis, tai narkomanijos faktas yra nuneigiamas.

Kofeinas sutrikdo virškinimą

Blogas virškinimas yra didesnė problema nei daugelis žmonių galvoja ir dažnai net nesupranta, kad jie turi virškinimo sutrikimų ir galvoja, kad tai yra normalu. O kofeinas virškinimą dar labiau
pablogina. Kava gali būti viena pagrindinių vidurių pūtimo, pilvo skausmų priežasčių ir šiuos simptomus patiria apie 50% išsivysčiusių ir besivystančių šalių populiacijos. Bet kadangi tai patiria dauguma žmonių, tai galvojama, kad tai yra normalu ir ne problema. Iš tikrųjų, nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas keliaudamas per virškinamąjį traktą skleidžia toksinus, kurie yra įsiurbiami į kraują ir taip nuodija organizmą.

Kava sumažina kraujagyslių elastingumą

Viena studija parodė, kad kavą geriačių žmonių kraujagyslės yra standesnės, mažiau elastingos nei kavos negeriančių žmonių. Kas reiškia kad kavos mėgejai turi didesnę aterosklerozės bei padiddėjusio kraujo spaudimo riziką.

Kofeinas ir miego sutrikimai

Daugelis žino, kad gerti kavą vakare negerai, nes bus sunku užmigti. Bet tik nedaugelis žino ir supranta, kad net ir anksti ryte geriama kava sutrikdo miegą, ypač jei jūs dar patiriate nuolatinį stresą (kas yra būdinga daugeliui šiuolaikinių žmonių).

Mokslininkai nustatė, kad kofeinas sutrikdo svarbiausią miego fazę - gilų miegą, per kurią organizmas remontuoja per dieną nualintą organizmą ir jei ši fazė yra nesutrikdoma, ryte žmogus atsikelia gerai pailsėjęs ir kupinas jėgų pradėti dieną, kas šiais laikas yra labai reta.


Kofeino kiekis puodelyje (mg)

Užburtas ratas

Taip gaunasi užburtas ratas - kofeinas sutrikdo gilaus miego fazę ir žmogus ryte atsikelia nepailsėjęs ir, aišku, siekia kavos puodelio. Organizmas gauna dar vieną kofeino dozę ir tai reiškia, kad ateinančios nakties miegas vėl bus nepilnavertis. Deja, tokioje karuselėje sukasi labai daug žmonių, kol galų gale nualina organizmą ir prireikia medikų pagalbos, kurie, aišku, nemato jokio ryšio tarp kavos vartojimo ir sveikatos sutrikimo ir paskiria kokių nors nieko su sveikata daryti neturinčių vaistų, kurie per kurį laiką sukelia dar didesnes sveikatos problemas ir reikia dar kelių vaistų.

Vyresniems kava dar pavojingesnė

Beje, vyresniems žmonėms kofeinas yra dar žalingesnis, kadangi jų medžiagų apykaita yra lėtesnė ir dėlto kofeinas ilgiau išlieka kūne. Tyrimai parodė, kad kofeinas labai pablogina vyresnių žmonių protinę veiklą ir sveikatą.

Kava sutrikdo vitaminų ir mineralų pasisavinimą

Nuodingos medžiagos, esančios kavoje, skatina B grupės vitaminų pašalinimą su šlapimu ir, kaip jau minėjau, prarandamas gyvybiškai svarbus kalcis bei kiti mineralai. Tyrimai parodė, kad kofeinas trečdaliu padidina kalio praradimą. Ir mineralų praradimas dar labiau padidėja, kai kava geriama su cukrumi. Mokslininkai mano, kad mineralų praradimas yra dėl to, kad kofeinas sutrikdo inkstų funkciją sugrąžinti (resorbciją) į kraują kalcį, magnį, kalį ir kitus mineralus.

Visai neseniai į šį sąrašą buvo įtrauktas ir dar vienas labai svarbus mineralas - cinkas. Kofeinas taip pat pablogina ir geležies įsisavinimą.

reklama

Kofeinas ir protinės ligos

Yra manoma, kad net ir saikingas kavos vartojimas sukelia lengvą depresiją, kas labai būdinga šiuolaikiniam žmogui.

Tyrimuose žmogui suleidus 500 mg kofeino (vienas puodelis kavos vidutiniškai turi apie 100 mg kofeino), po valandos išsivystydavo sunkios protinės ligos simptomai - haliucinacijos, paranoja,
panika, depresija. Suleidus tą patį 500 mg per vieną dieną, bet reguliariais intervalais, išsivystė lengvos formos simptomai, kuriems slopinti žmonės paprastai vartoja raminančius vaistus ar antidepresantus.

Kofeinas ir galvos skausmas

45 milijonai amerikiečių (iš 300 milijonų populiacijos) kenčia nuo galvos skausmų. 17 milijonų turi sunkesnę galvos skausmo formą - migreną. Daugelis net nepagalvoja, kad kava yra viena pagrindinių galvos skausmo priežasčių ir galvos skausmą malšina nuskausminamais vaistais, kurie tik nuodija organizmą. Dar daugiau, 95% analgetikų turi kofeino (kofeinas sutraukia išsiplėtusias smegenų kraujagysles, kas atsitinka išgėrus alkoholio). Jie veikia panašiai kaip narkotikas - gavus dozę kuriam laikui skausmas praeina ir pasidaro geriau, bet, aišku, tik labai trumpam. Ir taip toks žmogus tampa priklausomas ne tik nuo kavos, bet ir nuo vaistų, bei krauna pelnus farmacijos kompanijoms. Taip pat galvos skausmas tampa vis intensyvesnis.

Kofeino (kofeino nebuvimo) sukeltas galvos skausmas yra dėl kraujagyslių plėtimosi, o reguliarus kofeino vartojimas galvos kraujagysles susiaurina. Kai kofeinas yra nevartojamas, kraujagyslės sugrįžta į normalų diametrą (ar beveik normalų) ir taip pagerėja kraujotaka ir daugiau kraujo patenka į smegenis. Šis netikėtas kraujo antplūdis ir sukelia galvos skausmus. Priedo neseniai buvo nustatyta, kad kavos ir  nuskausminamųjų vaistų kokteilis per kuri laiką gali labai sugadinti kepenis.

Taip pat galvos skausmas dažnai būna dėl dehidratacijos (vandens trūkumo) ir kava kaip tik ir prisideda prie organizmo dehidratacijos (vandens praradimo).

Antinksčių išsekimas

Kava (ir stresas) prisideda antinksčių išsekimo, ko rezultatas yra visokios alergijos, nemiga, dažnas nuovargis (plačiau apie antinksčių išsekimą ateityje).

Kofeinas ir moterys

Kofeinas labiau kenkia moterims ir dar labiau kenkia vaisiui (kai moteris yra nėščia). Kofeinas sukelia geležies trūkumą, ištraukia iš kaulų kalcį, kas sukelia osteoporozę (greitai lūžtantys kaulai dėl mineralų (daugiausia kalcio) praradimo). Kofeinas trumpam pakelia nuotaiką, bet tai veda į ilgalaikę depresiją. Jei moteris geria kavą (2-3 puodeliai per dieną) per nėštumą, tai rizikuoja, kad kūdikis gims mažesnio svorio. Kofeinas, kaip ir alkoholis, per placentą labai lengvai patenka į vaisių ir taip jį nuodija. Todėl kofeino vartojimas padidina persileidimo tikimybę ar priešlaikinį gimdymą.

Kūdikiai, kurių motinos per nėštumą gėrė kavą ar kitus kofeino turinčius gėrimus, gali gimti su kofeino nebuvimo sindromu (šis atvejis nėra dažnas bet pasitaiko): dažnai verkia, nemiega. Šis sindromas labai panašus į narkomanių motinų vaikų. Todėl, mielos moterys ir būsimos mamos, jei nesirūpinate savo sveikata, tai bent pagalvokite apie savo būsimus vaikus.

Kofeinas ir kontracepcija

Moterims, vartojančios kontraceptines piliules, prireikia dvigubai daugiau laiko pašalinti kofeiną iš organizmo. Kofeinas vidutiniškai organizme išbūna 3-7 valandas.

Kofeinas ir vaisingumas

Pagal American Journal of Epidemiology, moterys, kurios per dieną suvartoja 300 mg ir daugiau kofeino (apie 3 puodelius kavos), dvigubai pablogina šansus pastoti. Tokioms moterims gali prireikti metų ar net daugiau kol jos pastos.

Kava pupelės vienas labiausiai vartojamų produktų

Kava yra vienas labiausiai paplitusių maisto produktų, nes ji yralegalus narkotikas ir dauguma žmonių yra nuo jos priklausomi. Taip pat kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų, kas ne tik teršia aplinką, bet ir labai kenkia jūsų sveiktai. Taip pat dėl kavos ir kitų produktų išaugusios paklausos yra kertami Amazonės miškai, kurie vadinami žemės plaučiais.

Kavos auginimas ir paruošimas reikalauja labai daug gamtinių (vandens ir kt.) bei energetinių išteklių. Per metus pasaulyje suvartojama 12 tūkst. tonų kavos. Kai vienas kavamedis (ant kurio auga kavos pupelės) per metus duoda apie 1kg kavos pupelių, tai reikia 12 milijardų kavamedžių, tai galite įsivaizduoti, kokių plotų reikia (apie 50 milijonų hektarų). Jei dar pridėsime kakavos medžių - cacao (kakava, iš kurios gaminamas šokoladas), cukranendrių ir vynuogių (vynui), tai gausime milijonus hektarų žemės ploto, kuris yra naudojamas gaminti legaliems nuodams, kai ši žemė galėtų būti naudojama geros kokybės maistui auginti ir taip padėtų išvengti maisto trūkumo.

Kaip atsikratyti kavos priklausomybės?

Kavos atsisakyti yra nelengva, nes, kaip jau sakiau, tai yra narkotikas (vis dar legalus), kurį jūs vartojote daugelį metų. Kofeino detoksikacija (kai nustojama gerti kavą) gali sukelti galvos
skausmus, lengvos formos depresiją, nuovargį ir kitus nemalonius simptomus. Savo knygoje Chemske aprašo metodą, kaip laipsniškai lengvai atsikratyti kavos priklausomybės pakeičiant kavą žolelių arbata. Tačiau šis procesas yra gana ilgas. Užtrunka apie 60 dienų, kol organizmas išsivalo nuo kofeino, bet tai galima pagreitinti pasninkaujant ar valgant tik žalią maistą (vaisius ir daržoves).

Kava be kofeino - ne išeitis

Jus turbūt žinote, kad yra taip vadinama kava ir arbata be kofeino, bet tai toks pat skirtumas kaip tarp kolos ir dietinės kolos. Iš kavos išimti kofeiną naudojami chemikalai, kas be kofeino kavą padaro dar labiau nuodingą.

Kavos klizmos

Ar kava gali būti naudinga? Taip, ji gali būti naudinga tulžies pūslei ir žarnynui valyti. Tam gerai kavos klizmos. Bet įspėju, kad reikia daryti su specialisto priežiūra, nes didesni akmenys gali užblokuoti tulžies lataką. Bet klizmos turi pašalinių efektų ir reikia gerai pasverti visu už ir prieš.

Kofeino turi ir arbata

Visi žino, kad kava turi kofeino, bet tik nedaugelis žino, kad juodoji arbata taip pat turi kofeino, todėl ja piktnaudžiauti taip pat nereikėtų. Tačiau iš juodosios arbatos kofeinas yra įsisavinamas daug lėčiau ir taip pavojingas kofeino poveikis labai sumažėja.

Kofeinas energetiniuose gėrimuose

Daugelis energetinių gėrimų turi labai daug kofeino. Ir jų poveikis labai panašus į kavos. Šiame tinklapyje galite pasižiūrėti, kiek kofeino yra įvairiuose energetiniuose ir putojančiuose gėrimuose. Pvz., Redbull skardinėje yra 80mg, dietinėje koloje - 45mg. Pabaigoje pateikiu kofeino poveikių organizmui sąrašą

Kofeino poveikis organizmui:

  • Energijos svyravimai ar nuovargio periodai
  • Nuotaikos svyravimas ir depresijos periodai, galvos skausmai
  • Blogas virškinimas - vidurių pūtimas it t. t.
  • Padidėję priešmenstruaciniai simptomai, skausmingos krūtys
  • Nemiga
  • Padidėjęs nerimas, nervingumas, irzlumas, piktumas
  • Atsikėlus jaučiamas nuovargis
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Opos
  • Anemija (mažakraujystė)
  • Dėl pablogėjusios kraujotakos šąlančios galūnės

Kofeino atsisakymo simptomai:

  • Galvos skausmas
  • Depresija
  • Stiprus nuovargis
  • Dezorientacija
  • Padidėjusi raumenų įtampa
  • Pykinimas
  • Vėmimas

Straipsnis parengtas pagal knygą "Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America’s #1 Drug" http://www.amazon.com/Caffeine-Blues-Hidden-Dangers-Americas/dp/044667391

---
Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

Andy, BSc Nutrition


93% Плюс 93% Plus
7% Минус 7% Minus
27   2
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают