Kalbanti Barbė – naujas žingsnis špionaže

Versijos.lt
+ 3 - 0
Автор: Versijos.lt
Источник: http://versijos.lt/kalbanti-barbe-naujas-zingsnis-spionaze/...
7533-07-08 (2015 г.), читали 1924
0

Amerikoje sparčiai populiarėja elektroninės prekės, kurios gali atkurti savo šeimininkų kalbą. Iš pirmo žvilgsnio nekalti daiktai, kurių gamyboje panaudoti naujausi aukštųjų technologijų pasiekimai, gali tapti globalinio masto žmonių sekimo įrankiais. Kalba eina apie tokius daiktus, kaip, pavyzdžiui, vaikiški žaislai. Robotai-pagalbininkai ir personaliniai padėjėjai. Įsigydami tokius „technikos stebuklus“, patys to neįtardami, galite atsidurti šnipų taikiklyje. – rašo Amerikos spauda.

Pastaruoju metu sparčiai populiarėja automatai, skirti buitiniam naudojimui, kurie moka „bendrauti“ su savo šeimininkais. Bent jau suvokti žmogaus kalbą ir ją įrašyti. Tačiau kaip tik šios nekaltos funkcijos ir atveria naujas visuotinio sekimo perspektyvas. – apie tai rašo leidinys BusinessInsider.

Žmogaus teisių sunerimę dėl to, kad į kasdieninį gyvenimą ateina vis daugiau technologijų, galinčių suteikti galimybę spectarnyboms sekti žmones. Šiuolaikiniai įrenginiai, tokie kaip išmanieji telefonai, televizoriai ir netgi vaikiški žaislai yra aprūpinti kalbos atpažinimo ir įrašymo funkcijomis. O tai – dar vienas būdas pildyti duomenų bazes ir rinkti informaciją apie milijonus žmonių, – teigia BusinessInsider žurnalistai.

reklama

Kaip pavyzdį leidinys pateikia naujausią žymiosios lėlės Barbės versiją, pavadintą Hello Barbie. Ji turi mikrofoną, skirtą įrašymui, garsiakalbius ir pajungta prie Wi-Fi tinklo. Vaikas gali užduoti žaislui bet kokį klausimą. Paskui jo replika atpažįstama ir audio failas persiunčiamas į specialų kompanijos serverį, kur jis analizuojamas, o tada kompiuteris parenka atsakymą, kurį ir atkuria žaislas.

Ir nėra jokių įrodymų, kad vaikiškos užklausos po apdorojimo ištrinamos ir kad iš jų nesudaroma kokia nors duomenų bazė.

„Protingų“ įrenginių su balso atpažinimo funkcija skaičius paskutiniu metu vis didėja.

Tačiau drauge su augančiu šių prekių populiarumu įsibėgėja ir diskusijos apie leistinas įsibrovimo į asmeninį žmogaus gyvenimą ribas. Tarkime, jei robotas-pagalbininkas taps buitinio smurto liudininku – ar turi jis kreiptis į policiją? Ar suteiks jis suaugusiems informaciją apie tai, kad vaikas, tarkime, rūko ar pavartojo narkotikus? Ar galės policija ar spectarnybos sekti konkretaus piliečio užklausas ir judėjimo žemėlapį, paprasčiausiai nuskaitydami duomenis, pasiklausytus per žaislus ir perduotus į bazę.

Paaiškėjo, kad JAV Justicijos ministerija, su sekimo kamerų pagalba, kelis metus stebėjo automobilių judėjimą po visą šalį. Sekimo tikslas buvo sukurti vieningą transporto priemonių bazę, skirtą JAV Kovos su narkotikais valdybai. Ir visgi daug politikų šalyje jau sukritikavo šią programą dėl žmonių asmeninio gyvenimo neliečiamumo pažeidimo.

Leidinio nuomone, įsigydami „technikos stebuklus“, žmonės nevalingai atsiduria šnipų akiratyje.

www


100% Плюс 100% Plus
0% Минус 0% Minus
3   0
Pridėti naują straipsnį

Nori prisidėti? Dalinkis straipsniu arba rašyk savo!

Komentarai: 0

Отправить!

ВСЕ СТАТЬИВ ЛИТВЕВ МИРЕУ СОСЕДЕЙРАЗНОЕ






Sputnik.lt группа в Фейсбуке
Laisva informacija - laisvas žmogus!

ТОП статей

Reklama

Paveiksliukai


Video



Друзья'

Концепция Общественной Безопасности

Švieskis


Нас читают