Neprofesionalumas žiniasklaidoje​ kursto priešiškas nuotaikas demokratijos atžvilgiu

Anonimusas
+ 3 - 0
Автор: Tomas Tomilinas
Источник: http://www.ekspertai.eu/neprofesionalumas-ziniasklaidojekurs...
7533-07-31 (2015 г.), читали 2726
0

Ar Jus tenkina LRT televizijos žinių kokybė, pateikiamų nuomonių įvairovė, pasaulio įvykių apžvalgos išsamumas? Ar nė karto nejutote, kad reikšminga dalis LRT televizijos naujienų produkcijos kvepia konservatyvia propaganda? Ar manote, kad iš mokesčių mokėtojų pinigų pilnai išlaikomas visuomeninis transliuotojas gali sau leisti brukti į naujienas subjektyvius vertinimus ir kryptingai formuoti visuomenės nuomonę vien dešiniosios ideologinės srovės pagrindu? Jei nieko panašaus nejaučiate, tikriausiai Jums nėra prasmės skaityti toliau šį tekstą. O man nėra prasmės eilinį kartą įrodinėti, kad propagandiniai išpuoliai prieš mane ir kitus aktyvius piliečius, turinčius kitokią nei konservatyvią nuomonę ir platesnį pasaulėvaizdį, yra primityvus metodas blokuoti ir į viešų diskusijų paraštes išstumti nė kiek ne mažiau reikšmingas alternatyvias nuomones bei temas, kartais galbūt ir gerokai reikšmingesnes už įprastai transliuojamas nacionaliniu kanalu.

Sekmadienį eilinį kartą mane grubiai apšmeižė LRT žurnalistė Joana Lapėnienė ir bandė pavaizduoti mano aktyvią politinę veiklą kaip bendradarbiavimą su Lietuvai priešiškomis valstybėmis. Žurnalistė ignoruoja Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos rekomendaciją tikslinti savo reportažus, pateiktą 2013 05 13 sprendimu (protokolo Nr. 8). Tokia Komisijos rekomendacija jai buvo pateikta po to, kai 2013 m. kreipiausi į žiniasklaidos savireguliacijos įstaigą dėl tokio paties Joanos Lapėnienės poelgio, kurį ji pažodžiui pakartojo ir praėjusį sekmadienį. Kaip žurnalistė ji nei anksčiau, nei dabar net nepasivargino pabendrauti su manimi ir pateikti man klausimų jai iš tiesų rūpimomis temomis, bet kartoja tą patį šmeižtą apie mane savo reportažuose. Klasikinės totalitarinių režimų propagandos stiliumi J. Lapėnienė manipuliatyviai susieja faktus ir bruka žiūrovams savo subjektyvų vertinimą.

reklama


LRT laidos ištrauka

Šį kartą jos ciniškumas pranoko visas ribas. Tyčiodamasi iš Europos Parlamento balsavimo dėl Transatlantinės sutarties derybų mandato Europos Komisijai ji pademonstravo savo panieką kitai nei jos konservatyviai nuomonei. Reportaže neva pateikiamos dvi reikalo pusės, bet akivaizdu, kad Europos aplinkosauginių organizacijų poziciją bandoma pateikti kaip kvailą, prorusišką, ekspertų paneigtą. Tačiau realybė yra kitokia. Realybėje būtent Europos Parlamento Žaliųjų frakcijos pirmininkė Rebecca Harms yra viena aktyviausių ir matomiausių Europoje Rusijos valdžios kritikių ir tuo pačiu būtent žalieji siūlo konkrečius sprendimus, kaip užtikrinti Europos energetinę nepriklausomybę, apsisaugoti nuo korporacijų galių didėjimo.

Derybos dėl Transatlantinės laisvos prekybos sutarties, kuriai skirtas mane šmeižęs reportažas, yra Europos Sąjungos demokratijos išbandymas. Tik visuomeninių organizacijų spaudimo dėka jos tampa mažiau slaptos, o Parlamente per aršius debatus atsiranda svarbios Europos interesus ginančios pataisos. Iš 118 Europos parlamentarų pateiktų pataisų Parlamente svarstant pranešimą dėl minėtos sutarties, 6 pataisos buvo priimtos daugumos. Trims esminėms Europos Parlamento Žaliųjų frakcijos pataisoms buvo pritarta ir jų dėka Europos Komisija gavo aiškų signalą nesiderėti su JAV dėl ES maisto saugos standartų mažinimo, genetiškai modifikuotų organizmų, cheminių medžiagų žymėjimo liberalizacijos (REACH sistema), gyvūnų klonavimo, kultūros politikos pavertimo rinka ir kitų Europai svarbių principų ir vertybių.

Ponios Lapėnienės reportaže paniekinti beveik 2,5 milijono europiečių parašai ženkliai prisidėjo, kad šios pataisos atsirastų (žurnalistė turbūt sąmoningai ko ne milijonu sumažino surinktų parašų skaičių savo reportaže). Žaliųjų tarpe nėra jokio aklo priešinimosi sutarčiai, kaip bando sufabrikuoti realybę J. Lapėnienė. 241 Europos Parlamento narių iš visų frakcijų ir 25 Europos Sąjungos šalių (išskyrus Slovėniją, Rumuniją ir Maltą) balsavo prieš derybų spartinimą. Ypatingai daug kritikų buvo tarp Didžiosios Britanijos parlamentarų. J. Lapėnienės vaizduotėje jie visi yra Kremliaus agentai, kaip ir, pavyzdžiui, JAV Niujorko valstijos gubernatorius, uždraudęs hidraulinį ardymą (skalūnų angliavandenilių gavybą) valstijos teritorijoje. Kiek galima toleruoti tokį farsą?

LRT televizijoje dirba daug talentingų profesionalų, tačiau didelę įtaką turi vien geopolitika dogmatiškai besidomintys žmonės. Suprantu tokių žurnalistų logiką. Jie nepasitiki Lietuvos visuomene, jiems labai svarbu, kad nepatogios aplinkosaugininkų temos netaptų realia politine darbotvarke. Geopolitikos žurnalistų tikslas – mažinti Rusijos įtaką – pateisina visas priemones. Bet jie nesuvokia, kad Rusijos įtakos mažinimas turi būti vykdomas XXI amžiaus priemonėmis, o ne primityvia propaganda. Pralaimėję informacinius mūšius dėl atominės elektrinės su komiškais eksperto Čekuolio benefisais, geopolitikos dogmatikai išpylė visą savo tulžį ant tų, kurie kelia nepatogius klausimus dėl CŽV kalėjimų, dėl skalūnų dujų, dėl darbo santykių liberalizacijos ir globalios prekybos. Jie nerodo pastangų domėtis, gilintis, jiems svarbu laikyti diskusiją tokiame lygyje, kad jų demonstruojama ribota pasaulėžiūra atrodytų adekvati ir pakankama dalyvauti masių valdyme.

Geopolitinis būtinumas man suprantamas. Rusijos įtaką iš tiesų reikia mažinti. Mano ir ponios Lapėnienės nuomonė dėl Rusijos agresijos Ukrainoje, Rusijos propagandos daromo poveikio ar Krymo aneksijos sutampa. Tačiau jos pasirinkta priemonė – skurdinti savo visuomenės politinę diskusiją, blokuoti Europos politikos aktualijas, tyčiotis iš alternatyvios nuomonės – yra visiškai netinkama. Tai labiausiai skatina neišprususią visuomenės dalį žiūrėti Rusijos propagandą. Apie tai rašiau savo mokslinį darbą dar 2006-ais metais.

reklama

Iš tiesų Lietuva yra JAV įtakos zonoje ir tai suteikia mums saugumo pagrindą. Mes galime neturėti savo detalios pozicijos dėl Irano branduolinės programos, dažniau nei kiti antrinti JAV, tačiau šis įsipareigojimas nėra absoliutus. Jis negali kenkti Lietuvos žmonėms tiesiogiai. Antibiotikais prifarširuotos pigios mėsos importas į Europą prieštarauja mano ir mano vaikų interesui kurti konkurencingą žemės ūkį, kuris Lietuvoje įmanomas tik per kokybę, natūralumą, ekologiškumą. Gigantiškų naftos korporacijų atėjimas be deramų saugiklių, mokesčių ir tvarkos negali būti pateisinamas vien geopolitika. Atsiminkime, Gazprom'as – taip pat korporacija, kuri gali bet kada perpirkti bet kokius geopolitiškai artimus investuotojus, kaip jau kartą buvo. Galiausiai, ką aš turiu pasakyti savo vaikams apie mūsų žurnalistų darbą nušviečiant CŽV kalėjimus Lietuvoje ir svarbiausią Europos ir JAV vertybę – žmogaus teises?

Paprasčiausia būtų ir toliau likti kantriu. Tačiau akivaizdu, kad kantrybė LRT televizijos veiklai įtakos nedaro ir, ilgai netrukus, galima tikėtis jei ne mano, tai kitų piliečių, turinčių kitokią nei konservatyvią nuomonę, šmeižimo bei žeminimo per nacionalinę televiziją. Kaip pilietis turėčiau kreiptis į teismą dėl mano garbės ir orumo įžeidimo. Tačiau kaip politikas negaliu to daryti. Politikai neturėtų duoti žurnalistų į teismą jokiomis aplinkybėmis vien dėl to, kad neatsirastų išgąsčio efektas, kad bet kuris žurnalistas, kalbėdamas apie politiką, nejaustų grėsmės būti paduotas į teismą. Šį laišką nukreipsiu toms institucijoms, kurios yra atsakingos už LRT politikos formavimą – tai žurnalistų savireguliacijos institucijos ir, jei nebus deramo atsako, LRT veiklą prižiūrinčios institucijos.

Man svarbu pasakyti, kad visuomeninio transliuotojo laidos žurnalistė jau keletą metų nuosekliai minėdama mane užsiima šmeižtu ir nesilaiko visuomenės informavimo įstatymo bei etikos kodekso. Tačiau dar svarbiau apginti tuos piliečius, kurie, nebūdami politikai, kelia kritinius klausimus, organizuoja protestus gindami viešąjį interesą. Kol kas stebime situaciją, kai visuomeninės televizijos laida kovoja prieš pačią visuomenę bei viešąjį interesą ir daro tai Rusijos propagandinių laidų stiliumi – užuominomis, asociacijomis, faktų iškraipymu, neleisdama šmeižiamiems žmonėms nė žodžio pasakyti, net apsiginti.

Savo karčia asmenine patirtimi noriu įrodyti, kad Lietuva vis tik yra laisva ir demokratinė valstybė. Kad ji esmingai skiriasi nuo Rusijos, kurioje propagandos kol kas neįmanoma sustabdyti. Nepalaikau jokių visuomeninių judėjimų, kurie dėl dabartinės LRT televizijos politikos kursto priešiškas nuotaikas demokratijos ir Europos atžvilgiu. Nežinau, kiek laiko ir jėgų man tai kainuos, bet aš ketinu įrodyti, kad demokratinės institucijos veikia.

Atsakykite sau į klausimą, kam naudinga, kad Lietuvoje nebūtų deramo visuomenės informavimo ir švietimo? Kad elitas būtų skaldomas uždedant etiketes tiems, kas gali kurti, tobulinti, traukti diskusiją į europietišką lygį? Kam naudinga sustabdyti žalią energetinę revoliuciją? Atsakymas paprastas – Putinui. Jis nepajėgus dalyvauti europiniuose reikaluose, jis skleidžia konservatyvią militaristinę propagandą ir labiausiai nori, kad tas pats vyktų Europoje. Jis užstrigo imperiniuose žaidimuose, o Rusija labiausiai atsiliko žaliosios energetikos ir politikos srityje. Tad ar ne „meškos“ paslaugą darome sau, jo paties metodais paversdami nacionalinę televiziją (kad ir su pačiais kilniausiais ketinimais) propagandos ruporu?

Tomas Tomilinas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas

Susiję: LRT atskleidė: europarlamentaro B. Ropės padėjėjas atlieka Kremliui naudingą darbą


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
3   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают